Vi får stadig høre at vi spiser for mye fett. Imidlertid er ikke alle typer fett dårlig kost - tvert imot. Her får du oversikt over de fettypene som finnes, hvilke typer som er bra for deg og hvilke du bør ligge unna.Ta testen: Hva vet du om fett? Alt du trenger å vite om kalorier Den farlige maten Stor guide: Slik velger du riktig matolje Maten blir sunnere om du erstatter mest mulig av transfettet og det mettede fettet med enumettede (og flerumettede) fettsyrer. Bruk planteolje i matlagingen framfor smør. Det er dessuten bedre å grille, koke og dampe maten enn å steke den.Ta testen: Hva vet du om forbrenning? Brenn fett i en fei LES OGSÅ:Stor guide: Slik velger du riktig matolje Er du tynnfeit? Stjernenes syke snacksvaner Stjernenes syke sultekurer Vi ser oss tjukke Blir du tjukk av kjæresten din? Blir du tjukk av vennene dine? Derfor bør du aldri slanke deg Slanking gjør deg tyngre Derfor spiser du usunt Her er kostholdsfellene Alltid mett - like lett Ukeplan for et sunnere liv
Mettet fett: Nei
Finnes i: Animalsk kost, altså mat som kommer fra dyr. Eksempler er biff, lammekjøtt, svinekjøtt, fjærkre med skinn og melkeprodukter.Kjennetegn: Har fast form i romtemperatur.Egenskaper: Øker det «dårlige» kolesterolet i kroppen, noe som igjen gir økt risiko for slag og hjertesykdom.Mindre enn sju prosent av kaloriene du inntar daglig bør komme fra mettet fett. Du kan redusere inntaket av dette fettet ved å bytte ut vanlige melkeprodukter med lettere melkeprodukter. Spis magert kjøtt, som kyllingfilet og fisk, og erstatt gjerne noe av kjøttet med bønner og linser; de er også rike på proteiner.Transfett: Nei
Finnes i: Stekt og bakt mat, som pommes frites, kaker, kjeks, micropopkorn og hardt smør.Kjennetegn: Har fast form i romtemperatur.Egenskaper: Øker det dårlige kolesterolet, og kan senke forkomsten av det gode kolesterolet. Dette kan gi økt risiko for hjertesykdom, diabetes type 2 og slag.Transfett bør ikke utgjøre mer enn én prosent av ditt daglige kaloriinntak. Bytt ut potetgull og lignende snacks med sunnere alternativer som frukt, grønnsaker og usaltede nøtter.Enumettede fettsyrer: Ja
Finnes i: Olivenolje, rapsolje, sesamolje, avokado, peanøttsmør, nøtter og frø.Kjennetegn: Er flytende i romtemeratur og får fast form i kjøleskapet.Egenskaper: Reduserer det dårlige kolesterolet i kroppen og senker risikoen for slag og hjertesykdom. I likhet med alt fett, inneholder enumettede fettsyrer 9 kalorier per gram, så et moderat inntak er fornuftig.Flerumettede fettsyrer: Ja
Finnes i: Planteoljer, nøtter, frø og sjømat.Kjennetegn: Er flytende både i romtemperatur og i kjøleskapet.Egenskaper: Senker kolesterolnivået i kroppen og reduserer risikoen for hjertesykdom.Spis fisk minst to ganger i uka. Laks, tunfisk og makrell er særlig rike på flerumettede fettsyrer. Ikke mer enn 25 til 35 prosent av det daglige kaloriinntaket bør komme fra fett.Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger