Fett

Fettet du kan fråtse i

Det er slett ikke alt fett du bør ligge unna. Sjekk hvilke typer du faktisk har godt av.





Vi får stadig høre at vi spiser for mye fett. Imidlertid er ikke alle typer fett dårlig kost - tvert imot. Her får du oversikt over de fettypene som finnes, hvilke typer som er bra for deg og hvilke du bør ligge unna.

  • Ta testen: Hva vet du om fett?

  • Mettet fett: Nei

    Finnes i: Animalsk kost, altså mat som kommer fra dyr. Eksempler er biff, lammekjøtt, svinekjøtt, fjærkre med skinn og melkeprodukter.

    Kjennetegn: Har fast form i romtemperatur.

    Egenskaper: Øker det «dårlige» kolesterolet i kroppen, noe som igjen gir økt risiko for slag og hjertesykdom.

    Mindre enn sju prosent av kaloriene du inntar daglig bør komme fra mettet fett. Du kan redusere inntaket av dette fettet ved å bytte ut vanlige melkeprodukter med lettere melkeprodukter. Spis magert kjøtt, som kyllingfilet og fisk, og erstatt gjerne noe av kjøttet med bønner og linser; de er også rike på proteiner.

  • Alt du trenger å vite om kalorier


  • Transfett: Nei

    Finnes i: Stekt og bakt mat, som pommes frites, kaker, kjeks, micropopkorn og hardt smør.

    Kjennetegn: Har fast form i romtemperatur.

    Egenskaper: Øker det dårlige kolesterolet, og kan senke forkomsten av det gode kolesterolet. Dette kan gi økt risiko for hjertesykdom, diabetes type 2 og slag.

    Transfett bør ikke utgjøre mer enn én prosent av ditt daglige kaloriinntak. Bytt ut potetgull og lignende snacks med sunnere alternativer som frukt, grønnsaker og usaltede nøtter.

  • Den farlige maten


  • Enumettede fettsyrer: Ja

    Finnes i: Olivenolje, rapsolje, sesamolje, avokado, peanøttsmør, nøtter og frø.

    Kjennetegn: Er flytende i romtemeratur og får fast form i kjøleskapet.

    Egenskaper: Reduserer det dårlige kolesterolet i kroppen og senker risikoen for slag og hjertesykdom. I likhet med alt fett, inneholder enumettede fettsyrer 9 kalorier per gram, så et moderat inntak er fornuftig.

  • Stor guide: Slik velger du riktig matolje

  • Maten blir sunnere om du erstatter mest mulig av transfettet og det mettede fettet med enumettede (og flerumettede) fettsyrer. Bruk planteolje i matlagingen framfor smør. Det er dessuten bedre å grille, koke og dampe maten enn å steke den.

  • Ta testen: Hva vet du om forbrenning?


  • Flerumettede fettsyrer: Ja

    Finnes i: Planteoljer, nøtter, frø og sjømat.

    Kjennetegn: Er flytende både i romtemperatur og i kjøleskapet.

    Egenskaper: Senker kolesterolnivået i kroppen og reduserer risikoen for hjertesykdom.

    Spis fisk minst to ganger i uka. Laks, tunfisk og makrell er særlig rike på flerumettede fettsyrer. Ikke mer enn 25 til 35 prosent av det daglige kaloriinntaket bør komme fra fett.

  • Brenn fett i en fei


  • LES OGSÅ:
  • Stor guide: Slik velger du riktig matolje
  • Er du tynnfeit?
  • Stjernenes syke snacksvaner
  • Stjernenes syke sultekurer
  • Vi ser oss tjukke
  • Blir du tjukk av kjæresten din?
  • Blir du tjukk av vennene dine?
  • Derfor bør du aldri slanke deg
  • Slanking gjør deg tyngre
  • Derfor spiser du usunt
  • Her er kostholdsfellene
  • Alltid mett - like lett
  • Ukeplan for et sunnere liv
  • image: Fettet du kan fråtse i

    Sjekk KKs kjærlighetshoroskop