Fettlever

Fettlever er vanligere enn du tror

Opp mot 20 prosent kan ha denne helsefarlige tilstanden.

OVERVEKT: Det er ikke bare alkoholikere som utvikler fettlever. Det viser seg nemlig å være en tydelig sammenheng mellom fettlever og overvekt.  Foto: Profimedia.CZ a.s. / Alamy/All Over Press
OVERVEKT: Det er ikke bare alkoholikere som utvikler fettlever. Det viser seg nemlig å være en tydelig sammenheng mellom fettlever og overvekt. Foto: Profimedia.CZ a.s. / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du trodde det bare var alkoholikere som får fettlever tar du grundig feil.

Fettlever er en tilstand der du finner en økt mengde fettvev i leveren, og er ofte forbundet med høyt alkoholforbruk. Men det er ikke bare alkohol som forårsaker denne tilstanden, som er stadig mer utbredt.

I likhet med diabetes type 2 kan denne tilstanden også skyldes livsstil. Det viser seg nemlig å være en tydelig sammenheng mellom fettlever og overvekt.

En teori går ut på at kroppens følsomhet for insulin avtar, hvilket fører til økt blodsukker og økt fettproduksjon både i lever og generelt i kroppen, ifølge Norsk Helseinformatikk.

LEGEVISITT: De fleste opplever ingen symptomer av fettlever, og må derfor undersøkes av en lege for å kunne påvise det. Foto: (c) Jose Luis Pelaez, Inc./Blend Images/Corbis/All Over Press
LEGEVISITT: De fleste opplever ingen symptomer av fettlever, og må derfor undersøkes av en lege for å kunne påvise det. Foto: (c) Jose Luis Pelaez, Inc./Blend Images/Corbis/All Over Press Vis mer

Mer vanlig enn vi tror

– Fettlever er en markør på en ubalanse i kroppen, og kommer ofte av et for høyt kaloriinntak i forhold til behovet. Dette utløser ofte en insulinresistens med tendens til forhøyet blodsukker.

- Resultatet er at kroppen lagrer fett i leveren, sier overlege ved Gastromedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus, John Willy Haukeland, til KK.no.

Han har tidligere drevet forskning på fettlever, og er den eneste her til lands med doktorgrad innen dette feltet. Han kan fortelle at dette er en tilstand som er mer vanlig enn man kanskje tror.

– I USA viser det seg at 1 av 3 har for mye fett i leveren, mens i andre vestlige land ligger forekomsten på rundt 20 prosent. Jeg antar at tallene ligger på rundt det samme her i Norge.

For eksempel viser det seg at 90 – 95 prosent av alle som får utført slankeoperasjoner har fettlever, forteller han.

Du kan ikke få fettlever over natten, men det kan likevel komme relativt raskt. Gjerne over noen måneders tid. Og det er slett ikke sikkert at du vet om det selv.

En indikasjon på framtidige sykdommer

– De fleste opplever ingen symptomer av fettlever. Men i noen tilfeller kan det skje at leveren blir litt større. I slike tilfeller kan noen oppleve en følelse av å ha hold, eller et svakt ubehag under høyre ribbebue og inn mot midten.

Men selv om du ikke opplever noe ubehag, eller engang vet selv at du har fettlever kan dette være en indikasjon på at høyt blodtrykk, hjerte- karsykdommer og sukkersyke kommer tidlig.

SUKKER: Brus, kaker og smågodt - vi får i oss alt for mye sukker. Sukker omdannes til fett i kroppen vår, og er ifølge Haukeland en av verstingene. Foto: (c) Moon Jimin & Han Yeongdeok/TongRo Images/Corbis/All Over Press
SUKKER: Brus, kaker og smågodt - vi får i oss alt for mye sukker. Sukker omdannes til fett i kroppen vår, og er ifølge Haukeland en av verstingene. Foto: (c) Moon Jimin & Han Yeongdeok/TongRo Images/Corbis/All Over Press Vis mer

– For noen kan det også medføre betennelse i leveren. Dersom du går i mange år med kronisk betennelse i leveren kan det oppstå arrvev, og sluttstadiet av en slik kronisk prosess kan bli skrumplever. En tilstand som etter hvert kan gi tydelige symptomer og reduserte leveutsikter, sier Haukeland, og understreker at de fleste med fettlever ikke utvikler den type skade i leveren.

Kutt ned på sukkeret

Det er velkjent at fettlever er forbundet med høyt forbruk av alkohol, men overvekt er altså en annen utløsende faktor. Og dersom du drikker mye i tillegg til å være overvektig, har du dobbelt så stor risiko for å utvikle skrumplever, enn hvis du drikker mye og ikke er overvektig.

En god forebyggende løsning er derfor å gå ned i vekt, og den beste måten å gjøre det på er en kombinasjon av mosjon og et sunt kosthold.

– Det er den totale kalorimengden i kombinasjon med hvor mye aktivitet du er i, som er avgjørende, sier han og legger til at sukker er en av de store synderne.

– Mange er kanskje litt for ukritiske til sukker. Sukker omdannes nemlig til fett i kroppen, og er altså noe av det vi ikke burde få i oss for mye av.

LES OGSÅ: Sukkeret du ikke merker at du får i deg

SNU LIVSSTILEN: Den beste måten å få tilbake en sunn lever er å velge sunn mat og sørge for regelmessig mosjon. Det er den totale kalorimengden i kombinasjon med hvor mye aktivitet du er i, som er avgjørende. Foto: (c) beyond/Corbis/All Over Press
SNU LIVSSTILEN: Den beste måten å få tilbake en sunn lever er å velge sunn mat og sørge for regelmessig mosjon. Det er den totale kalorimengden i kombinasjon med hvor mye aktivitet du er i, som er avgjørende. Foto: (c) beyond/Corbis/All Over Press Vis mer

Gener – en medvirkende faktor?

Den danske legen og forskeren Stefan Stender gransker nå flere millioner danske og amerikanske gener for å finne ut om det også kan være arvelige årsaker til at stadig flere mennesker utvikler fettlever.

– I løpet av de siste tiårene har fettlever, forårsaket av andre faktorer enn alkohol, blitt svært vanlig i den vestlige verden. Gener avgjør trolig 25-50 prosent av en persons risiko for å bli rammet. Vi undersøker om noen forskjeller i DNA er mer vanlig hos personer med fettlever enn i andre, sier Stender til Videnskab.dk.

Med University of Texas som sin base, jobber han sammen med en av verdens ledende forskningsgrupper innen feltet. Og sammen undersøker de flere millioner gener fra 130.000 dansker og amerikanere som har deltatt i store befolkningsundersøkelser.

Men hvor stor innvirkning genene har på utvikling av fettlever, det gjenstår ennå å se.

LES OGSÅ: Overvekt kan gi samme leverskade som alkoholmisbruk

ARV ELLER MILJØ? Den danske legen og forskeren Stefan Stender mener den samlede risikoen for fettlever er avhengig av samspillet mellom gener, livsstil og miljø.  Foto: REX/Geoffrey Swaine/All Over Press
ARV ELLER MILJØ? Den danske legen og forskeren Stefan Stender mener den samlede risikoen for fettlever er avhengig av samspillet mellom gener, livsstil og miljø. Foto: REX/Geoffrey Swaine/All Over Press Vis mer

Livsstil, gener og miljø

– Den samlede risikoen er avhengig av samspillet mellom gener, livsstil og miljø. Man kan redusere risikoen for fettlever betraktelig ved å unngå å bli overvektig.

- Det er sannsynlig at regelmessig trening kan motvirke at man får for mye leverfett, sier Stender.

Dersom du over tid spiser mer enn det kroppen klarer å forbrenne eller lagre andre steder på kroppen, vil det etter hvert hope seg opp i leveren.

Det er altså ikke til å komme unna at livsstil har en del av skylden. Er du overvektig og lever et liv med lite bevegelse og mosjon, er leveren din i fare for å svøpes inn i fett.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer