For lavt fiberinnhold i kosten har vært koblet til både overvekt, forstoppelse, diabetes 2, høyt blodtrykk, kolesterol, tarmkreft og hjerte- og karsykdommer. Forskerne mener at disse sykdommene sannsynligvis kan forhindres ved økt fiberinntak. Det gjennomsnittlige fiberinntaket i Norge er i dag 18 gram om dagen , mens anbefalt mengde er 30 gram. Med andre ord har de fleste av oss litt å gå på.
Fordeler med fiber
FIBER TOPP 5
(Antall gram kostfiberper 100 gram matvare)
Frukt og bær
1. Aprikos, tørket 21,6 gram
2. Svisker 14.5
3. Fiken, tørket 12,4
4. Bjørnebær 5,6
5. Pære 4,5
Nøtter og frø
1. Linfrø, knuste 34,8
2. Kokosmasse, usøtede 13
3. Sesamfrø med skall 12,3
4. Solsikkefrø 10,5
5. Pekannøtter 9
Kli og fullkornsprodukter
1. Hvetekli 42 gram
2. Rugmel, sammalt 14,8
3. Havrekli 13
4. Naturris, langkokt 8,7
5. Havregryn 8,5
Bønner, erter og linser
1. Bønner, brune, tørkede 16,4
2. Soyabønner, tørkede 15,3
3. Mungbønner, tørkede 13,9
4. Kikerter, tørkede 13.,5
5. Erter, frosne 6,5
Grønnsaker
1 Rosenkål 4,6
2 Oliven 4
3 Brokkoli 3
4 Paprika, gul 3
5 Sukkererter 2,9
LES MER:
Fiberrike frokoster
Gode fiberlunsjer
Finfine fibermiddager
(Kilder: Den store matvaretabellen, lommelegen.no, matforsk.no)







