Helse & Livsstil

Fiberfantasier

Du trenger ikke knaske havrekli. Godbiter som nøtter, bjørnebær og fiken ligger på fibertoppen.

FIBER UTEN BRØD: Det finnes mange flere fiberkilder enn korm og brød. Se eksempler i saken. Foto: Foto: Colourbox
FIBER UTEN BRØD: Det finnes mange flere fiberkilder enn korm og brød. Se eksempler i saken. Foto: Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
For lavt fiberinnhold i kosten har vært koblet til både overvekt, forstoppelse, diabetes 2, høyt blodtrykk, kolesterol, tarmkreft og hjerte- og karsykdommer. Forskerne mener at disse sykdommene sannsynligvis kan forhindres ved økt fiberinntak. Det gjennomsnittlige fiberinntaket i Norge er i dag 18 gram om dagen , mens anbefalt mengde er 30 gram. Med andre ord har de fleste av oss litt å gå på. Fordeler med fiber
  • Fiber holder deg mett lenger
  • Fiber minsker fettopptaket
  • Fiber hindrer forstoppelse
  • Fiber fører til lavere blodsukkertigning
  • Fiber gjør det lettere å holde vekten
  • FIBER TOPP 5(Antall gram kostfiberper 100 gram matvare)Frukt og bær1. Aprikos, tørket 21,6 gram2. Svisker 14.53. Fiken, tørket 12,44. Bjørnebær 5,65. Pære 4,5Nøtter og frø1. Linfrø, knuste 34,82. Kokosmasse, usøtede 133. Sesamfrø med skall 12,34. Solsikkefrø 10,55. Pekannøtter 9Kli og fullkornsprodukter1. Hvetekli 42 gram2. Rugmel, sammalt 14,83. Havrekli 134. Naturris, langkokt 8,75. Havregryn 8,5Bønner, erter og linser1. Bønner, brune, tørkede 16,42. Soyabønner, tørkede 15,33. Mungbønner, tørkede 13,94. Kikerter, tørkede 13.,55. Erter, frosne 6,5Grønnsaker1 Rosenkål 4,62 Oliven 43 Brokkoli 34 Paprika, gul 35 Sukkererter 2,9LES MER:Fiberrike frokoster
  • Jeanettes favorittfrokost
  • Rugrundstykker med tørket aprikos, svisker og nøtter
  • Fiberfestlig mysli
  • Gode fiberlunsjer
  • Hverdagssalat med fiberrike grønnsaker
  • Sjampinjong og brokkolimos
  • Bønnesalat med egg og pølse
  • Finfine fibermiddager
  • Kalkun med bønnesalat
  • Lammegryte og indiske linser
  • Kylling og grønt i wok
  • (Kilder: Den store matvaretabellen, lommelegen.no, matforsk.no)

    Les artikkelen gratis

    Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

    Gå til innlogging med

    Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer