Helse & Livsstil

Fikk sparken

Ernæringsekspert Jorunn Sundgot-Borgen slo alarm om spisevegring og fikk sparken i Olympiatoppen.

Foto: Norges Idrettshøyskole
Foto: Norges Idrettshøyskole Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Dagbladet bringer i dag historien om fagansvarlig for ernæring ved Olympiatoppen, Jorunn Sundgot-Borgen, som skal ha fått sparken fordi hun har vært for åpen i pressen om problemene med spiseforstyrrelser blant toppidrettsutøvere.

- Ja, dessverre, svarte Jorunn Sundgot-Borgen nylig på Dagbladets spørsmål om hun kjente til landslagsutøvere som er direkte livsfare på grunn av spiserelaterte sykdommer.

I dag skriver Dagbladets kommentator Tormod Brenna at Sundgot-Borgen er blitt fjernet av toppidrettssjef Jarle Aambø. Selv vil han verken bekrefte eller avkrefte Dagbladets opplysninger.

- Vi er inne i en prosess hvor hensikten er å styrke arbeidet og fokus på spiseforstyrrelser. I den forbindelse ser vi på hvordan vi skal organisere oss. Men det er ingen tvil om at Jorunn er viktig for oss, sier han til Dagbladet.
Sundgot-Borgen selv ønsker ikke å kommentere saken.

Brenna skriver imidlertid at åpenheten hennes ble for mye for toppledelsen i Olympiatoppen.
«Hun har kritisert så vel forbund som trenere for manglende kunnskap og årvåkenhet rundt spiseproblematikk og hele tiden sørget for å holde debatten varm. Slik har hun skaffet seg motstandere. For det er en kjensgjerning at slett ikke alle involverte i norsk idretts politiske toppsjikt er jublende glade hver gang Sundgot-Borgen kommer med sine brannfakler og starter debatter som for enkelte oppfattes mer som ubehagelig enn viktig.»

I desember uttalte kostholdseksperten til Dagbladet at Olympiatoppen bare har kapasitet til å hjelpe to av 10 som tar kontakt om spiseforstyrrelser.
De beste får hjelp, mens de som ikke er inne på et representasjonslag blir avvist.

- Problemet er at vi ikke har noe sted å henvise veldig syke mennesker som sårt trenger hjelp. Det er helt fortvilet, sa Sundgot-Borgen.


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer