Hjerte- og karsykdommer er den vanligste dødsårsaken for norske kvinner. En ny studie viser hvordan du kan mer enn halvere risikoen for å bli rammet.
Forskere ved Karolinska Institutet har analysert matvanene til 25 000 svenske kvinner, og har identifisert to kostholdsmønstre som tydelig viser sammenhengen med et sunt hjerte:
1. Høyt konsum av frukt og grønt - minimum fire grønnsaker og to frukter daglig.
2. Måtehold med alkohol - maksimum et halvt glass vin daglig.
Over halvert risiko
De som spiste mye grønnsaker, frukt, bønner, fisk og fullkornsprodukter - samt drakk alkohol med måte - hadde nærmere 60 prosent mindre risiko for å få hjerteinfarkt, sammenlignet med kvinnene som levde mer usunt.Forskerne så også på andre helsefaktorer, som sunn kroppsvekt, røykfrihet og regelmessig mosjon.
Tre av fire infarkt kan forebygges
Det viste seg at hele 92 prosent av de som mosjonerte regelmessig og spiste sunt, hadde mindre risiko for å rammes av hjerteinfarkt, sammenlignet med den gruppen som røykte, var overvektige, spiste usunt og dessuten var fysisk inaktive.Regelmessig mosjon regnes som minst 40 minutters daglig spasertur eller sykling og en times mer anstrengende trening per uke. Bare 1 av 20 kvinner oppfylte disse kravene.
- Om alle kvinner levde som den sunne gruppen, kunne tre av fire infarkt forebygges, sier Agneta Åkesson, en av forskerne bak studien.
Studien er gjort på statistikk fra 25 000 friske kvinner født mellom 1914 og 1948.
Matoppskrifter for et sunt hjerte:
LES OGSÅ:



