Røyking

Filmrøyking påvirker deg

Mange begynner å røyke, fordi tv-stjerner gjør det.

Filmrøyking påvirker deg
Publisert
Sist oppdatertÅ bli eksponert for røykescener på film i barndommen kan påvirke deg mer enn du aner, skal vi tro en amerikansk undersøkelse.

 • Gjør det slutt med røyken

 • Man skal tidlig krøkes

  Studien fant at av alle de faktorene som påvirker oss til å begynne å røyke, så stod eksponering av røykescener på film for hele 35 prosent.

  - Filmer du ser som ung har større påvirkningskraft for røykevanene dine enn de filmene du ser som voksen, sier Linda Titus-Ernstoff, professor i pediatri (barnesykdommer) ved Dartmouth Medical School til IVillage.

  Hun er overbevist om at sammenhengen mellom røykevaner og filmeksponering er reell.

  - Filmrøyking og ens eget forhold til røyking henger sammen, sier hun.

  I 2002 startet forskningsprosjektet på 2200 amerikanske gutter og jenter i alderen 9-12 år. Forskerne intervjuet barna og foreldrene om forholdet til røyking, og brukte 50 toppfilmer fra de siste årene som en vesentlig del av undersøkelsene.

  Filmrøyking påvirker mest

  Ett og to år senere ble barna igjen intervjuet. Hvert år ble nye filmer lagt til topp-listen og enhver film inneholdt scener der enten hovedpersonen eller en av birollene røyket for første gang.

  Det andre året barna ble kalt inn hadde 10 prosent begynt å røyke. De hadde da sett i gjennomsnitt 37 filmer, noe som tilsvarer 150 røykescener. Forskerne studerte også andre faktorer, men fant at 35 prosent av påvirkningen kom fra filmer alene.

  Danny McGoldrick, visepresident for kampanjen Tobacco-Free Kids, beskriver studien som veldig sterk.

  - Det siste vi vil er at Hollywood skal hjelpe tobakkindustrien med å skape et positivt bilde av noe som dreper halvparten av brukerne, påpeker han.

  LES OGSÅ:
 • Bli cool med kjendisene
 • Gjør det slutt med røyken
 • Hva skjer når du slutter
 • Hjelp mot røyksuget
 • Huskeliste for sluttere
 • Slik holder du deg ung

 • Filmrøyking påvirker deg
  Filmrøyking påvirker deg
  Filmrøyking påvirker deg
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer