Yoga

Finn din yogatype

Er du spirituell, funky eller tøff i trynet? Det finnes garantert en yogatype som passer for deg.

Foto: Image SourceAll Over Press
Foto: Image SourceAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Ordet yoga kommer fra sanskrit og betyr union eller forening, og har vokst frem gjennom tusener av år som del av den religiøse praksis i Sør-Asia. I Vesten presenteres yoga som en ikke-religiøs disiplin og ligger stabilt på topp ti-listen over treningstrender, og det kommer stadig nye varianter. Her er noen av dem, skriver Iform.dk.
 • Finn treningsgnisten
 • Velg riktig treningsform
 • Bli hekta på trening
 • Vil du forbrenne kalorier eller finne roen? Her er tipsene:

  Hatha yoga

  Dette er en av yogaens opprinnelige hovedgrener og var sterkt påvirket av og en del av den tantriske tradisjonen. Hatha yoga går helt tilbake til 1300-tallet, men i dag finnes det mange moderne varianter av denne. Hvordan gjør man det: Yogaformen inneholder mange fysiske øvelser, likeledes øvelser i konsentrasjon og meditasjonsteknikk. Hva er målet: Å øke bevisstheten omkring egen kropp, konsentrasjonen, energinivået og den generelle følelsen av velvære. Passer for: Alle.

  Bikram yoga

  Bikram yoga er en av undergrenene til Hatha og grunnlagt av Bikram Choudhury. Kjendiser som Madonna har vært med på å gjøre denne yogaformen kjent og den er blitt poppis blant Hollywood-eliten. Yogaformen foregår i rom som holder tilnærmet badstuetemperatur (over 40 grader).Hvordan gjør man det: Før frokost har Madonna allerede trent i halvannen time, gjerne med Bikram som er beinhard trening. Yogaformen har 26 ulike stillinger, hvor hver utføres minst en gang i løpet av en økt. Hva er målet: Trening i varme øker kroppens fleksibilitet, avgifter den og virker stressdempende og disiplinerende. Dette er også den yogaformen som gir størst muskelmasse. Passer for: Yngre mennesker i god form.

  Ashtanga yoga

  Ashtanga yoga er fysisk utfordrende og utvikler kroppsbevissthet, smidighet og styrke. Hvordan gjør man det: Man søker å mestre 8 ulike øvelser og disse gjøres etter hverandre uten pauser mellom hver, og man fokuserer på å puste riktig. Hva er målet: Å oppnå velvære gjennom hard trening som renser muskler, ledd og indre organer og får kroppen i balanse. Passer for: Yngre mennesker i god form.

  Iyengar yoga

  Nok et utspring fra hatha yoga. Iyengar yoga er en aktiv yogaform, som imøtekommer det stressede og stillesittende moderne menneskes behov. Yogaformen er gymnastisk og fokuset er på det tekniske ved øvelsene. Hvordan gjør man det: Stillingene holdes lengre enn i andre yogaformer og man trener både smidighet, balanse, styke og utholdenhet. Hva er målet: Å få kropp og ånderett til å spille sammen og øke bevisstheten omkring egen kroppsholdning. Avspenning og konsentrasjon er to viktige stikkord.Passer for: Perfeksjonister, eldre, handikappede, bevegelseshemmede. Ulike hjelpemidler gjør nemlig at denne formen passer for alle.

  Power yoga

  Denne har sitt utspring i ashtanga yoga, men har elementer fra aerobic i seg. Hvordan gjør man det: Det vanligste ved yoga er å ta pauser mellom øvelsene, men her kjøres det på fra start til slutt. Hva er målet: Å styrke og tøye muskler og ledd. Dette kombineres med pusteteknikker. Passer for: Alle.

  Sats yoga

  Dette er en enda nyere yogaform som minner om power yoga, men som også fokuserer på balanse og smidighet. Hvordan gjør man det: En kombinasjon av fysiske øvelser og avspenningsteknikker. Hva er målet: Å gjøre yoga mer funky og fjerne noe av det spirituelle ved yogaen. Passer for: Alle, og er spesielt tilrettelagt for vestlige mennesker som lever i et kaldt klima og som gjerne driver med annen fysisk aktivitet i tillegg.

  Kripalu yoga

  Dette er en myk yogaform som passer fint for sarte sjeler som er opptatt av å finne indre ro. Utforsk livets yoga, er slagordet og yogaformen skal fremme personlig vekst.Hvordan gjør man det: Man mediterer i bevegelse. Hva er målet: Å løse og utforske følelsesmessige konflikter gjennom ulike stillinger. Passer for: Alle.

  Sivananda yoga

  En spirituell yogaform som ble grunnlagt av Swami Sivananda, 1900-tallets kanskje største yogamester. Sivananda skrev over 200 bøker om yoga og filosofi, alle for hånd fra en liten landsby, før han døde i 1963. Yogaformen fokuserer på å finne fred i sinnet.Hvordan gjør man det: Fysiske øvelser, puste – og avspenningsteknikker. Hva er målet: Å oppnå forbindelse til en Gud. Passer for: Alle spirituelt søkende. LES OGSÅ:
 • Kom deg opp av sofaen
 • Få topp kropp uten stopp
 • 12 gode grunner til å trene
 • Derfor hater du å trene
 • Snarveien til trendkroppen
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer