DRØMMEMANNEN: Mange kvinner stiller altfor høye krav til drømmemannen og ender derfor opp som single.  Foto: berc - Fotolia
DRØMMEMANNEN: Mange kvinner stiller altfor høye krav til drømmemannen og ender derfor opp som single. Foto: berc - Fotolia Vis mer

Drømmemann

Finner du ikke drømmemannen

Da er det mulig du stiller for høye krav til en potensiell partner. Dette bør du egentlig se etter.

Publisert
Er du en av dem som i all hemmelighet har laget en endeløs liste over hvilke kvaliteter du ser etter i «drømmemannen» din?

Vel, da har du helt sikkert merket at det å finne den perfekte partneren er like sannsynlig som å finne nålen i høystakken.

Vi kvinner er kravstore når det kommer til det motsatte kjønn, og det er nok derfor vi kysser gjerne én frosk eller ti fremfor å ta til takke med den første og beste vi møter.

Ifølge eksperten er det greit å ha høye krav, men skal du finne deg en partner i nærmeste fremtid bør du fokusere på de mest realistiske av dem.

LES OGSÅ: Slik får du deg kjæreste

LYST PÅ KJÆRESTE?: Da kan det være at du bør fire litt på kravene dine.  Foto: Valua Vitaly - Fotolia
LYST PÅ KJÆRESTE?: Da kan det være at du bør fire litt på kravene dine. Foto: Valua Vitaly - Fotolia Vis mer
SELVSIKRE: Dagens kvinner vet hva de vil ha og tar derfor ikke til takke med den første og beste mannen de kommer over.  Foto: Andres Rodriguez - Fotolia
SELVSIKRE: Dagens kvinner vet hva de vil ha og tar derfor ikke til takke med den første og beste mannen de kommer over. Foto: Andres Rodriguez - Fotolia Vis mer

Stiller høyere krav enn før


Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, forteller til KK.no at dagens kvinner stiller høyere krav til drømmemannen enn det de gjorde for noen tiår siden.

– I dag stiller nok kvinner høyere krav enn før fordi de har fått mer selvtillit og synes de fortjener bedre enn å bare måtte slå seg til ro med den første og beste mannen de kommer over.


– Og det er i utgangspunktet ganske bra – å bare ta noen fordi du ikke tror du kan få en som er litt ålreit kan fort føre til trøbbel.

Kjøs tror en annen grunn til at mange kvinner stiller såpass høye krav til det motsatte kjønn er at de er eldre og vet akkurat hva de ønsker seg i et forhold.

– De høye kravene henger nok også sammen med det at dagens kvinner er eldre når de får seg en fast partner enn tidligere. Når man har lagt noen år bak seg har man gjerne et annet perspektiv på hva man vil med livet og parforholdet enn da man var 19 eller yngre, som var et vanlig tidspunkt å finne seg partner på for eksempel 60- og 70-tallet.

Men det er ikke bare vi kvinner som har blitt mer opptatt av at partneren vår skal være på nippet til perfekt. Ifølge Kjøs er nemlig menn akkurat like kravstore.

– Menn er nok akkurat like kravstore, og det av samme grunn som kvinner. Men de ser gjerne etter litt andre kriterier. For eksempel legger menn ofte mer vekt på utseende, noe som noen ganger kan føre til at de overser andre viktige personlighetstrekk, forklarer han.

LES OGSÅ: Kjæreste med en kollega - kan det funke?

KRAVSTOR: Om du vil finne en partner bør du fokusere på de viktigste egenskapene du ser etter i han.  Foto: Monkey Business - Fotolia
KRAVSTOR: Om du vil finne en partner bør du fokusere på de viktigste egenskapene du ser etter i han. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer

Ulemper med å være kravstor

Til tross for at det er positivt å være litt kritisk når det kommer til valg av en fremtidig partner, mener Kjøs det er viktig at du ikke blir altfor opptatt av at han innfrir etter de kriteriene du ønsker.

– Ulempen med de høye kravene til mange kvinner er de ikke alltid er like realistiske. En del blir rett og slett nødt til å senke kravene sine, hvis ikke vil de ikke finne seg noen partner.

– Det kan også hende at man begynner å innbille seg at kandidatene har de trekkene man skulle ønske de hadde. Mange blir gjerne så opphengt i ett eller annet de synes er viktig at de overser noen av faresignalene.

LES OGSÅ: Har eksen fått ny kjæreste allerede?

Begrens kravene dine

Når man er singel og skal tenke ut hva man ser etter i en partner, kan det være lett å la seg rive med og sette opp en liste med flere titalls krav til drømmemannen.

Men om du faktisk skal finne deg en mann bør du ifølge Kjøs begrense kravene dine til de mest relasjonelle tingene.

– Du bør stille høye krav, men de bør handle om relasjonelle ting, som for eksempel at personen er snill og hyggelig. Det er viktig at han har grunnleggende verdier som er omtrent de samme som dine, og at han har tenkt seg å leve på en måte som passer greit med dine ønsker.

– Det hjelper lite om «alt stemmer» bortsett fra at han ikke ønsker seg barn, hvis det å få barn er viktig for deg. Da er det fristende å innbille seg at han «kommer til å skifte mening», noe det slettes ikke er sikkert at han gjør, sier Kjøs.

LES OGSÅ: Vil dere ikke bo på samme sted?

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer