Alkohol

Fire gode grunner til å drikke alkohol

Bidra til et sunt hjerte, reduserer risikoen for diabetes og er bra for hjernen.

ET GLASS OM DAGEN: Studier viser at moderate mengder med alkohol kan bidra til å bedre helsen din.  Foto: Colourbox.com
ET GLASS OM DAGEN: Studier viser at moderate mengder med alkohol kan bidra til å bedre helsen din. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mange drikkevarer skjuler både kalorier, sukker og andre ingredienser som er skadelig for kroppen og tennene dine.

En av de største syndebukkene er alkohol, men likevel har du sikkert opplevd at det kan være vanskelig å begrense seg til den anbefalte mengden.

Dagen derpå er det kanskje vanskelig å finne noen fordeler med alkohol. Men i moderate former har faktisk alkohol helsefordeler, skriver Live Strong.com (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Dette bør du vite om lettbrus

Moderat inntak kan bedre helsen

- Funn i nyere ernæringsforskning viser at et moderat alkoholforbruk kan bedre helsen og føre til et lengre liv, sier Eric Rimm, førsteamanuensis i epidemiologi og ernæring ved Harvard.

Men før du kaster i deg den ene halvliteren etter den andre i kveld, bør det understrekes at moderate mengder er nøkkelen for at alkoholen skal få en positiv effekt.

Det vil si én alkoholenhet om dagen for kvinner og to for menn. Drikker du mer enn dette vil det fungere mot sin hensikt. Klar du å begrense deg, kan du nyte godt av disse fordelene.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig i baren

Rødvin er bra for hjertet

Men heller ikke her er det nødvendig å tømme en flaske. Etter å ha sammenlignet resultater fra 100 tidligere studier, kunne forskere ved Harvard University konkludere med at et moderat inntak kan redusere risikoen for hjerteproblemer med 40 prosent.

Årsaken til at det har store fordeler kommer av at alkoholen i vinen bidrar til å øke det gode kolesterolet (HDL) i kroppen, og senke det dårlige (LDL). Dette reduserer risikoen for tette blodårer, som fører til hjerteinfarkt.

Denne bør du velge: Pinot Noir. Denne vinen inneholder mer antioksidanter enn annen alkoholholdig drikke.

Reduserer risikoen for diabetes

En studie utført i 2005 viste en drink om dagen for kvinner (to for menn) reduserer risikoen for diabetes med opp til 30 prosent.

Alkohol bidrar til å øke nivåene av et hormon som gjør insulinet i kroppen med sensitivt. Det vil si at det blir lettere for kroppen å behandle glukose og bruke det som energi. Dette reduserer mengden sukker i blodet, og reduserer risikoen umiddelbart.

Dette bør du velge: Bloody Mary (se oppskrift). Da er det lettere å begrense seg til én, og innholdet av tomater tilbyr i tillegg hjertevennlige antioksidanter.

LES OGSÅ: Burgeren som gjør deg godt

Bra for hjernen din

Selv om du kanskje ikke fikk dette intrykket da du hoppet opp på karaokebaren og sang «I Will Survive», har faktisk alkohol (moderate mengder!) fordeler for hjernen din. Forskere ved Loyola University fant ut at personer som drikker moderate mengder har mindre risiko for å utvikle kognitiv svikt, alzheimers og andre former for demens.

Også denne effekten kommer av at alkohol øker nivåene av det gode kolesterolet, som øker blodtilførselen til hjernen. I tillegg vil det gjøre hjernecellene tøffere, som bidrar til å takle større påkjenninger senere i livet.

Dette bør du drikke: Vin. I studien hadde vin større fordeler på hjernen enn øl og brennevin.

Kan motvirke gallestein

Gallestein - steinlignede dannelser inne i galleblæren, som hovedsaklig er en blanding av kolesterol og kalk - kan bidra til smerter og kramper i magen. Men det viser seg at etter bare 5-7 dager med litt alkohol hver dag, vil risikoen være betydelig redusert.

Når alkohol påvirker kolesterolet ditt, vil det også ha en effekt i galleblæren. I tillegg er overvekt en stor årsak til gallesteiner, og alkohol kan i tillegg hjelpe deg med å holde en sunn vekt.

Dette bør du drikke: Sangria. Den gir deg dobbelt så mye antioksidanter som et glass rødvin, og et glass inneholder bare rundt 120 kalorier.

LES OGSÅ: Dette kosttilskuddet kan gi bivirkninger

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer