Mat Og Hygiene

Fire hygienetabber du gjør hver dag

Noen av disse har du sikkert ikke tenkt over en gang...

FINN TO FEIL: Å sette handleposer og håndveske på kjøkkenbenken er to typiske hygienetabber vi gjør.  Foto: KK
FINN TO FEIL: Å sette handleposer og håndveske på kjøkkenbenken er to typiske hygienetabber vi gjør. Foto: KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Vi liker alle å tro at vi er flinke med hygiene. Ikke bare når det gjelder å vaske kroppen, men også når det gjelder hus og matlaging.

Likevel er det nok flere ting du gjør hver eneste dag som ikke er fullt så hygienisk, og det verste er at du sikkert ikke er klar over mange av disse tabbene.

Bakterier finnes jo overalt, de er en naturlig del av livet. Og selv om mange bakterier har gode formål og er viktige for oss, er det også en lang rekke bakterier som kan gjøre oss syke.

Derfor er det spesielt viktig at vi er nøye med hygienen når vi lager mat, men det er ikke bare hendene dine du bør tenke på. Kjøkkenet i seg selv kan også være en smittekilde.

LES OGSÅ: Så ofte bør du vaske badet

1. Vesker og handlenett på kjøkkenbenken

Kjøkkenbenken er et område som er i bruk hver eneste dag, opptil flere ganger om dagen. Og selv om det hovedsakelig er matlaging som foregår her, er det likevel ikke bare matvarer og kjøkkenutstyr vi legger på benken.

BAKTERIER: Dersom handleposene har stått på bakken eller på gulvet bør de ikke settes på kjøkkenbenken. Foto: (c) Rainer Berg/Westend61/Corbis/All Over Press
BAKTERIER: Dersom handleposene har stått på bakken eller på gulvet bør de ikke settes på kjøkkenbenken. Foto: (c) Rainer Berg/Westend61/Corbis/All Over Press Vis mer

Handleposer, håndveska og mobiltelefoner er typiske ting som også plasseres her. Men det er kanskje ikke det smarteste du gjør.

– Jeg tenker at å sette håndveska på kjøkkenbenken ikke er så lurt. Den setter man jo rundt overalt – og ofte på gulvet, sier sykepleier ved Smittevernkontoret i Drammen, Tone Nilssen, til KK.no.

Håndvesken er tross alt noe vi kvinner har med oss hvor enn vi går. Og kanskje tenker du ikke over alle de overflatene vesken din har vært i kontakt med i løpet av en helt vanlig dag; på bussen, på jobben, på kafégulvet og kanskje til og med på gata.

Den er utvilsomt i kontakt med en hel rekke bakterier, som du enkelt kan overføre til kjøkkenbenken din om du velger å legge den der. Det samme gjelder for handleposer fra butikken.

– Handleposer ville jeg heller ikke plassert på benken. I hvert fall ikke dersom du har hatt dem på gulvet, sier hun.

LES OGSÅ: Skjærebrett og oppvasksvamp kan ha flere bakterier enn dosetet

RENGJØRING: En ren kjøkkenbenk er lurt å ha før du lager mat. Men sørg også for at kjøkkenkluten er ren. Foto: REX/Caiaimage/All Over Press
RENGJØRING: En ren kjøkkenbenk er lurt å ha før du lager mat. Men sørg også for at kjøkkenkluten er ren. Foto: REX/Caiaimage/All Over Press Vis mer

2. Skyll kluten i kaldt vann

Nå skal det sies at selv om man ikke plasserer bakteriebomber på kjøkkenbenken er det fortsatt like viktig at den alltid vaskes før man begynner å lage mat. For det er slett ikke sikkert at den er så ren som den kanskje ser ut. Men det betyr ikke at du må desinfisere hele benken.

– Det finnes midler med antibakteriell effekt til bruk i husholdningen, for eksempel til oppvask. Det er unødvendig, og kan fjerne en naturlig bakterieflora, forklarer Nilssen.

Det er selvfølgelig forutsatt at kjøkkenkluten du tørker over benken med ikke er skitten. Denne anbefaler hun at man skifter ut hyppig, du bør i hvert fall ikke vente til den begynner å lukte. Men her har hun også et annet godt tips.

BAKTERIEBOMBE: Ikke glem at mobiler og nettbrett kan være fulle av bakterier, og bør holdes unna matlagingen. Foto: REX/Mito Images/All Over Press
BAKTERIEBOMBE: Ikke glem at mobiler og nettbrett kan være fulle av bakterier, og bør holdes unna matlagingen. Foto: REX/Mito Images/All Over Press Vis mer

– Etter vi har tørket av benken skyller man ofte kluten i varmt vann før man henger den på plass. Her kan det nok være bedre å skylle kluten i kaldt vann, så vil ikke bakteriene gro like lett.

3. Teknologiske bakteriebomber

Vi har tidligere skrevet at mobiltelefoner kan være ordentlige bakteriebomber, faktisk har forskere oppdaget at det er mange flere bakterier på en gjennomsnittlig telefon, enn du finner i et toalett. Dette er tross alt en dings de fleste av oss har med seg overalt, kanskje til og med på do.

Men det er ikke bare telefonene våre som er fulle av bakterier, du bør også være obs på nettbrett, iPad og tastaturet på datamaskinen din. Det kan derfor være lurt å vaske hendene etter du har fiklet med dine teknologiske duppeditter, i hvert fall før du starter å lage mat.

VASK HENDER: I bunn og grunn er det god håndhygiene som er viktigst. Foto: REX/OJO Images/All Over Press
VASK HENDER: I bunn og grunn er det god håndhygiene som er viktigst. Foto: REX/OJO Images/All Over Press Vis mer

– Ofte bruker man kanskje mobilen, dataen eller nettbrettet til å søke opp oppskrifter mens man står på kjøkkenet. Da er det viktig at du vasker hendene før du fortsetter med matlagingen, sier sykepleieren.

LES OGSÅ: Så mye antibac bør du bruke

4. Håndhygiene er viktigst

Men god håndhygiene er noe du bør være nøye med ellers også. For det er nettopp via hendene at man smitte både mat, overflater, seg selv og andre mennesker med bakterier som gjør oss syke.

– Da svineinfluensaen herjet var vi ekstra nøye med håndhygienen. Og man så da en nedgang i antall sykdomstilfeller i barnehager, så det kan gjøre en forskjell.

- Og når det kommer til omgangssyke, som for eksempel NORO-virus, er det vanlig håndvask med såpe og vann som er mest effektivt – ikke antibakterielle midler, sier Nilssen.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer