Trening

Fire ting du bør gjøre etter trening

Gjør tiden ETTER trening like bra for kroppen.

TØY UT: Dette er en av fire smarte grep du bør ta etter økten.  Foto: Getty Images/iStockphoto
TØY UT: Dette er en av fire smarte grep du bør ta etter økten. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Høsten er en ypperig tid å komme i gang med trening igjen. Det er nye treningstimer å prøve på treningssentrene, og du kan fornye treningstøyet med fine plagg.

Det beste du kan gjøe er å legge en plan for høstens trening - hvor ofte du skal trene, hva du skal gjøre, og hvilke mål du har. Den beste måten å klare å følge planen er å lage en treningslogg eller treningsdagbok. Les mer om hvordan du gjør det her.

Å ha et bevisst forhold til hva og hvordan du skal trene er smart, men vel så lurt er det å ha en god rutine for hva du skal gjøre ETTER økten. Her er fire ting du bør huske på etter treningen:

Tøy ut

Bruk fem minutter på å tøye de store musklene etter en økt. Dette forhindrer ikke stølhet, for stølhet er faktisk små rifter i muskelfibrene, og tøying kan ikke kurere disse. Men tøying når musklene er varme, øker bevegeligheten din. Det har vi alle godt av i en hverdag hvor vi sitter mye stille og sjelden utfordrer muskler og sener nevneverdig.

PÅFYLL: Trener du styrke er det fint å få i seg proteiner etterpå. Melk, yoghurt eller en banan fungerer fint. Foto: Thinkstock
PÅFYLL: Trener du styrke er det fint å få i seg proteiner etterpå. Melk, yoghurt eller en banan fungerer fint. Foto: Thinkstock Vis mer

Skift raskt

Få av deg svette klær ganske kjapt etter økten, og ta en grundig dusj for å skylle av deg salt og avfallsstoffer. Trening og svette er bra for huden, men det er også slik at svette og tette treningsklær kan gi deg urenheter for eksempel på bryst og rygg. Dessuten blir du fort nedkjølt og risikerer å bli syk om du går rundt i våte treningsklær etterpå. Etter dusjen er det forresten perfekt å smøre seg med fuktighetskrem, men ikke gjør dette om du fortsatt er varm, for da risikerer du å ettersvette.
Drikk nok væske

Når du trener, svetter og utånder du såpass at du blir litt dehydrert. Etter økten er det derfor viktig å drikke væske for å gjenopprette balansen. Vann er aller best, men har du virkelig kjørt deg, og trent mye styrke, er melk veldig bra, og du kan godt drikke den som sjokolademelk, men ikke overdriv. Energidrikker er ikke nødvendig med mindre du virkelig har trent hardt, og da mener vi Johaug-stil, altså.

Spis en frukt

Etter trening kan du oppleve å få lavt blodsukker. Det kan unngås om du spiser en frukt, for eksempel et eple, en pære eller en banan. Sistnevnte inneholder mye fruktsukker, men også en god del protein, noe som er bra om du har trent styrke. Gjør du dette, stabiliserer du blodsukkernivået, og vil ikke oppleve en ulvehunger eller et ekstremt søtsug en time etter trening.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer