IKKE I ROMTEMPERATUR: Unngå å ha fisken for lenge i romtemperatur. Etter kort tid vil nemlig fisken begynne å brytes ned og ødelegges som følge av mikrobiologiske/kjemiske prosesser i produktet, og dette kan faktisk være helseskadelig for oss. Foto: Colourbox.com
IKKE I ROMTEMPERATUR: Unngå å ha fisken for lenge i romtemperatur. Etter kort tid vil nemlig fisken begynne å brytes ned og ødelegges som følge av mikrobiologiske/kjemiske prosesser i produktet, og dette kan faktisk være helseskadelig for oss. Foto: Colourbox.com Vis mer

Fisk

Fisk kan bli bedervet etter bare noen timer

Derfor bør du være obs på oppbevaring og unngå lagring i romtemperatur.

Publisert
De fleste av oss er klar over at det er viktig å oppbevare matvarer riktig, for å sikre kvalitet, smak og unngå at de blir helsefarlige.

Svært mange matvarer vil nemlig etter kun kort tid begynne å brytes ned og ødelegges som følge av mikrobiologiske/kjemiske prosesser i produktet, og dette kan faktisk være helseskadelig for oss.

Fisk er en matvare som lett bederves dersom den for eksempel oppbevares ved romtemperatur. Lar du for eksempel fisken ligge ute på kjøkkenbenken kan den faktisk utvikle helsefarlige bakterier bare etter noen timer, skriver Mattilsynet på Matportalen.no (ekstern lenke).

Og jo lenger du lar fisken ligge ute, desto større er risikoen for utvikling av disse helseskadelige stoffene.

LES OGSÅ: Ikke ha kjøtt på øverste hylle i kjøleskapet

Viktig med riktig temperatur

Ifølge Mattilsynet er frysing eller oppbevaring ved lav temperatur den beste måten å forlenge holdbarheten til fisk på.

Som KK.no tidligere har skrevet, er det imidlertid viktig å ha riktig temperatur i kjøleskapet, for at fisken skal holde seg godt.

Temperaturen bør helst ligge på fire grader eller lavere. I tillegg er det viktig å huske på at holdbarheten på vakuumpakkede fiskeprodukter reduseres betydelig så fort emballasjen har blitt åpnet og produktene har blitt utsatt for oksygen.

LES OGSÅ: Disse kjøkkenreglene bør du følge

Fet fisk holder seg dårligere

Når det gjelder frysing av fisk, så bør fryseren din ha en temperatur på minus 18 grader eller mindre for at fisken skal holde seg.

Det er også variasjoner i anbefalt fryselengde for ulike typer fisk, og dette avhenger blant annet av fettinnholdet i fisken.

Ifølge Mattilsynet er nemlig fettet det første som harskner, derfor har også mager fisk lengre holdbarhet enn fet fisk, som laks, makrell og sild.

Har du planer om å fryse ned fisken du har kjøpt, bør du også legge matvaren i fryseren så raskt som mulig, slik at kvaliteten holder seg. Det er også viktig at temperaturen på fryseren holdes stabil.

LES OGSÅ: Slik får du mest ut av fiskemåltidet

Andre tips om oppbevaring av fisk:
• Frosset is/snø rundt emballasjen er et tegn på uheldige temperatursvinginger.
• Rå fisk som har vært frosset kan fryses på nytt etter at den er stekt eller kokt. Tilberedt fisk som har vært frosset og tint, bør derimot ikke fryses på nytt.
• Tining av frossen fisk bør skje ved kjøleskapstemperatur.
LES OGSÅ: Når kaster du mat utgått på dato?

Noe du lurer på? Spør KK.no


Hvordan kan jeg gjøre de trange, nye skoene mine mer komfortable? Hvordan legger jeg sminke som varer hele dagen? Når er det best å trene - før eller etter middag?

Har du også et spørsmål om klær, sminke, kosthold eller trening? Send det til spor@kk.no, og vi vil finne det ut for deg.

LES OGSÅ: Les nøye på pakken før du kjøper denne fisken

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer