SPIS MER FET FISK: En ny studie viser at du kan redusere risikoen for en rekke sykdommer ved å spise mer omega-3 fettsyrer - det finner du blant annet i fet fisk som tunfisk.  Foto: Thinkstock.com
SPIS MER FET FISK: En ny studie viser at du kan redusere risikoen for en rekke sykdommer ved å spise mer omega-3 fettsyrer - det finner du blant annet i fet fisk som tunfisk. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Fisk

Fisken du bør spise mer av

Ny studie viser at fet fisk - som tunfisk, kan forlenge livet med to år.

Fisk og sjømat har mange fordeler. Det er en av de beste kildene til omega-3 fettsyrer, og bare to måltider i uken dekker behovet ditt.

I tillegg til at det er viktig hvordan du tilbereder fisken og hvor fersk den er, er det også viktig hva slags fisk du velger.

Og et av de aller beste alternativene er uten tvil fet fisk.

En ny studie viser blant annet at fet fisk til middag bare to ganger i uken kan bidra til å forlenge livet ditt med to år, skriver Daily Mail.

LES OGSÅ: Nøttene du bør spise hver uke

EVENTUELT LAKS: Hvis du ikke er fullt så stor fan av tunfisk, er laks et godt alternativ.  Foto: Colourbox.com
EVENTUELT LAKS: Hvis du ikke er fullt så stor fan av tunfisk, er laks et godt alternativ. Foto: Colourbox.com Vis mer

Omega-3 er svært viktig for hjertehelsen

Forskere ved Harvard School of Public Health og Washington University (HSPH) fant ut at personene i studien over 65 år med høyest nivåer av fettsyrer i kroppen, levde lenger enn de med lave nivåer.

Faktisk hele 2,2 år.

– Selv om det lenge er blitt ansett som veldig sunt å spise fisk, er det blitt gjort svært få studier som vurderer nivået av omega-3 fettsyrer i blodet og levealder hos voksne, sier hovedforfatter av studien, Dariush Mozaffarian, som er professor innen epidemiologi ved HSPH.

– Funnene våre støtter hvor viktig det er med riktig mengde omega-3 fettsyrer i blodet for hjertehelsen, og viser at det kan forlenge livet senere, sier han.

De eldre personene i studien som hadde høye nivåer av omega-3 fettsyrer i blodet hadde 25 prosent mindre risiko for å rammes av en for tidlig død. I tillegg hadde de redusert risikoen for hjertesykdom med en tredjedel.

LES OGSÅ: Oppblåst? Slik blir magen flat igjen

(Artikkelen fortsetter under bildet)






Analyserte innholdet av fettsyrer i blodet

Forskerne så nærmere på data fra 16 år tilbake, som inkluderte over 2.700 personer. Disse hadde tatt del i en større studie ved navn Cardiovascular Health Study (CHS).

Deltakerne var generelt ganske sunne, og måtte avgi blodprøver, fysiske undersøkelser og tester, i tillegg til at de måtte svare på spørreundersøkelser om helsen deres, den medisinske historien deres og livsstil.

Forskerne analyserte også innholdet av omega-3 fettsyrer i blodet - spesielt de tre typene DHA, EPA og DPA (lange, flerumettede fettsyrer som kommer fra sjømat).

Resultatene fra studien, som er publisert i Annals of Internal Medicine (les hele studien her), viste at disse tre fettsyrene - både alene og sammen - hadde evnen til å redusere risikoen for en tidlig død.

DHA hadde evnen til å redusere risikoen for å dø av hjerteinfarkt med 40 prosent. Risikoen for å dø av hjertearytmier og forstyrrelser av hjerterytmen ble redusert med ytterligere 45 prosent. DPA viste seg å være mest effektivt mot hjerneslag, mens EPA ble forbundet med lavere risiko for ikke-dødelige hjerteinfarkt.

Personene med de høyeste nivåene av alle tre, hadde 27 prosent lavere risiko for å rammes av alle årsakene.

LES OGSÅ: Drikk bort kroppsfettet ditt

To porsjoner i uken er nok

Fisk er en av de beste kildene til omega-3 fettsyrer, og studier har vist at det faktisk er bedre å spise fisk, enn å ta kosttilskudd.

Fettsyrene er blant annet viktig for utviklingen av hjernen. I tillegg er det hevdet at de kan redusere betennelser i hjernen, det kardiovaskulære systemet og andre celler i kroppen.

Da forskerne så på hvordan inntak av fettsyrer i kostholdet påvirket risikoen, kunne de se at den største økningen skjedde da deltakerne gikk fra et svært lavt inntak til omkring 400 milligram om dagen.

– Funnene tyder likevel på at det beste er å gå fra et lavt inntak til et moderat inntak - altså å spiseomtrent to porsjoner med fet fisk i uken, sier Mozaffarian.

Den fisken som inneholder høyest nivåer av omega-3 inkluderer tunfisk, laks, makrell, sild, ansjos og sardiner.

LES OGSÅ: Frokosten som holder deg mett lenger

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: