Miljøgifter I Maten

Fisken du ikke bør spise for mye av

Kan føre til at giftstoffer samler seg opp i kroppen.

KAN MAN SPISE FOR MYE? Det kommer helt an på hvilken fisk det er snakk om.  Foto: Scanpix
KAN MAN SPISE FOR MYE? Det kommer helt an på hvilken fisk det er snakk om. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Miljøgifter er menneske- og industriskapte giftstoffer vi finner i naturen, som kan være skadelige om vi får i oss for mye. Det er inntaket over tid som har betydning, fordi stoffene hoper seg opp i kroppen.

Eksempler på miljøgifter er BCP og dioksider, som ved et for høyt inntak fører til en rekke helsefarer. Toksiske effekter disse kan ha på hjerne, lever og immunsystem kan øke faren for kreft, hormonubalanse og fosterskader.  

- Dette er stoffer som er motstandsdyktige mot nedbrytning i naturen, og som hoper seg opp i dyr og mennesker, forklarer Jan Alexander, som er leder i Hovedkomiteen i Vitenskapskomiteen for mattrygghet og ekspert i EFSA (European Food Safety Authority) til KK.no.

LES OGSÅ: Vet du forskjellen på fet og mager fisk? 

Får i oss mest gjennom sjømat

Fisk og sjømat er matvarene vi får i oss mest miljøgifter fra, og spesielt gravide og ammende skal passe på inntaket, fordi giftene kan overføres til fosteret.

Derfor skal de blant annet passe seg for sjømat som gjedde og annen stor ferskvannsfisk, og torskelever, som du blant annet finner i rognleverpostei.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer