Miljøgifter I Maten

Fisken du ikke bør spise for mye av

Kan føre til at giftstoffer samler seg opp i kroppen.

KAN MAN SPISE FOR MYE? Det kommer helt an på hvilken fisk det er snakk om.  Foto: Scanpix
KAN MAN SPISE FOR MYE? Det kommer helt an på hvilken fisk det er snakk om. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Miljøgifter er menneske- og industriskapte giftstoffer vi finner i naturen, som kan være skadelige om vi får i oss for mye. Det er inntaket over tid som har betydning, fordi stoffene hoper seg opp i kroppen.

Eksempler på miljøgifter er BCP og dioksider, som ved et for høyt inntak fører til en rekke helsefarer. Toksiske effekter disse kan ha på hjerne, lever og immunsystem kan øke faren for kreft, hormonubalanse og fosterskader.  

- Dette er stoffer som er motstandsdyktige mot nedbrytning i naturen, og som hoper seg opp i dyr og mennesker, forklarer Jan Alexander, som er leder i Hovedkomiteen i Vitenskapskomiteen for mattrygghet og ekspert i EFSA (European Food Safety Authority) til KK.no.

LES OGSÅ: Vet du forskjellen på fet og mager fisk? 

OPPDRETTSLAKS: Det skal ikke lenger være nødvendig å passe ekstra på når man spiser laks fra oppdrett.  Foto: Scanpix
OPPDRETTSLAKS: Det skal ikke lenger være nødvendig å passe ekstra på når man spiser laks fra oppdrett. Foto: Scanpix Vis mer

Får i oss mest gjennom sjømat

Fisk og sjømat er matvarene vi får i oss mest miljøgifter fra, og spesielt gravide og ammende skal passe på inntaket, fordi giftene kan overføres til fosteret.

Derfor skal de blant annet passe seg for sjømat som gjedde og annen stor ferskvannsfisk, og torskelever, som du blant annet finner i rognleverpostei.

Kvinner som er ferdige med å få barn eller ikke skal ha barn, trenger ikke være like forsiktige.

- Det gjelder særlig blant unge kvinner som skal ha barn, som spiser mye stor rovfisk. 

På Matportalen.no kan du se hvilke kostholdsråd som gjelder for gravide!

Fordi miljøgiftene hoper seg opp i kroppen, og skilles sakte ut igjen, er det større opphopning i fisk og dyr som spiser kjøtt.

Det er et høyere innhold i større rovfisk, og det er for eksempel helt trygt for gravide å spise tunfisk på boks, fordi dette er små tunfisk. Den ferske tunfisken skal gravide derimot holde seg unna. 

LES OGSÅ: Spiser du ikke fisk? 

Du kan trygt spise fisk fra butikk

Med unntak av for gravide og ammende, er det ikke slik at det anbefales å passe seg for å spise fisk. 

- Det finnes anbefalinger om at man ikke skal spise for mye gjedde eller stor rovfisk som abbor, men all fisk du kjøper i butikken er trygg, sier Alexander. 

Det skal også gjelde oppdrettslaks. 

IKKE TRYGT: Måkeegg er regnet som en delikatesse, men bør unngås helt.  Foto: Scanpix
IKKE TRYGT: Måkeegg er regnet som en delikatesse, men bør unngås helt. Foto: Scanpix Vis mer

- Oppdrettslaksen hadde mye dioksiner og PCB tidligere, så man burde ikke ha mer enn 2-3 laksemiddager i uken, men nå har innholdet sunket betydelig. 

Det har sammenheng med at man har gått over til plantebasert fõr i oppdrettsnæringen, og innholdet miljøgifter er mer enn halvert. 

Det er likevel anbefalt at du varierer type fisk du spiser. 

- Det gjelder all mat. Å variere kostholdet er en måte å passe på å ikke overdrive inntaket av noen farlige stoffer, påpeker Alexander.

LES OGSÅ: Fisk, kjøtt eller kylling - hva bør du velge? 

Ikke spis måkeegg, og vær obs på selvskutt kjøtt

Noe man faktisk bør holde seg unna, er imidlertid delikatessen måkeegg. 

- Disse spises det en del av i Nord-Norge, og de inneholder mye PCB og dioksider. Det kommer av at det i sjøen er en lang næringskjede som har fugler på toppen.

Dermed vil det hope seg opp ekstra mye farlige stoffer i måkeeggene. 

Kvinner og barn anbefales å holde seg helt unna måkeegg, men også menn bør styre unna. 

- Stoffene kan redusere frukbarheten hos menn.

Er fisken selvfisket, eller dyret selvskutt, er det også noen forholdsregler du bør ta, og det er lurt å følge med på Mattilsynets nettsider, og sjekke om vannet du skal fiske i er trygt. 

- I jakt har det vært et problem med dyr som er skutt med blyholig ammunisjon. Da må man være nøye med å skjære vekk skjøttet rundt skuddsåret. Aller helst bør man ikke bruke ammunisjon med bly. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer