Klesvask

Flekkfjernere slaktet i undersøkelse

En stor test av ulike typer flekkfjernere skulle kåre en testvinner. Resultatene var så dårlige at samtlige ble testtapere.

FLEKKFJERNERE: De hevder å kunne få vekk selv de vanskeligste flekker, men en ny undersøkelse viser at det er en kraftig overdrivelse.  Foto: Getty Images/Pixland
FLEKKFJERNERE: De hevder å kunne få vekk selv de vanskeligste flekker, men en ny undersøkelse viser at det er en kraftig overdrivelse. Foto: Getty Images/Pixland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Testen av midler som skal fjerne flekker fra klær og andre tekstiler, ble nylig gjennomført av det svenske forbrukermagasinet Råd & Rön.

Egentlig skulle det kåres en vinner av testen, men samtlige 16 flekkfjernere som var med i testen gjorde det så dårlig at Råd & Röd så seg nødt til å la være og kåre en vinner.

Ikke nok med det, de 16 flekkfjernerne gjorde det alle så dårlig at Råd & Rön konkluderte med følgende:

Du kan like gjerne bruke ordinært tøyvaskemiddel for å bekjempe vanskelige flekker.

LES OGSÅ: Så ofte bør du rense vaskemaskinen

DÅRLIGE RESULTATER: Testen viste at enkelte av flekkfjernerne faktisk gjorde det vanskeligere for vaskemaskinen å få bort flekker. Foto: Getty Images
DÅRLIGE RESULTATER: Testen viste at enkelte av flekkfjernerne faktisk gjorde det vanskeligere for vaskemaskinen å få bort flekker. Foto: Getty Images Vis mer

Utsatt for rødvin og leire

Av alle som gjennomfører forbrukertester, regnes Råd & Rön som de mest troverdige og seriøse. Testen ble gjort ved at tekstiler ble påført i alt 15 forskjellige typer flekker, fra rødvin til leire og gulrotpuré.

Noen av flekkfjernerne klarte å få vekk flekker fra gress, blod, blåbær, sjokolade og sennep, men ingen av produktene (deriblant Vanish og Bio Shout, som også finnes i Norge) klarte å få bort alle de 15 ulike utfordringene de ble utsatt for skriver det norske Forbrukerrådet på sine nettsider.

Flere av flekkfjernerne gjorde det såpass dårlig at de fikk laveste oppnåelige karakter i nesten alle testdisiplinene.

Se alle resultatene her!

LES OGSÅ: Lar du klærne ligge i vaskemaskinen?

Kan gjøre vondt verre

Og Råd & Röd konkluderte ikke bare med at du like gjerne kan bruke vanlige vaskemidler for å fjerne flekker.

De fant også ut at noen av produktene faktisk gjorde det vanskeligere for vaskemaskinen å få bort flekkene.

– Enkelte av midlene bidro til å fiksere flekkene, skriver Forbrukerrådet.

Konsekvensen kan bli at du ødelegger klær, og som et resultat av dette frarådet testpanelet å bruke flekkfjerningsmidler. De mener det er både tryggere og mer effektivt å bruke vanlige tøyvaskemidler.

KK.no har tidligere fortalt hva ekspertene mener er de beste metodene for å fjerne flekker.

LES OGSÅ: Skyllemiddel kan ødelegge klærne

Prøv denne metoden!

Det viktigste for å få bort en flekk, er å ta affære med én gang flekken oppstår. Det har Ingrun Grimstad Klepp, tekstilekspert og forskningsleder hos SIFO (Statens Institutt for Forbruksforskning), tidligere fortalt.

– Og det mest effektive for å løse opp en flekk raskt, uansett om det er fett, fargestoffer eller lignende, er å vaske med vann, har hun uttalt.

Her er ekspertens beste tips:
1. Ta av deg plagget og tre det over en spring.
2. Flekken skal være inntil munnen på kranen.
3. La deretter vannet renne forsiktig gjennom plagget akkurat der flekken er. La vannet renne gjennom flekken motsatt vei i forhold til hvordan flekken kom inn. Da vil vannet nemlig presse flekken tilbake og ut av stoffet.
4. Tørk deretter av med papir eller et håndkle.

Skylling gjennom kranen er selvsagt bare en nødløsning, og du bør vaske plagget når du kommer hjem, slik at flekken ikke setter seg. Slik vasker du tøy med ulike typer flekker.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt svetteflekker

IRRITERENDE: Flekker som ikke blir borte i vask er irriterende greier.  Foto: Getty Images/Wavebreak Media
IRRITERENDE: Flekker som ikke blir borte i vask er irriterende greier. Foto: Getty Images/Wavebreak Media Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer