Bakterier

Flere bakterier på tastaturet enn på do

Slurver du med rengjøringen hjemme?

BAKTERIER: Ja, hvor ofte vasker du tastaturet ditt? Foto: Eric Audras / PhotoAlto
BAKTERIER: Ja, hvor ofte vasker du tastaturet ditt? Foto: Eric Audras / PhotoAlto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Eksperter frykter for helsa vår. Hvorfor? Fordi vi har det så skittent hjemme.

Det skriver den britiske avisa The Sun.

Les også:
85 prosent av kvinner går med skitne klær
Mobilen er verre enn et offentlig toalett
Ikke sett veska di her!


Slurver med rengjøringen

Ifølge The Internation Scientific Forum On Home Hygiene, som arbeider for bedre standarder når det gjelder hjemmerengjøring, ble hygiene mindre viktig etter andre verdenskrig, da vaksiner og antibiotika kom.

Professor Hugh Pennington, ekspert på matvareforgiftning og infeksjoner, sier at folk ikke vet hvordan de skal gjøre rent i hjemmet, ifølge The Sun.

- Det er bekymringsverdig at så mange bli syke fordi de ikke vasker hendene etter at de har vært i kontakt med rått kjøtt og deretter er borti salaten.

Ifølge Pennington kan regelmessig håndvask og nøye rengjøring av overflater minske risikoen betraktelig.

Men det er vanskelig å bli kvitt bakterier og andre helseskadelige mikroorganismer dersom du ikke vet hvor de skjuler seg?

1. På databordet

Ærlig talt. Hvor ofte vasker du tastaturet til datamaskinen din?

I en undersøkelse av 33 tastatur var et av dem 5 ganger skitnere enn et toalettsete. To av dem hadde «skremmende» mye bakterier, og to av dem huset typiske bakterier som forekommer hvis du ikke vasker hendene etter at du har vært på do…

Det er også god grunn til å være flittigere med vaskefilla på jobb også. Et gjennomsnittlig kontorbord inneholder hele 400 ganger flere bakterier enn et gjennomsnittlig toalettsete, ifølge WebMD.

Dette kan du gjøre:
Går du over kontorområdet ditt med antibakterielle våtservietter to dager på rad kan du redusere bakterienivået med hele 99,9 prosent. Husk også tastaturet, musen og jobbtelefonen.

Det kan også hjelpe å ikke spise foran dataskjermen, da mat kan spre bakterier. Vær i tillegg nøye med håndhygienen. Vask deg gjerne både før og etter du har brukt tastaturet.

2. I senga

Madrasser kan huse så mange som 10.000 støvmidd. De mikroskopiske dyrene livnærer seg på døde hudceller – og liker seg derfor spesielt godt i madrasser, dyner og puter.

Ifølge The Sun kan opptil 20 prosent av vekta til den gamle puta di være død hud.

Avføring fra støvmidd kan forårsake allergiske reaksjoner. Og det finnes det mye av. En støvmidd lever kun i cirka 2 måneder, men i løpet av den tida vil den felle omtrent 10 ganger så mye avføring som sin egen kroppsvekt, skriver Wikipedia.

Dette kan du gjøre:
NAAF gir følgende råd for sunne senger og madrasser:

 • Skift ut gamle senger/madrasser der fukt kan ha medført utvikling av allergener i polstringen.
 • Luft og støvsug madrassen regelmessig.
 • Lufting av sengetøy og soverom motvirker også opphopning av fuktighet.
 • En sunn tradisjon har vært å kaste alt sengetøy ut i snøen en kald vinterdag for å få det godt nedkjølt for deretter å riste, banke og børste det grundig. Kulde bedøver midden slik at den lettere slipper taket. Nedfrysing til minst 18 kuldegrader i to døgn dreper midden.
 • Bruk sengebunn av lameller.
 • Avtakbart og vaskbart trekk, eventuelt en vaskbar overmadrass er nyttig.
 • Ved vask av sengetøy anbefales temperatur på minst 60°C for å drepe middene.
 • Ikke bruk køyesenger for allergiske barn, med allergikeren i nederste køye!
 • Unngå innebygd seng på sokkel. Det kan skape dårlig ventilert hulrom og gjør effektivt renhold vanskelig.
 • Viktigst er å ta roten til ondet - livsgrunnlaget for midden. Kjøp godt dokumenterte pute- og madrasstrekk.

Barn og ungdom under 16 år med dokumentert middallergi kan få dekket utgifter til madrass og puteovertrekk. Les mer om dette på www.naaf.no.

3. På kjøkkenutstyr

Blir du forgiftet av mat du lager selv?

For å unngå dette, bør du ikke bare sørge for å spise mat som er innenfor holdbarhetsdatoen. Du bør også se opp for rått kjøtt og krysskontaminasjon – som kan skje når bakterier fra ukokt kjøtt kommer i kontakt med rå frukt eller grønnsaker.

Dette kan du gjøre:
Folkehelseinstituttet gir følgende råd mot matforgiftning:

 • God håndhygiene: Vask hendene før matlaging, mellom håndtering av ulike råvarer, før måltider og etter toalettbesøk.
 • Varmebehandle maten tilstrekkelig: De fleste bakterier drepes ved 70-80 grader. En generell regel er at alt fjørfekjøtt og bearbeide kjøttprodukter (f.eks. hamburgere og pølser) skal gjennomstekes. Ved andre hele kjøttstykker enn fjørfe er det tilstrekkelig at bare overflaten stekes ettersom det er der bakteriene finnes.
 • Unngå krysskontaminering av matvarer: Hold rå og tillaget mat fra hverandre. Unngå at ferdiglaget mat legges på fjøl eller tallerken hvor rå mat har ligget. Vask eller bytt redskaper mellom forskjellige råvarer og mellom råvarer og ferdiglaget mat.

4. I teppene

Støvmidden liker også godt i tepper. Det samme gjør støv og dyreallergener. Alle tre kan utløse allergiske reaksjoner, ifølge NAAF.

Dette kan du gjøre:
Astma- og allergiforbundet gir følgende råd for å unngå allergener i tepper:

 • Bruk ikke faste teppegulv
 • Luft, støvsug og rens eller bank tepper regelmessig for å hindre opphopning av støv og vekst av midd.
 • Det bør ikke være tepper i soverom.
 • Konstruksjonen av teppet bør være slik at det er lettest mulig å holde rent.
Selv om det er lett å få tepper til å se rene ut - har undersøkelser vist at det er mye vanskeligere - for ikke å si umulig - å fjerne all tilført forurensning. Bli ikke lurt av udokumenterte markedsfremstøt og påstander fra kommersielle teppeinteresser om at tekstilgulv kan gi sunt innemiljø, advarer NAAF.

5. På kjøkkenhåndkledet

En studie fant at 7 prosent av kjøkkenhåndklær som representerte et tilfeldig utvalg viste seg å være infisert med MRSA – penicillinresistente gule stafylokokker, ifølge magasinet Prevention.com.

Bakterien finnes normalt på menneskehud, noe som i seg selv ikke er farlig. Men ved sår, skader eller sykdom i huden kan overflatebakteriene trenge inn i kroppen og spres lokalt under huden, eller med blodet til andre deler av kroppen.

Siden MRSA ikke er følsomme for de typene antibiotika som normalt foreskrives for disse infeksjonene, får infeksjonen fortsette uhindret.

Dette kan du gjøre:
Bruk papir til å rengjøre kjøkkenbenkene. Bruk håndklærne kun til å tørke vasket servise og lignende. Bytt håndkle minst to ganger i uken. Vask dem på minst 60 grader.

Les også:
85 prosent av kvinner går med skitne klær
Mobilen er verre enn et offentlig toalett
Ikke sett veska di her!

<strong>KONTORBORDET:</strong> Vasking med antibakterielle våtservietter to dager på rad kan redusere bakterienivået med hele 99,9 prosent. Foto: Colourbox.com
KONTORBORDET: Vasking med antibakterielle våtservietter to dager på rad kan redusere bakterienivået med hele 99,9 prosent. Foto: Colourbox.com Vis mer
<strong>SENGA:</strong> Husstøvmidd liker seg godt i senga, og kan forårsake allergiske reaksjoner. Foto: Colourbox.com
SENGA: Husstøvmidd liker seg godt i senga, og kan forårsake allergiske reaksjoner. Foto: Colourbox.com Vis mer
<strong>KRYSSKONTAMINASJON:</strong> Vær nøye med å bytte utstyr og vaske hendene mellom håndtering av ulike råvarer. Foto: Colourbox.com
KRYSSKONTAMINASJON: Vær nøye med å bytte utstyr og vaske hendene mellom håndtering av ulike råvarer. Foto: Colourbox.com Vis mer
<strong>BRUK PAPIR:</strong> Kjøkkenhåndkledet skal kun brukes til å tørke rent og vasket kjøkkenutstyr, tallerkener e.l. Foto: Colourbox.com
BRUK PAPIR: Kjøkkenhåndkledet skal kun brukes til å tørke rent og vasket kjøkkenutstyr, tallerkener e.l. Foto: Colourbox.com Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer