HERPES: Stadig flere kryssmittes etter oralsex og får HSV-1 nedentil.  Foto: Shutterstock / Photographee.eu
HERPES: Stadig flere kryssmittes etter oralsex og får HSV-1 nedentil. Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer

Herpes

Flere får herpes i underlivet av munnsår

To av tre har herpesvirus ifølge Verdens helseorganisasjon. Mange får det etter oralsex.

Publisert

Å få herpes kan kanskje få det til å føles litt som om sexlivet ditt er over, men slik er det altså ikke. Herpes er nemlig langt mer utbredt enn du er klar over.

Herpesvirus deles i to hovedkategorier, HSV-1 og HSV-2. HSV-1 forårsaker munnsår, mens HSV-2 fører til sår/blemmer på kjønnsorganene. Det antas at over 80 prosent av nordmenn i løpet av livet vil smittes med ett av de to herpesvirusene HSV-1 og HSV-2, som begge kan oppstå både på munnen og i underlivet. (Pssst: Disse kjønnssykdommene får svært mange)

Men i løpet av det siste året får flere og flere HSV-1 nedentil grunnet oralsex.

LES OGSÅ: Flere norske kvinner får strupekreft av oralsex

Kryssmittes etter oralsex

Verdens helseorganisasjon har tidligere gjort en gjennomgang av studier på herpes i Europa, Amerika, Afrika, Sørøst-Asia og deler av middelhavsområdet og stillehavsområdet.

Den viser at flere milliarder mennesker på verdensbasis har HSV-1 og/eller HSV-2, men også at stadig flere kryssmittes. 

Ifølge rapporten fra Verdens helseorganisasjon, som er publisert i tidsskriftet Plos One, har over 140 million mennesker mellom 15 og 49 år HSV-1 i underlivet.

- Dette viser viktigheten av å forbedre innhentingen av informasjon om begge HSV-typene og seksuelt smittsomme infeksjoner generelt, sier professor Marleen Temmerman i Verdens helseorganisasjon, som er direktør for avdeling for reproduktiv helse og forskning.

Og selv om HSV-1 i underlivet hovedsakelig er utbredt i Europa, Amerika og stillehavsområdet, har Tore Holte Follestad, assisterende daglig leder ved Sex og samfunn i Oslo, forklart til KK.no at flere ber om å få testet seg for herpes

– Vi opplever ofte at folk ber om å få tatt blodprøve for å teste seg for herpes, men dette har lite for seg. Mange ser på det å få herpes som livets store nederlag, men det er så utbredt at de fleste har det eller vil få det, det er likevel ikke alle som får herpesutbrudd, har han tidligere uttalt til KK.no.

LES OGSÅ: Er du ekstra utsatt for klamydia?

MUNNSÅR: HSV-1 smitter oftest fra munn til munn, men stadig flere europeere smittes fra munn til kjønnsorganer.  Foto: Shutterstock / Ekaterina_Molchanova
MUNNSÅR: HSV-1 smitter oftest fra munn til munn, men stadig flere europeere smittes fra munn til kjønnsorganer. Foto: Shutterstock / Ekaterina_Molchanova Vis mer

Blemmer og sår

Herpes er et virus du har resten av livet dersom du først får det. Det smitter lett og symptomene kommer med utbruddene, som opptrer i form av blemmer og sår – enten på leppene og rundt munnen, eller på kjønnsleppene, rundt skjedeåpningen og på livmortappen.

De fleste som er smittet får aldri utbrudd med sår og vet derfor ikke at de er bærer av viruset. Noen får utbrudd én gang i livet, mens andre kan få utbrudd flere ganger. Kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot herpes, men du kan også får det om du for eksempel kysser noen som har et herpesutbrudd. Menn som får herpes nedentil får gjerne blemmer på penishodet og forhuden. 

Sårene gror som regel etter 8-10 dager. For å redusere risikoen for videre smitte, bør du unngå kyssing, oralsex og samleie denne perioden. 

Viruset er mest smittsomt i starten, spesielt første gang du har utbrudd. Ifølge Olafiaklinikken opplever mange at utbruddene blir færre med årene, og du blir dermed også mindre smittsom.  

Får man et kraftig utbrudd, kan man behandles med antivirusmedisin. Det vil ikke ta knekken på viruset, men kan gjøre førstegangsinfeksjonen mildere.

LES OGSÅ: Har kjæresten din fått en kjønnssykdom?

FARLIG FOR NYFØDTE: Vær på vakt om du får herpesutbrudd nedentil når du er høygravid.  Foto: NTB Scanpix
FARLIG FOR NYFØDTE: Vær på vakt om du får herpesutbrudd nedentil når du er høygravid. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ønsker vaksine

Herpes i seg selv er ikke farlig for voksne, men kan øke risikoen for å bli smittet av andre seksuelt overførbare infeksjoner, også hiv.

Herpes i underlivet gjør huden på kjønnsorganet blir sår og dermed er den også lettere mottagelig for andre smittestoffer.  

Det finnes i dag ingen medisin som fjerner herpesviruset fra kroppen, ifølge Olafiaklinikken. 

Verdens helseorganisasjon ønsker nå fortgang i utviklingen av en vaksine mot viruset, og flere mulige vaksiner studeres nå. 

Det som er viktig å være klar over, er at herpes kan være farlig for nyfødte. Gravide som får kjønnsherpesutbrudd like før fødselen, kan overføre viruset til barnet under fødselen.

Dette kan føre til hjernehinnebetennelse og andre alvorlige komplikasjoner for babyen, du bør derfor informere lege dersom du er høygravid og tror du kan ha et herpesutbrudd.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet fram til interesse for nye lesere.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer