LUNGEKREFT: Røyking er den vanligste årsaken til at kvinner, og menn, utvikler lungekreft. Ny forskning viser imidlertid at det har vært en oppsiktsvekkende stor økning i antall tilfeller av lungekreft blant kvinner som IKKE røyker også de siste årene.  Foto: Getty Images/iStockphoto
LUNGEKREFT: Røyking er den vanligste årsaken til at kvinner, og menn, utvikler lungekreft. Ny forskning viser imidlertid at det har vært en oppsiktsvekkende stor økning i antall tilfeller av lungekreft blant kvinner som IKKE røyker også de siste årene. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Kreft

Flere kvinner får lungekreft

Og det er en tydelig økning blant dem som ikke røyker, viser ny forskning.

Publisert
Lungekreft er en av de vanligste kreftformene vi har i dag. Og ifølge Norsk Helseinformatikk utgjør sykdommen én tredjedel av alle krefttilfeller blant menn, og én fjerdedel av alle krefttilfeller blant kvinner.

Hvert år får rundt 900 kvinner og 1350 menn i Norge diagnostisert lungekreft. Og det er særlig sigarettrøyking som har fått skylden for økningen av krefttilfeller - spesielt blant kvinner.

Det å røyke sigaretter er faktisk ansvarlig for mellom 80 og 90 prosent av alle tilfeller av lungekreft, og piperøyking, sigarrøyking og passiv røyking er også forbundet med økt risiko for sykdommen.

LES OGSÅ: Morgenrøyken kan doble kreftrisiko

Flere får lungekreft

Ny forskning viser imidlertid at det, på verdensbasis, er en økning i antall tilfeller av lungekreft (og da særlig typen småcellet lungekreft- les mer om småcellet kreft på NHI) - også blant personer som ikke røyker.

Og det er særlig ikke-røykende kvinner som er utsatt, skriver forskningsnettstedet Alphagalileo.org.

Det er forskere fra the French College of General Hospital Respiratory Physicians som har gjennomført en ny studie hvor resultatene viste at stadig flere kvinner blir diagnostisert med kreftsykdommen, til tross for at de hverken røyker eller er passive røykere.

Det er fortsatt lite informasjon i forhold til hva som kan forårsake sykdommen blant personer som ikke røyker, selv om Verdens Helseorganisasjon (WHO) nylig bekreftet at utslipp fra dieselmotorer kunne forårsake sykdommen.

LES OGSÅ: For mye sukker kan føre til kreft

Ikke-røykere også i faresonen

I undersøkelsen - som ble gjennomført i Frankrike i 2010, analyserte forskerne data fra 7610 personer med lungekreft, samt 7610 personer som nettopp hadde fått diagnostisert lungekreft (av disse hadde 6083 småcellet lungekreft).

Forskerne, hvis rapport ble presentert under the European Respiratory Society’s Annual Congress i Wien 4. september, samlet sammen bakgrunnsmateriale på hver pasient, inkludert alder, om de røykte eller ei, bakgrunnen og historien til sykdommen deres, samt hva slags stadium sykdommen var på da den ble oppdaget.

Resultatene viste at det var en markant og urovekkende økning i antall tilfeller av lungekreft blant kvinner, og særlig kvinner som ikke røkte.

11,9 prosent av kvinnene som fikk sykdommen var ikke-røykere, og dette var en økning fra 7,9 prosent - som var prosenttallet etter en lignende fransk undersøkelse gjennomført i 2000.

24,4 prosent av lungekreftpasientene i 2010 var også kvinnelige, en økning fra 16 prosent i 2000.

Da forskerne så på kvinnelige røykere, eller tidligere røykere, i studien, viste det seg at antall tilfeller av lungekreft i denne gruppen ikke hadde endret seg i særlig stor grad. De hadde gått opp fra 64 til 66 prosent.

LES OGSÅ: Dette skjer med kroppen når du slutter å røyke

Tydelige endringer

I tillegg viste resultatene av 2010-studien at 58 prosent av personene med lungekreft var i stadium fire da sykdommen ble oppdaget. Dette er den mest fremskredene fasen av sykdommen - når kreften har spredd seg til begge lungene, eller andre deler av kroppen.

Dette er en økning på hele 15 prosent fra 43 prosent i 2000. Forskerne fant også ut at det har skjedd en endring i forhold til typen lungekreft, med en økning av antall tilfeller av Adenokarsinom fra 35,8 tyil 53,5 prosent.

- Ut fra disse resultatene har vi sett at det har skjedd en forandring når det gjelder lungekreft de siste ti årene. Ikke bare har det vært en betraktelig økning i antall kvinner og ikke-røykende som utvikler sykdommen, men det har også vært en økning i antall pasienter som har stadium fire av sykdommen når den blir oppdaget, sier forskningsleder Dr. Chrystèle Locher i forbindelse med studien:

- Vi så nylig at Verdens Helseorganisasjon har klassifisert dieselutslipp som kreftfremkallende, men mer forskning er nødvendig for å kunne fastslå hvilke faktorer som kan bidra til lungekreft blant ikke-røykere.

LES OGSÅ: Festrøyking er like skadelig

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer