Brød

Flere nordmenn bytter ut brødet

Men vet du hva som er i ferd med å ta over?

SPISER MINDRE BRØD: Selv om Norge er kjent for å være en "brød-nasjon", viser tallene at inntaket har gått ned. En årsak er at stadig flere velger knekkebrød.  Foto: Thinkstock.com
SPISER MINDRE BRØD: Selv om Norge er kjent for å være en "brød-nasjon", viser tallene at inntaket har gått ned. En årsak er at stadig flere velger knekkebrød. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn spiser mye brød.

Likevel ser det ut til at brød-vanene våre er i ferd med å endre seg.

En kombinasjon av mange nye og spennende produkter i butikkhyllene, samt at matvanene våre er i ferd med å endre seg, gjør at vi velger annerledes.

LES OGSÅ: Brød er bra for hjertet

Stadig flere velger knekkebrød

- Brødvanene har endret seg på den måten at det spises mindre vanlig brød og mer knekkebrød, sier Torunn Nordbø, daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn.

Det viser også ferske tall fra en undersøkelse utført av Ipsos MMI, «Norske Spisefakta 2014», der det kommer frem at inntaket av knekkebrød jevnt har godt oppover siden 2005, og i dag spiser halve befolkningen knekkebrød minst én gang i uken.

- Knekkebrød er det store vekstproduktet og har økt jevnt og trutt de siste ti årene. Vi spiser bare mer og mer, og det går nok noe ut over hvor mye brød vi spiser, sier John Spilling, seniorkonsulent i Ipsos MMI og ansvarlig for undersøkelsen.

KNEKKEBRØD: Nordmenn blir bare mer og mer glad i knekkebrød - og dersom du velger den groveste varianten, er det helt klart et godt alternativ.  Foto: Fotolia
KNEKKEBRØD: Nordmenn blir bare mer og mer glad i knekkebrød - og dersom du velger den groveste varianten, er det helt klart et godt alternativ. Foto: Fotolia Vis mer

Han kan fortelle at kvinner er overrepresentert blant knekkebrød-spiserne med 48 prosent, mens menn representerer 25 prosent. 

Sissel Flesland, daglig leder i Flesland Markedsinformasjon kan fortelle at salget på knekkebrød har gått opp med 40 prosent siden 2008, og i dag spiser nordmenn omrking 12000 tonn med knekkebrød i året.

Men gjør nordmenn et godt valg ved å velge knekkebrød?

Ja. Dersom du velger de grove knekkebrødene, inneholder ofte disse mer fiber enn brød, har Jeanette Roede i Grete Roede AS tidligere uttalt til KK.no.

Det er imidlertid verdt å merke seg at knekkebrød inneholder like mye kalorier som brød, men ettersom de veier mindre, kan du spise mer sammenlignet med én brødskive.

LES OGSÅ: Ikke stek proteinrik mat for lenge

Bytter ut brødmaten til kvelds

Det er ikke bare fordi nordmenn inntar mer knekkebrød at brødspisingen går nedover - det skyldes også at matvanene våre generelt endrer seg.

- Vi ser en liten nedgang blant brødinntaket til nordmenn de siste ti årene. Dette har noe å gjøre med måltidene våre. I dag spiser vi middag mye senere, noe som resulterer i at vi ikke spiser like mye brød til kveldsmat, forteller John Spilling.

- Vi spiser heller noe mellom lunsj og middag, og kanskje en yoghurt til kveldsmat.

LETT KVELDSMAT: En av årsakene til at mange spiser mindre brød, er fordi de velger noe annet til kveldsmat. Blant annet er yoghurt blitt en av de "nye" favorittene.  Foto: Fotolia
LETT KVELDSMAT: En av årsakene til at mange spiser mindre brød, er fordi de velger noe annet til kveldsmat. Blant annet er yoghurt blitt en av de "nye" favorittene. Foto: Fotolia Vis mer

Han forklarer at dette spesielt gjelder i Oslo-området, der det er langt flere som spiser middag sent. I Nord-Norge derimot, er det fortsatt vanlig å spise middag tidlig, som gjør at de oftere spiser kveldsmat og oftere spiser brød.

At inntak av brød - og korn generelt, har gått noe ned, er ikke spesielt fordelaktig.

- Kostens innhold av fiber har økt noe de siste 15 årene - fra 23 til 26 gram, men fortsatt spiser vi for lite kostfiber. Anbefalt inntak er 25 til 35 gram per dag, og kornvarer er den viktigste kilden, sier Henriette Øien, klinisk ernæringsfysiolog i Helsedirektoratet til KK.no.

LES OGSÅ: Spiser du for lite fiber?

Velger grovere og grovere

Selv om inntaket av brød har gått noe ned, og stadig flere velger knekkebrød, kan Torunn Nordbø fortelle at brød fortsatt er en favoritt til frokost og lunsj.

Men hva slags type brød er det nordmenn helst velger?

- De fire brødene som er på topp på salgslistene i Norge er alle brød som er grove eller ekstra grove, forteller Norbø (Kilde: merkeordningen brødskalaen).

At grovt og ekstra grovt er en stor favoritt, kommer også tydelig frem i undersøkelsen til John Spilling. Tallene viser at kun 7 prosent velger fint, 37 prosent velger halvgrovt brød som for eksempel kneip, mens hele 68 prosent velger grovt brød og 35 prosent velger ekstra grovt - som for eksempel rugbrød.

VELG GROVT: Den enkleste metoden for å velge riktig brød, er å sikte etter de variantene som fyller 4/4 felt i sirkelen til brødmerkeordninen og se etter nøkkelhullsmerking.  Foto: Thinkstock.com
VELG GROVT: Den enkleste metoden for å velge riktig brød, er å sikte etter de variantene som fyller 4/4 felt i sirkelen til brødmerkeordninen og se etter nøkkelhullsmerking. Foto: Thinkstock.com Vis mer

- Det enkleste når du skal velge et sunt brød, er å gå etter høyt innhold av fullkorn - gjerne 4/4 på brødskalaen, samt nøkkelhullsmerking, forteller Henriette Øien.

- Nøkkelhullsmerkede brød har mindre fett, sukker og salt, og mer fiber enn andre brød. Siden vi spiser mye brød her til lands er brød og kornvarer blant de største kildene til salt. Derfor er det lurt å sammenligne saltinnholdet i brødet du kjøper - under et gram salt per 100 gram er forholdsvis lavt, sier hun. 

Og at du vil ha et sunt brød, trenger slett ikke bety at det trenger å være dyrt.

- Mange tenker at sunnhet har sammenheng med høy pris, men flere av lavpriskjedene har de senere årene utviklet utmerkede, sunne brød til en helt grei pris, sier Øien.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer