Oralsex

Flere norske kvinner får strupekreft av oralsex

Antallet krefttilfeller har økt med over 50 prosent de siste 20 årene. - Årsaken er høyst sannsynlig HPV-viruset, sier Kreftforeningen.

ORALSEX KAN FØRE TIL KREFT: Sammenhengen skyldes at munnsex kan overføre smitte av viruset HPV. Foto: Shutterstock / Nikodash
ORALSEX KAN FØRE TIL KREFT: Sammenhengen skyldes at munnsex kan overføre smitte av viruset HPV. Foto: Shutterstock / Nikodash Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere var bruk av tobakk og alkohol hovedårsaken til at man fikk kreft i munn og hals. Nå er imidlertid en annen årsak i ferd med å bli langt mer utbredt. Smitte av HPV-virus gjennom oralsex bidrar nå til at langt flere får kreft i munn og hals, og det er blant kvinner kreftforekomsten øker. 

LES OGSÅ: Oralsex kan gi kjønnsykdommer

Kraftig økning blant kvinner

Tall KK.no har fått fra Kreftregisteret, viser at det nå er mer enn 50 prosent flere norske kvinner som får kreft i munn og hals enn det var for 20 år siden. 

- Årsaken er at det generelt er mer HPV i befolkning, flere har mer avansert sex og mer oralsex, sier Sveinung Wergeland Sørbye, overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge og blant Norges fremste HPV-eksperter til KK.no. 

Tallene fra Kreftregisteret viser at det i 2013 var 187 kvinner som fikk påvist kreft i munn og hals. I 1993 ble 111 kvinner diagnostisert med kreft i munn eller hals. Tar man høyde for befolkningsveksten, var det for 20 år siden 2,7 kvinner per 100.000 som fikk kreft i munn og hals. I 2013 var tallet økt til 4,1, det er en økning på 52 prosent.    

LES OGSÅ: - Kunne vært unngått om alle brukte kondom

Gjelder kun kvinner

Fordi det som regel tar flere tiår fra du smittes av HPV til du får kreft, er forekomsten av kreft i munn og hals størst blant eldre.

- Den største økningen finner vi hos de over 50 år, og det gjelder særlig blant kvinner.

- Menn har en mye mer stabil forekomst, sier Tom Børge Johannesen, overlege og nestleder ved Registeravdelingen i Kreftregisteret.

Mens det i 1993 var 8,3 menn per 100.000 som fikk påvist kreft i munn og hals, var det i 2013 7,8 menn - altså en liten nedgang.

- Forklaringer på dette kan være at kvinner har endret alkohol- og røykevaner og røyk og alkohol øker risikoen for disse krefttypene, sier Johannesen.

Kvinners livsstil har de siste tiårene endret seg mye. Men, ifølge Sørbye viser forskning at det er HPV-virus som i dag er hovedårsaken til at man utvikler kreft i munn og hals.

- Tidligere var det i hovedsak forårsaket av høyt tobakk- og alkoholforbruk, men en svensk studie viser at mellom 80 og 90 prosent av alle krefttilfeller i munn og hals i dag skyldes HPV-virus, sier han og får støtte av Kreftforeningen.

- Årsaken er høyst sannsynlig HPV-viruset, og forekomsten knyttes blant annet til utbredelsen av munnsex, forteller Trine Skorpen, spesialsykepleier og rådgiver i Kreftforeningen. 

Sørbye påpeker imidlertid at man også vet at risikoen for å bli smittet av HPV-virus ved oralsex, er større for menn enn for kvinner.  

LES OGSÅ: Vil gi flere HPV-vaksine

KREFT I MUNN OG HALS: - Årsaken er høyst sannsynlig HPV-viruset, og forekomsten knyttes blant annet til utbredelsen av munnsex, forteller Trine Skorpen, spesialsykepleier og rådgiver i Kreftforeningen.  Foto: Scanpix
KREFT I MUNN OG HALS: - Årsaken er høyst sannsynlig HPV-viruset, og forekomsten knyttes blant annet til utbredelsen av munnsex, forteller Trine Skorpen, spesialsykepleier og rådgiver i Kreftforeningen. Foto: Scanpix Vis mer

«Alle» har oralsex

De siste tiårene har norske menn og kvinners seksualvaner endret seg mye, blant annet har oralsex gått fra å være noe få hadde til noe de fleste har.

- I dag er oralsex noe nesten alle har, det er blitt gjengse og normalt, en del av standardrepertoaret, forteller professor og seksualforsker Bente Træen ved Universitetet i Oslo.

Hun forteller at man har sett den samme utviklingen i hele den vestlige verden. 

- Hvis vi ser på besteforeldregenerasjon, så var ikke oralsex noe de fleste hadde, så det er noe som gradvis er blitt mer normalt og akseptert de siste tiårene, sier Træen.  

Selv om bruk av kondom ved oralsex kun reduserer sjansene for å få HPV-virus noe, ifølge Sørbye, oppfordrer Kreftforeningen kvinner (og menn) til å beskytte seg.

- Du bør ha sikker sex, det vil si bruke kondom, men den beste måten å beskytte seg mot HPV-forårsaket kreft i munn og hals på, er ved å ta vaksine, sier Skorpen.

Ifølge Sørbye kan HPV-vaksinen sannsynligvis beskytte mot to tredjedeler av alle krefttilfeller i munn og hals.

LES OGSÅ: - Single kvinner bør ta kreftvaksine

Sår, kuler og smerter

Mens det som oftest tar 10-15 år fra du smittes av HPV-virus til du kan få livmorhalskreft, tar det gjerne lenger tid før du kan få kreft i munn og hals.

- Som regel mer enn 20-30 år. Det er sjelden man får kreft forårsaket av HPV-virus i munn og hals før 40-årsalder, sier Sørbye.

Tall fra Kreftregisteret viser imidlertid at det også blant unge, er en liten økning i antall krefttilfeller. 

De vanligste symptomene på kreft i leppe og munnhule, er ifølge Kreftforeningen sår som ikke gror, røde eller hvite flekker i gommene, på tungen, i kinnene eller i svelget. En kul eller hevelse i munnen eller i kinnet. Tannprotese som ikke passer lenger (som en følge av andre symptomer) eller taleforandringer.

Kreft i halsen omfatter også mandlene og symptomer kan være smerter og sårhet når man tygger, svelger eller når man beveger kjeven eller tungen. Noen opplever også smerter med utstråling til øret.

LES OGSÅ: Så mange får brystkreft i 30-årene

Oppdages av tannleger

Blant kvinner som får kreft i munn og svelg lever mellom 55 og 65 prosent fem år etter diagnosetidspunktet. Til sammenlikning gjør nesten 90 prosent av de som får brystkreft det.  

- Det som er skummelt, er at mange har spredning allerede når kreftsykdommen blir oppdaget, sier Sørbye.

Ifølge overlegen kan det være vanskelig å oppdage kreft i munn og hals tidlig.

- Noen ganger oppdager man det selv, fordi man får en kul på halsen. Andre ganger kan en tannlege oppdage det, forteller han.

Camilla Hansen Steinum, president i Den norske tannlegeforening, bekrefter at en del tilfeller av kreft i munn og hals oppdages av tannleger.

OPPDAGER KREFTEN: Tannleger er ofte de som oppdager kreft i munn og hals.  Foto: Shutterstock / Pressmaster
OPPDAGER KREFTEN: Tannleger er ofte de som oppdager kreft i munn og hals. Foto: Shutterstock / Pressmaster Vis mer

- Denne kreftformen er nå noe vi tannleger må ha et spesielt fokus på, sier hun til KK.no.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til interesse for nye lesere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer