Fødselsdepresjon

Flere tusen menn får fødselsdepresjoner

Det er ikke bare kvinner som rammes.

OGSÅ MENN: Svangerskaps- og fødselsdepresjon er ikke noe som bare rammer kvinner. Foto: Scanpix/NTB
OGSÅ MENN: Svangerskaps- og fødselsdepresjon er ikke noe som bare rammer kvinner. Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Depresjoner i forbindelse med svangerskap og fødsel er kanskje noe du antar bare rammer kvinner – det er tross alt vi som går gravide og føder. Men så enkelt er det altså ikke.

Også menn kan gå inn i en depresjon når de trår inn i farsrollen.

Tall fra Danmark viser at 3-4000 danske menn rammes av en fødselsdepresjon på årlig basis. Og det antas at forekomsten er ganske lik også her til lands.

Når man skal oppdra et barn er begge foreldrene like viktige, både for hverandre og for barnet. Og en depresjon hos en eller begge av partene kan påvirke hvordan man fungerer som foreldre. 

LES OGSÅ: Dette er de vanligste psykiske lidelsene blant kvinner i Norge

Kan skyldes en rekke faktorer

– Fødselsdepresjoner hos menn starter ikke som noe hormonelt og kroppslig, en faktor som ofte har mye å si for kvinner. Men hverken for kvinner eller menn har fødselsdepresjonen bare én forklaring. Depresjon handler som regel om mer enn én ting, sier psykolog og førsteamanuensis ved NTNU, Tormod Rimehaug til KK.no. 

MANGE FAKTORER: Depresjonen kan utløses av mange ulike faktorer. Deriblant kan far påvirkes av at det går dårlig i forholdet, forventninger og bekymringer, eller at mor er deprimert. Foto: Scanpix/NTB
MANGE FAKTORER: Depresjonen kan utløses av mange ulike faktorer. Deriblant kan far påvirkes av at det går dårlig i forholdet, forventninger og bekymringer, eller at mor er deprimert. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Å bli deprimert henger sammen med både hormoner, personlighet, arv, erfaring, opplevelser og omgivelsene. Disse ingrediensene virker forskjellig og har forskjellig betydning mellom forskjellige mennesker, og mellom forskjellige sykdomsepisoder hos samme person, forteller han.

Fødselsdepresjon hos kvinnen eller at forholdet mellom dem er dårlig, bidrar også til en fødselsdepresjon for far, midt i en livsfase da de trenger hverandre og trenger overskudd.  

– Det både mannen og kvinnen tenker på, gjør og opplever vil påvirke og påvirkes av hjernen og hormonene. Biologien og psykologien skaper ringvirkninger og bølger mellom hverandre som utvikler depresjoner, forklarer Rimehaug.

Bekymringer for fødselen, for barnet, for å skulle klare foreldrerollen eller klare seg uten «sitt gamle liv» kan være nok til å føle seg nedstemt.  

– Når en selv er nedstemt kan lykkelige og positive mennesker virke negativt, samtidig som ensomhet og mangel på støtte og fellesskap også virker negativt. Begge variantene kan få en til å føle seg mislykket og å skamme seg for følelsene sine. 

Det siste en deprimert person trenger er ideen om at følelsene ikke kan være slik og må ta slutt fort. Fellesskap om at dette er både vanskelig og bra samtidig kan være oppbyggende.

LES OGSÅ: 400.000 nordmenn lider av depresjoner

NEDSTEMT: Mangel på glede og underskudd på energi er som regel kjernen i depresjoner, og med dette følger det en rekke andre ting. Foto: Scanpix/NTB
NEDSTEMT: Mangel på glede og underskudd på energi er som regel kjernen i depresjoner, og med dette følger det en rekke andre ting. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Lite energi og mangel på glede

Depresjon handler om langt mer enn å bare være litt lei seg, og alvorlighetsgraden handler mest om hvor mye det påvirker hele tilværelsen, ikke antall symptomer.

– Tegnene på fødselsdepresjon er ofte ganske like hos kvinner og menn. Det dreier seg om tanker og følelser som ligner hverandre men som også kan sprike i forskjellige retninger. Mangel på glede og underskudd på energi er som regel kjernen i depresjoner, og med dette følger det en rekke andre ting. Som for eksempel negative tanker og vanskelige følelser, forteller psykologen.

Det er også vanlig, men ikke nødvendig, å oppleve irritabilitet, sinne og angst, mangel på appetitt eller overspising, manglende seksuell lyst og glede, og tretthet og hodepine.

Et svangerskap og den første perioden med et nyfødt barn kan skape både stress, bekymringer og hvileløse netter for mor og far, og utmattelse gir en generell risiko for depresjon. Det nye livet påvirker fars kropp sterkt, selv om hans kropp ikke har vært gjennom svangerskap og fødsel.

LES OGSÅ: Fikk angst for å være alene med babyen

Viktig å snakke sammen

Menn viser seg å ha høyere terskel for å oppsøke hjelp for sin depresjon på generell basis.

Når det gjelder svangerskaps- og fødselsdepresjoner kan det kanskje være enda vanskeligere, da de kan føle at det ikke er berettiget at de er deprimerte.

 

GLEDE? Å få barn forbindes gjerne med noe positivt, og dette kan gjøre det vanskelig å innrømme at man er nedstemt, og vanskelig å oppsøke hjelp. Foto: Scanpix/NTB
GLEDE? Å få barn forbindes gjerne med noe positivt, og dette kan gjøre det vanskelig å innrømme at man er nedstemt, og vanskelig å oppsøke hjelp. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Det er jo slik at dobbelt så mange mødre opplever å få depresjon i forbindelse med svangerskap og fødsel, så det kan nok føles vanskelig for menn å oppsøke hjelp, forteller Rimehaug.

– Som en grunnregel bør ektefeller og samboere alltid først og fremst snakke med hverandre, og prøve å gjøre dette på en konstruktiv måte, ikke kritisk eller bebreidende. Noen ting må man kanskje akseptere å leve med, mens andre ting kan man gjøre noe med, fortsetter han.

Dersom sykdomstilstanden blir veldig ille, slik at det går ut over jobben og privatlivet bør man derimot oppsøke hjelp.

– Både jordmødre, helsesøstre og fastleger er vant til disse temaene. Men allerede før det blir alvorlig, er det en god idé å snakke åpent med alle profesjonelle kontakter en har, og med alle en har som kan være gode hjelpere privat. De fleste har erfaring med å ha hatt det vanskelig, selv om de ikke har fortalt så mye om det før, sier psykologen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer