Frukt

Flott og frisk med frukt

Her er superfrukten du blir både vakker og sprek av. Velg mellom den eksotiske eller hverdagslige varianten.

Publisert
Sist oppdatert
Her er topplisten over frukt som både smaker og gjør godt.

BRA: Banan Foto: www.imagesource.com
BRA: Banan Foto: www.imagesource.com Vis mer
BEST: Fiken
BEST: Fiken Vis mer

For blodtrykketSeks ferske fiken inneholder 891 milligram kalium, som er med på å holde blodtrykket lavt. Seks fiken gir deg altså 20 prosent av dagsbehovet for kalium. En stor banan gir deg ti prosent. En nylig studie fra Nederland viste at et kosthold rikt på kalium er med på å øke livslengden hos folk over 55 år. Kalium er også bra for beinbygningen.

Se etter fiken som har en tørr overflate og som føles tunge i hånden. En perfekt moden fiken kan ha små sprekker der fruktsaften presser seg ut.
Ha gjerne fikenen i youhurten din, sammen med cottage cheese, havregryn eller i en grønn salat. De er også deilige sammen med myke oster som chevre og brie.
 • Mango- og banansmoothie
 • Stekte gule bananer

 • BRA: Røde druer Foto: Colourbox.com
  BRA: Røde druer Foto: Colourbox.com Vis mer
  BEST: Litchi Foto: Image Source
  BEST: Litchi Foto: Image Source Vis mer

  Godt for hjertet  En fransk studie har vist at litchi er frukten med nest høyest innhold av polyfenoler av de som til nå er undersøkt. Litchi har hele 15 prosent mer av det hjertevennlige stoffet enn druer. Polyfenoler ser også ut til å ha en viktig kreftforebyggende rolle.

  Velg litchi-frukt som har fått noen få svarte flekker på skallet. Skallets farge kan variere fra rødt til brunt. Frukten skal gi litt etter når du klemmer forsiktig på den. Skallet skal være intakt og frukten bør fortsatt sitte på stilken.
  Skrell frukten før bruk. Den søte smaken passer godt i wok- og kyllingretter.
 • Dyrk dine egne vindruer

 • BRA: Appelsiner Foto: Image Source
  BRA: Appelsiner Foto: Image Source Vis mer
  BEST: Guava Foto: www.imagesource.com
  BEST: Guava Foto: www.imagesource.com Vis mer

  For fin hud  Guava inneholder hele fem ganger så mye C-vitaminer som appelsiner. Dette vitaminet viktig for produksjonen av kollagen i huden. I en studie av 4000 amerikanske kvinner mellom 40 og 74 kom det fram at de som spiste mye vitamin C hadde færre rynker enn de andre. En annen studie har vist at guava også inneholder stoffer som hjelper kroppen til å bekjempe farlige bakterier som kan finnes i maten. Videre er frukten proppet med antioksidanter, faktisk like mye som blåbær og brokkoli.

  Bruk nesa når du skal kjøpe guava; det skal lukte blomster av den. Videre skal den gi litt etter når du klemmer på den. Skallet skal være tynt og ha en lys grønn til gul fagre.
  Bruk guava i fruktsalater, eller lag søt saus ved å skjære den i biter som du koker i litt vann. De små frøene er fullt spiselige. Du kan også lage en herlig smoothie: Kjør en halv guava, en halv banan, en neve jordbær, en halv desiliter soyamelk og noen isbiter i blenderen. Nam!
 • Slik lager du herlig juice

 • BRA: Epler Foto: www.imagesource.com
  BRA: Epler Foto: www.imagesource.com Vis mer
  BEST: Asiatisk pære
  BEST: Asiatisk pære Vis mer

  Godt for kolesterolnivået  En stor asiatisk pære (også kalt nashi- eller koransk pære) inneholder nesten 10 gram fiber, omtrent halvparten av dagsbehovet ditt. Et stort eple inneholder cirka fem gram fiber, som er med på å holde kolesterolnivået i kroppen nede. En fiber-studie gjort i Baltimore viste at de som fikk i seg mye fiber hadde lavest kolesterolnivå blant testpersonene. De var også de slankeste, så fiber kan også bidra til å holde vekten nede.
 • Juks deg fiber-sunn

 • Se etter asiatiske pærer som kjennes faste ut. De skal ha en blomsteraktig duft og glatt brungult skall.
  Skjær pærene i terninger og bland dem med salat, geitost, valnøtter og mandarinbåter.
  Eller du kan lage dessert: Del skall- og kjernefrie pærer i to, og legg dem i stekepanna med en desiliter hvitvin, en teskje honning, en teskje frisk, raspet ingefær. Hell så over med vann til pærene er dekket, og la dette putre i 40 minutter.
 • Den store epleguiden
 • Epler gir sunne babyer

 • BRA: Vannmelon Foto: www.imagesource.com
  BRA: Vannmelon Foto: www.imagesource.com Vis mer
  BEST: Papaya Foto: Image Source
  BEST: Papaya Foto: Image Source Vis mer

  Mot kreft  Papaya er en av våre beste kilder til beta-kryptoxantin, som forskerne mener kan beskytte mot lungekreft. I likhet med vannmelon er papaya også en god kilde til lykopen, som kan beskytte mot ulike former for kreft i mage, tarm og prostata. Papaya har også vist seg effektivt mot brannskader.

  Papayaen skal gi litt etter i kjøttet når du klemmer på den.
  Skjær frukten i skiver på langs, og fjern frøene inni. Hell over litt sitronsaft og hugg innpå.
  Eller du kan skjære frukten i terninger og blande den med biter av mango, chili, løk, bringebær, sitronjuice og koriander. Serveres til grillet fisk.

  LES OGSÅ:
 • Bli en mett og glad veggis
 • Stilken du blir smart av
 • Superfrisk med supermat
 • Helsefrikenes nye favoritt
 • Ekstra sunt med øko-frukt
 • Spis deg til topps
 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer