Helse & Livsstil

Født som sofagris?

Ny forskning viser at genene kan avgjøre om du ender opp som sofagris eller spinningdronning.

Født som sofagris?
Publisert
Sist oppdatert
Synes du det er tungt å komme i gang med treningen, og at sofaen roper på deg hver gang du har en ledig halvtime? Ikke pisk deg selv for din dårlige selvdisiplin. Skyld heller på ditt medfødte talent for latskap.

Biologiske forskjeller i hjernen kan nemlig avgjøre hvilken livsstil du ender opp med, ifølge ny amerikansk forskning. Årsaken er at noen hjerner er mer rastløse enn andre. Rastløshet fører til mer bevegelse, noe som gir enkelte bonuser som høyere forbrenning og enklere vektkontroll.

Rotteforsøk avslørte at hjernen til de magreste individene var mer sensitive for kjemikaliet orexin A, som produseres i hjernen. Dette kjemikaliet regulerer appetitten og stimulerer spontane bevegelser som vimsete fikling og andre ubevisste bevegelser.

Forsøkene viste også at de tynne rottene hadde langt flere orexin-reseptorer enn overvektige rotter til å ta imot signalene i det området av hjernen som kalles hypothalamus.

- Dette tyder på at hjernen til tynne individer er mer følsomme for orexinet hjernen produserer. Og det betyr at det kan være en biologisk forklaring på at noen mennesker blir sofagriser og noen ikke, sier seniorforsker Catherine M. Kotz, ved VA Medical Center, University of Minnesota og Minnesota Obesity Center.

Kanskje kan denne oppdagelsen av hvor mye de små, ubevisste bevegelsene egentlig betyr for vekten vår, føre til at man fiunner nye metoder å styre kroppsfasongen vår på i fremtiden. En løsningen kan være å utvikle medikamenter som stimulerer nettopp slike små, fysiske bevegelser.

Den amerikanske studien er publisert i nettutgaven til American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology.


(Kilde: HealthDay News)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer