Sunn

Føler du deg litt som dette?

Slik blir du sunnere på bare tre dager.

Det er heldigvis ikke vanskelig å komme på rett spor igjen.
Det er heldigvis ikke vanskelig å komme på rett spor igjen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har det blitt mye marsipan, alkohol og ribbefett i løpet av juledagene, er det lett å føle seg litt uvel. Men du kan kvitte deg med slappheten og oppblåstheten på tre dager. Her er tipsene som får deg tilbake til de sunne vanene igjen.

1. Vann først

Før frokost drikker du et stort glass kaldt vann med en saftig dæsj sitron. Sitronen virker slimløsende på leveren og renser blodet ved å få fart på fett – og proteinfordøyelsen. Sitronen øker også kroppens evne til å absorbere mineraler i kroppen. Vil du ha et ekstra kick, tilsetter du kajennepepper eller kanel. Det får deg til å svette, noe som er kroppens naturlige måte å kvitte seg med slaggstoffer på, mens kanel regulerer blodsukkernivået.

2. Spis en god frokost

Selv om både frokostene, lunsjene og middagene har vært lange, gjør du lurt i å starte den første dagen med et ordentlig måltid. Spis godt, enten kroppen din føler seg mest vel når den får havregrøt, smoothie eller cowboyfrokost.Forskning viser nemlig at du gjør lurt i å unne deg en god frokost. I et studie fikk noen menn beskjed om å spise en av to frokoster, der begge måltidene inneholdt like mange kalorier, for så å spise akkurat hva de ville resten av dagen. De som spiste en proteinrik frokost med eggerøre og toast, følte seg mindre sulten ved lunsjtider, og spiste cirka 400 kalorier mindre i forhold til de andre de neste 24 timene. Les også: Disse dropper frokostenLommelegens Brynjulf Barexstein anbefaler at alle måltider bør inneholde fett av den sunne typen, i tillegg til rikelig med protein.

3. Senk tempoet

Hjernen er treigere enn magen når det kommer til å oppfatte at du er mett. Metthetsfølelsen kommer gjerne 20 minutter etter at magen har sendt signal om at den begynner å bli full. Spiser sakte, legg bestikket ned for hvert tygg og drikk små slurker vann, så oppfatter du lettere metthetssignalene.

4. Hvor sulten er jeg?

Tips: Før du setter deg til bords kan du gradere sultfølelsen din fra 1 (svært sulten) til 7 (mett). Spis sakte, og kjenn innimellom etter hvor på skalaen sultfølelsen din er. Ta en sjekk også når du er ferdig med å spise. Prøv i det daglige å ligge på cirka 2 1/2 før du starter et måltid, og avslutt når du ligger på cirka 5 1/2. Slik unngår du å spise mer enn du egentlig trenger. Slik blir du passe mett:Synes du det kan være vanskelig å slutte å spise når du sitter ved matbordet? Her får du råd fra vår trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe:- Dette er noe mange sliter med og som fører til overspising, spesielt med middager Ina har følgende tips:
 • Prøv å forsyn deg med en porsjon etter tallerkenmodellen: 2/4 salat/grønnsaker, 1/4 med potet/ris/pasta, 1/4 med kjøtt, fisk eller fugl.
 • La kjelene stå på ovnen og ikke sett masse tilgjengelig på bordet foran deg.
 • Etter du har spist opp, venter du litt og kjenner på følelsen: Er du passe mett? Sørg for å la det gå litt tid før du eventuelt forsyner deg igjen.
 • Det er smart med litt kaffe/te eller en frukt som avrunding.
 • I en periode kan du også ta en telefon, gå deg en liten tur, eller lignende.
 • Det viktigste er at du sitter ved spisebordet når du spiser og forlater dette når du er ferdig.
 • 5. Ut på tur

  Hver dag legger du inn en tur på tre kvarter. Legg også inn små intervaller, der du øker tempoet. Velg en markør for hvert femte minutt i joggeskoene. Den røde postkassa eller lyktestolpe nummer fem, foreksempel. For å få det lille ekstra ut av trikset bør du ta mindre og raskere steg for å øke farten. Vær effektiv og myk, pass på at du ikke låser hofter og bekken. Flere undersøkelser viser at en halvtimes gåtur hver dag gjør underverker for helsen selv om du deler turen opp i ti minutters etapper. Og går du én time fem ganger i uken er det nok til at du ser resultater.

  6. Drikk ingefær-te

  Kutt ned på kaffe, prøv å droppe brus og alkohol helt. Gjennom hele dagen drikker du rent vann eller grønn te. Drikk også minst en liter ingefær-te per dag. Ingefær er en gammel medisinplante, som kan hjelpe kroppen med å rense ut gruff, samt dempe forkjølelsesplager når du først har blitt smittet. Varm ingefær-te lages med kokt vann, rå ingefær og honning og sitron etter smak. Du kan også søte den lett med å tilsette en dæsj god juice, som mango- eller guavajuice. Ingefær kan også dempe irritasjoner og betennelser i kroppen, og kan dermed også virke helende på hudproblemer som kviser, akne og psoriasis. Til og med hovne øyelokk gir opp. Ingefær har vist seg effetiv når det kommer til å reduserer gass i fordøyelsessystemet. Det samme gjør peppermynte og kamomille. Ingefær har også en mild vanndrivende effekt.

  7. Tidlig til sengs

  Kjenner du følelsen? Når du er trøtt og uopplagt, er det lett å tilbringe kvelden på sofaen med enda mer mat og en film. Du faller lettere for fristelser, og trening er hvertfalt helt uaktuelt. Får du nok søvn, orker du både være aktiv og gjøre lettere matvalg. Mange opplever også at de ikke blir så sugne verken på mat eller søtt når de er uthvilte.

  8. Kutt ut salt, sukker og fett

  Marsipan, kaker og annet julesnacks må bort fra kosten nå. Prøv heller snacks du kan fråtse i.

  9. Lag en dagsmeny

  Dropp sultekurer og ekstreme tiltak. Trikset er å komme tilbake på rett spor igjen, uten at det ødelegger forbrenningen. Vår faste trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe får stadig spørsmål fra dere lesere om dette med enkel og sunn mat.

  10. Stabilisér blodsukkeret

  - Det er en fordel at blodsukkeret ditt holdes konstant i løpet av dagen, slik at du ikke blir sulten, ukonsentrert og slapp mellom måltidene. Ofte fører dette til at du spiser mer til måltidene og at du tyr til søtsaker mellom måltidene. Du kan forhindre dette ved å innta faste måltider gjennom hele dagen og legge inn små mellommåltider når det er behov for det, skriver Ina Garthe.TEST DEG SELV: Hva kan du om kosthold? Her er Inas eksempel på en dagsmeny som gir deg alt kroppen din trenger:

  KLIPP UT OG HENG PÅ KJØLESKAPET:

  07.00. Frokost: Havregryn med frukt og melk og ett glass juice.09.30. Mellommåltid: ett knekkebrød med hvitost og skinke og en banan.12.00. Lunsj: Grove brødskiver med leverpostei, paprika, kalkunpålegg, en gulrot og te.14.30. Mellommåltid: Smoothie.17.00. Middag: Grillet kylling med ris og salat m/dressing og vann.20.00. Kvelds: Grove skiver med makrell i tomat og Biola/kulturmelk.

  Her er regnestykket

  For å gå ned i cirka en halv kilo uka må du enten kutte ut, eller forbrenne, 500 kilokalorier mer om dagen. Sjekk for eksempel dette seksukers-opplegget. Har du lav intensitet vil du stort sett bare forbrenne fett, løper du med høy intensitet, vil du stort sett forbrenne karbohydrat. Slik kan du finne ut hvor mange kalorier du egentlig trenger. 1. Dette opplegget er intensivt, men kan også fint følges over lengre tid.2. Her finner du et fint og rolig langvarig opplegg som gir deg bedre vaner.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.