Drømmer

Føles drømmene skremmende virkelige?

Eller kanskje er de så surrealistiske at du blir helt flau.

DRØMMELAND: Noen ganger føles drømmene våre veldig virkelige. Hva er det egentlig hjernen vår gjør da? Foto: JPchret - Fotolia
DRØMMELAND: Noen ganger føles drømmene våre veldig virkelige. Hva er det egentlig hjernen vår gjør da? Foto: JPchret - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle drømmer.

Noen ganger går det ukevis mellom hver drøm man husker, andre ganger er drømmene skremmende livaktige flere netter på rad. 

Hva er det egentlig som skjer når drømmen føles som virkelighet?

Og motsatt - hva betyr det når drømmen er helt fullstendig surrealistisk?

LES OGSÅ: Prater du i søvne?

Løser problemer i drømme

GÅR GJENNOM PROSESSER: Sigmund Freud mente at drømmene våre hjelper oss med å utspille legende eller emosjonelle prosesser. Foto: Igor Dutina - Fotolia
GÅR GJENNOM PROSESSER: Sigmund Freud mente at drømmene våre hjelper oss med å utspille legende eller emosjonelle prosesser. Foto: Igor Dutina - Fotolia Vis mer

Rent psykologisk er dette vanskelig å forstå, men Sigmund Freud sa en gang noe som flere forskere har sagt seg enig i.

Han mente at drømmene våre utspiller en legende eller en emosjonell prosess vi må komme oss gjennom.

Det kan være for å hjelpe oss å løse problemer i livet eller personlige konflikter, og da trenger den som drømmer å føle at drømmen er virkelig, skriver Huffington Post.

Ifølge Freud ignorerer underbevisstheten vår tvil og kritisk tenking, noe som fører til at drømmer kan føles veldig ekte.

LES OGSÅ: Søvn kan hjelpe deg ned i vekt

Må ikke bety noe

Psyokolog Allan Hobson er uenig i at alt må bety noe i en drøm.

Han ser på drømmer som tilfeldige historier som kommer fra tilfeldig hjerneaktivitet.

- På en måte gjør den som drømmer det beste ut av et dårlig manuskript, sier han.

- Da er resultatet ofte helt meningsløst. Siden områder av hjernen som står for minnet er svakere i søvne, blir logikken borte i drømmeland. Derfor aksepterer drømmeren bisarre situasjoner og rare steder og tider, og tror at det er ekte der og da. 

Det er barn som drømmer mest livaktig. Hvem har vel ikke drømt om å bli jaget av et monster, eller å hoppe utfor et stup og kjenne suget i magen i sine yngre dager?

Da vi var små var det enklere å tro på drømmen vi våknet fra. Etter hvert som vi blir eldre, forstår vi at det er to adskilte ting, drømmeland og virkeligheten. 

Når vi legger oss, forsvinner hjernen vår inn i den bisarre drømmeverdenen, når vi våkner forventer hjernen vår virkelighet. Vi tror på det som skjer oss i drømmen, helt til vi våkner opp og klarer å skille det fra hverandre. 

LES OGSÅ: Derfor får du mareritt

Styr drømmene dine

KK.no har tidligere skrevet om å ta kontroll over sine egne drømmer. 

Et drømmescenario som er kjent for mange: Du blir angrepet og våkner med hivende pust og våt rygg. Utmattet.

Men hva om du neste gang drømmen dukker opp, snur deg mot monsteret og spør:

– Hva vil du meg? Jeg er lei av å bli forfulgt, hvorfor gjør du det?

Gjør du dette, betyr det at du klardrømmer og er bevisst drømmen din, selv om du fortsatt sover.

Du kan styre den dit du ønsker. Du kan rett og slett skaffe deg fri vilje, også i søvne!

- Men med en klardrøm, kan du nesten bestille drømmen ved å si til deg selv hvordan du vil den skal være, sier hypnoterapeut Seph Soliman, som selv bruker denne teknikken til å endre vonde eller repetere positive drømmer.

LES OGSÅ: Derfor får han «morrabrød»

LÆR DEG Å STYRE: Du kan lære deg å kontrollere drømmene dine. Foto: Dan Race - Fotolia
LÆR DEG Å STYRE: Du kan lære deg å kontrollere drømmene dine. Foto: Dan Race - Fotolia Vis mer

Hvordan klardrømme?

Skriv drømmedagbok: Ha blokk og blyant på nattbordet. Skriv ned drømmen så snart du våkner. Slik kan du gjenkjenne typiske mønstre som kan være interessante og gi deg innsikt.

Lag kontrollerte drømmepauser: Med denne teknikken sørger du for å våkne etter cirka seks timer med søvn, men pass på at du ikke blir lysvåken før du prøver å sove videre. La hele kroppen slappe helt av, men prøv å være bevisst på hva du tenker og etter hvert drømmer. Du leder tankene inn i drømmen!

Fortsett på den samme drømmen: Når du våkner, skriv ned hva du drømte mens du fremdeles ligger i senga. Hold deg så søvnig som mulig. Sov så videre og fokuser på det du nettopp har drømt.

Finn en drømmedrøm: Tenk på en drøm fra din drømmedagbok som du ønsker å gjenoppleve. Visualiser drømmen igjen, fokuser på en detalj av den, og fall i søvn mens du tenker på denne detaljen. Da kan drømmen fortsette.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer