Føtter

Følg med på føttene dine

Kan avsløre mye om helsen din.

FØLG MED PÅ FØTTENE: De kan faktisk avsløre en hel del om helsen din.  Foto: Lars Zahner - Fotolia
FØLG MED PÅ FØTTENE: De kan faktisk avsløre en hel del om helsen din. Foto: Lars Zahner - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Føttene våre er antageligvis kroppsdelene vi oftest glemmer å ta en titt på. Det må vi slutte med! I tillegg til å frakte oss rundt hvor enn vi ønsker løpe eller gå, kan de fortelle oss hvordan det går med helsa vår.

Her er lista over ting du bør være obs på.

Et sår som aldri gror

Dette kan det bety: diabetes eller hudkreft

Sår som har vanskelig for å gro er et rødt flagg for diabetes. Ukontrollerte glukosenivåer i blodet kan føre til nerveskader helt ned i føttene, noe som betyr at eventuelle kutt, sår, eller skraper kan komme og gå uten at du vil kjenne noe til det. Og hvis såret får en infeksjon, kan de mest alvorlige tilfellene ende med amputasjon.

- Et sår som ikke gror kan også være et tegn på hudkreft, sier fotlege Carolyn McAloon til Prevention.com.

Føflekkreft kan dukke opp hvor som helst på kroppen, selv mellom tærne, så sørg for at fastlegen sjekker føttene dine også.

LES OGSÅ: Oljen du bør bruke på føttene

INGEN PANIKK: Det er ingen grunn til panikk om du har gule tånegler, kalde føtter eller håret på tærne er borte, men - det kan være lurt å ta en liten tur til legen, bare for å utelukke at det er noe mer alvorlig.  Foto: Andres Rodriguez - Fotolia
INGEN PANIKK: Det er ingen grunn til panikk om du har gule tånegler, kalde føtter eller håret på tærne er borte, men - det kan være lurt å ta en liten tur til legen, bare for å utelukke at det er noe mer alvorlig. Foto: Andres Rodriguez - Fotolia Vis mer

Veldig kalde føtter

Dette kan det bety: lavt stoffskifte

Hypotyreose, eller lavt stoffskifte på folkemunne, er den vanligste årsaken til føtter som alltid er kalde. Hvis du er over 40, kan du leve med en svak skjoldbruskkjertel uten å vite det. Dessverre er kalde føtter det minste av problemene dette kan medføre, lavt stoffskifte kan også føre til hårtap, tretthet, uforklarlig vektøkning og depresjon. Få den gode varmefølelsen tilbake i føttene ved å gå til lege for en enkel blodprøve, og du vil begynne å kjenne at varmen stiger kort tid etter oppstart av daglig medisinering.

Gule tånegler

Dette kan det bety: sopp eller overdreven pedikyr

Begynner tåneglene dine å se gule ut? Slapp av! Særlig dersom du har tatt pedikyr i flere måneder uten pause. Det kan faktisk slite på føttene dine også.

Hvis gulfargen er i selskap med skjørhet eller flassing, er det sannsynlig at du har en soppinfeksjon.

LES OGSÅ: Har du fått kuler på føttene?

Føtter og tær uten hår

Dette kan det bety: alvorlige problemer med blodsirkulasjonen

Det er riktignok kjipt med hår på føttene i sommerhalvåret, men faktisk er det bra med litt hårvekst i disse områdene. Dersom du plutselig blir hårløs på tær og føtter, kan det være et tegn på at de ikke får nok blod til å opprettholde hårveksten. Og det er ikke alltid et godt tegn.

Ta en tur til legen hvis «problemet» vedvarer.

Hyppige fotkramper

Dette kan det bety: dehydrering og ernæringsmessige mangler

Tilfeldig forekommende kramper er ganske vanlig. I verste fall kan de indikere sirkulasjon- og nerveproblemer, eller så kan de bety ernæringsmessig mangel.

På trening må du sørge for å drikke mye vann, siden dehydrering ofte fører til muskelkramper. Du kan også prøve å øke inntaket av kalium, magnesium og kalsium (med legens klarsignal, selvfølgelig), siden mangelen på disse stoffene gjør kramper mer vanlig. Dersom krampene ikke stopper, bør du oppsøke lege for å utelukke sirkulasjonsproblemer eller nerveskader.

LES OGSÅ: Husker du å vaske føttene også?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer