SPYTT: Det kan være lurt å følge litt med på spyttet ditt.  Foto: ALDECAstudio - Fotolia
SPYTT: Det kan være lurt å følge litt med på spyttet ditt. Foto: ALDECAstudio - Fotolia Vis mer

Rar Smak I Munnen

Følg med på spyttet ditt

Kan avsløre viktige ting om helsen din.

Publisert

KK.NO: Spyttet er kanskje ikke noe de fleste av oss tenker på som en viktig helseindikator. Ja, kanskje er det ikke noe du tenker så mye på i det hele tatt. 

Likevel kan spyttet være langt mer avslørende og viktig enn du kanskje har trodd.

– Jeg pleier å si at øynene er sjelens speil, og munnen er kroppens. Satt litt på spissen, men vi kan lese mye av munn og tenner, sier tannlege Inger-Lise Mathiesen ved Colosseum tannklinikk på Majorstua, til KK.no.

Dersom du har lite spytt i munnen kan hun fortelle at dette som oftest kommer av medisiner, særlig dersom du går på flere medisiner samtidig.

LES OGSÅ: Dette skjer med tennene med alderen

TØRR I MUNNEN: Munntørrhet kan komme av flere ulike årsaker. Det kan skyldes sykdom, men det kan like greit komme av medisiner du bruker. Foto: Plainpicture
TØRR I MUNNEN: Munntørrhet kan komme av flere ulike årsaker. Det kan skyldes sykdom, men det kan like greit komme av medisiner du bruker. Foto: Plainpicture Vis mer

– Vanndrivende, beroligende og allergimedisiner er kjent for å kunne gi nedsatt spyttproduksjon. Likeledes en del sykdommer, for eksempel Sjøgrens, samt strålebehandling mot ansikt/hals, forteller tannlegen. 

Sjögrens syndrom er en kronisk betennelse som rammer kroppens kjertler, særlig tårekjertlene og spyttkjertlene, noe som ofte gjør at tørre øyne og tørre slimhinner er de dominerende symptomene.

Lite spytt kan gi slitasje og karies

Spyttes hovedfunksjon er å smøre slimhinner og myke opp maten så den er lett å svelge. Og etter et måltid «vasker» spyttet bort rester og noe belegg. Jo mer spytt du har, jo lettere går det. 

Mathiesen forklarer at en nedsatt spyttmengde og spyttkvalitet derfor går spesielt utover tenner fordi det lett fører til karies (hull).

LES OGSÅ: Derfor får du sovesmak i munnen

SJEKK: Dersom du opplever munntørrhet eller endret spyttkvalitet bør du ta dette opp med din tannlege. Spyttet har nemlig flere viktige funksjoner, både for tenner og fordøyelse. Foto: Scanpix/NTB
SJEKK: Dersom du opplever munntørrhet eller endret spyttkvalitet bør du ta dette opp med din tannlege. Spyttet har nemlig flere viktige funksjoner, både for tenner og fordøyelse. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Munntørre pasienter merker godt at maten blir liggende igjen og «kleber» seg til tennene. Det er altså viktig å pusse godt- og tilføre ekstra fluor, forklarer tannlegen. 

Med lite spytt i munnen blir det også lettere slitasje på tennene fordi «smørelageret» blir dårligere.

– De fleste i Norge går jevnlig til tannlege, og man bør nevne for tannlegen dersom man mener man er munntørr. Mange kan nok føle det slik med årene, men vi har metoder til å måle spyttmengde opp mot normalproduksjon, sier Mathiesen.

Lite spytt som fører til mye hull kan gi refusjon fra Helfo, dersom det har oppstått skader. Din tannlege kan hjelpe deg med å søke om refusjon.

LES OGSÅ: Så mange bakterier er det i et kyss

Kan oppleve metallsmak

Spyttet har også en viktig oppgave med å beskytte munnhulen mot infeksjoner. Ifølge det Store medisinske leksikon er mennesker med nedsatt spyttproduksjon derfor ekstra utsatt for å få munnslimhinnebetennelser. 

Kroniske betennelser kan da også gi mindre uttalte symptomer som dårlig ånde og vond smak i munnen.

SMAK: Spyttet er også viktig for smakssansen vår, men noen ganger kan man oppleve at munnen og spyttet i seg selv smaker annerledes, for eksempel en utpreget metallsmak. Foto: Scanpix/NTB
SMAK: Spyttet er også viktig for smakssansen vår, men noen ganger kan man oppleve at munnen og spyttet i seg selv smaker annerledes, for eksempel en utpreget metallsmak. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Spyttets sammensetning kan også endres, det kan være kostbetinget, men det kan også være relatert til medisiner. Når det gjelder smak, har jeg bare hørt at noen kan føle en «metallsmak» Det igjen kan også skyldes medisiner, forteller Mathiesen.

Metallsmak i munnen kan også skyldes at du har en blødning i tannkjøttet, og at det derfor er blodet som gir denne smaken. Eller det kan oppstå dersom du tar jerntilskudd, eller ved graviditet.

En annen årsak til at smaken er endret kan være mangel på sink. Dette er nemlig et mineral som påvirker kroppens utvikling av cellene som kontrollerer smak.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer