Underliv

Følg med på utfloden din

Den kan signalisere infeksjoner og sykdommer du skal være obs på.

UTFLOD: Alle kvinner har det, og alle burde vite mye om det. Foto: Colourbox
UTFLOD: Alle kvinner har det, og alle burde vite mye om det. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utflod er noe vi kvinner helst ikke vil snakke om. Det er greit nok, men det betyr ikke at du ikke skal ha et bevisst forhold til utfloden din.

Utfloden kan nemlig si noe om dersom ting ikke er som det skal i underlivet. Infeksjoner eller sykdommer får nemlig utfloden din til å endre farge, lukt og karakter, og derfor skal du følge med.

VASK MED MÅTE: Overdreving vasking av underlivet er ikke bra - det kan forstyrre balansen i skjeden. Foto: Frederic Cirou / PhotoAlto
VASK MED MÅTE: Overdreving vasking av underlivet er ikke bra - det kan forstyrre balansen i skjeden. Foto: Frederic Cirou / PhotoAlto Vis mer

Først og fremst - daglig utflod er et sunnhetstegn. Utfloden er resultatet av skjeden og livmorens eget rensesystem. Gjennom slimet og væsken som utstøtes transporteres døde celler ut.

Hvor mye utflod en kvinne har er helt individuelt. Utfloden varierer også i forhold til menssyklusen. Du har gjerne mer utflod rundt eggløsningen.
 

«Frisk» utflod

Utflod er vanligvis blank, men kan bli hvit eller lysegul når den kommer i kontakt med oksygen (altså når den havner i trusen). Den har ingen klumper, og en frisk, litt syrlig lukt. Rundt eggløsningen kan den få en seigere konsistens, og rett etter mensen kan den være rødbrun (siste rester av menstruasjon renses ut).

Utflod skal ikke irritere underlivet, det vil si at du ikke skal kjenne kløe eller svie.

Husk at overdreven vasking av underlivet ikke er bra. Skjeden renser seg selv, og såpe har ingenting i underlivet å gjøre. Det holder å skylle med varmt vann når du dusjer, eller eventuelt bruke litt mild og ph-vennlig såpe på de ytre delene.

LES OGSÅ: Spis deg til et friskt underliv
 

Endringer kan være symptomer

Dersom utfloden din endrer seg i lukt, konsistens eller farge, eller det begynner å svi og klø, er det et tegn på at du er utsatt for en infeksjon eller sykdom av noe slag. Her lister vi opp de vanligste årsakene til at dette skjer:

Soppinfeksjon
Dersom utfloden din blir tykkflytene, klumpete og hvit i farge, er dette et tegn på at du har soppinfeksjon. Ofte medfører dette også at du kjenner svie og kløe i underlivet. (Noen ganger endrer utfloden seg uten at det klør, andre ganger ser utfloden normal ut, men du plages av svie og kløe.) Dette skjer når soppen candida albicans vokser ut av kontroll i skjeden. Første gang du har symptomer bør du gå til gynekologen. Soppinfeksjonen behandles med reseptfrie stikkpiller og kremer. Les mer om soppinfeksjon hos Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Derfor bør du sove naken

Bakteriell vaginose
Hvis utfloden blir gråhvit eller grønnlig og tyntflytene, og lukter direkte vondt og fiskeaktig, er det mest sannsynlig bakteriell vaginose, eller skjedekatarr. Her har bakterier som ikke er gode tatt overhånd i skjeden. Dette kan behandles med en reseptfri vaginalgele kalt Multigyn, som hjelper å gjenopprette en sunn balanse i skjeden. (Fåes så vidt vi vet bare hos Boots.) Men noen ganger må det sterkere lut til i form av reseptbelagte stikkpiller. Les mer om bakteriell vaginose hos Lommelegen.no.

Klamydia
Dersom du opplever smerter i skjeden kombinert med mer utflod enn vanlig, kan dette være symptomer på klamydia, som er en smittsom kjønnssykdom. Dette er derimot svært sjelden, bare fem prosent av dem som smittes av klamydia får en underlivsinfeksjon av det. De fleste aner ikke at de har klamydia før de tester seg hos gynekologen. Dermed er det lite sannsynlig at endring av utfloden kommer på grunn av klamydia. Likevel skal du som har fåått ny partner, eller har hatt ubeskyttet sex, alltid teste deg etterpå, da klamydia er svært smittsomt, og kan få konsekvenser for fruktbarheten din. Les mer om klamydia hos Lommelegen.no.

Det finnes også et par andre sykdommer og bakterier som kan endre utfloden din, men de er veldig sjeldne i Norge. Vi snakker om gonoré og trichomonas vaginalis. Les mer om de to hos Lommelegen.no: Gonoré og trichomonas vaginalis

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer