Selvfølelse

Følger du magefølelsen?

Noen ganger gjør du lurt i å ikke høre på den, advarer ekspert.

MAGEFØLELSE: Er ikke alltid helt til å stole på... Foto: Kitty - Fotolia
MAGEFØLELSE: Er ikke alltid helt til å stole på... Foto: Kitty - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor mange ganger har vi ikke hørt noen si: «Jeg fulgte magefølelsen». Det kan være en mor som ikke trenger mer enn et sekund for å forstå at datteren sliter med noe. Eller en gjest i selskapet som umiddelbart oppfatter stemningen blant de andre.

Noen går så langt som til å si at magefølelsen er blant deres beste rådgivere. De får en følelse av at noe er bra eller dårlig for dem, og de tar dette på alvor. 

Å lære seg til når intuisjonen er pålitelig, og når man skal være skeptisk, er utfordringen.

For i hvor stor grad er den en god rådgiver for oss?  Når kan vi stole på den? 

LES OGSÅ: Bli en heldiggris

Ikke alltid til å stole på

– Ved større veivalg i livet, eller i mellom­menneskelige forhold, er det ikke alle som bør stole på magefølelsen, advarer psykolog­spesialist Sondre Risholm Liverød ved Sørlandet Sykehus. Han står bak psykologitidsskriftet webpsykologen.no.

- I mellommenneskelige situasjoner er det de med høy emosjonell intelligens som kan stole på den. For disse kan intuisjonen alltid være en god veiviser ved små og store spørsmål i livet. For andre kan magefølelsen derimot være ødeleggende og sørge for at fortidens tabber gjentas.

VÆR OBS: Ifølge psykologispesialist Sondre Risholm Liverød er det ikke alle som bør stole på magefølelsen, særlig i mellommenneskelige forhold eller ved større veivalg i livet.  Foto: lassedesignen - Fotolia
VÆR OBS: Ifølge psykologispesialist Sondre Risholm Liverød er det ikke alle som bør stole på magefølelsen, særlig i mellommenneskelige forhold eller ved større veivalg i livet. Foto: lassedesignen - Fotolia Vis mer

Hvis man har mer eller mindre ubevisste og destruktive livsmønstre, kan magefølelsen ta parti med disse. Intuisjonen kan være direkte villedende.

Det er fordi den kan alliere seg med psykiske mekanismer som er basert på angst, mistillit, usikkerhet, bekymringstanker og depressive holdninger, utdyper Risholm Liverød.

LES OGSÅ: Bekymrer du deg mye?

Venn eller fiende?

Når en person som har vokst opp med mye kritikk gradvis har mistet troen på egne evner, er ikke alltid magefølelsen på din side. Resultatet er blitt en lav selvfølelse. Den lave selvfølelsen kan skape et ubevisst livsmønster som gjør at du aldri tør å ta nye utfordringer.

Årsaken er at du har en underliggende forventning om å mislykkes. Magefølelsen forteller deg at du ikke bør ta utfordringer. 

– Når vi havner i denne type situasjoner, bør vi ikke høre på magefølelsen. Tvert imot. Vi bør jobbe med å motarbeide den, arbeide med å unngå innskytelsene vi får i ulike situasjoner. I stedet for å trekke oss unna en utfordring, bør vi da ta den.

- I stedet for å møte nye mennesker med mistillit, fordi tidligere erfaringer har gitt en forventning om å bli sviktet, bør vi våge å stille oss mer åpne, sier Risholm Liverød.

LES OGSÅ: Gjør ting du liker med mennesker du liker

Magefølelsen kan trenes opp

– Vi kan øve på å bli bedre til å tolke følelsesuttrykk og å vite når noen vil oss godt eller vondt, forteller privatpraktiserende psykologspesialist Kristina Moberg. 

 - Det er også sagt at magefølelsen kan brukes til å avdekke om folk snakker sant eller ikke. Det har med mikrosignaler vi sender ut i kommunikasjonen vår, noe som oppfattes på et ubevisst nivå, men som kan trenes opp til å gjøres bevisst.

Hun tror vi kan trene opp magefølelsen i en viss grad. Spesielt i mellommenneskelige forhold har de fleste av oss mye å hente. 

Sondre Risholm Liverød er i likhet med Moberg opptatt av de mellommenneskelige forholdene.

– Jeg tror vi kan trene opp magefølelsen i en viss grad. Spesielt i mellommenneskelige forhold har de fleste av oss mye å hente. I sosiale sammenhenger oppstår følelser. Magefølelsen relaterer seg ofte til disse følelsene. 

Denne saken er hentet fra KK utgave 11, som kom i butikk fredag 14. mars.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer