TØR IKKE SPØRRE: Hele 38 prosent av KK.nos lesere sier at de aldri har spurt treningsinstruktøren om hjelp.
TØR IKKE SPØRRE: Hele 38 prosent av KK.nos lesere sier at de aldri har spurt treningsinstruktøren om hjelp. Vis mer

Trening

For flau til å spørre treningsinstruktøren?

Legg vekk sjenansen. Det hjelper på formen og treningen.

Publisert
Det finnes utallige ulike treningsrelaterte spørsmål vi kvinner, og menn, lurer på, men som vi faktisk aldri tør stille under, før eller etter en treningstime.

Men hvorfor er det egentlig slik?

Er det fordi vi er for flaue, for svette, eller for slitne til at vi gidder? Eller er det rett og slett at vi faktisk blir litt redde disse topptrente instruktørene som ikke svetter selv om de har kjørt en time på 75 minutter i 90 prosent av maks puls?

Ta for eksempel en spinningtime. Dersom du er nybegynner og aldri har vært på spinning før, er det ikke så lett å vite hvor høyt eller lavt styret eller setet skal sitte, hvor mye du kan presse deg selv før du får melkesyre i beina, hvorfor du kanskje blir stiv i nakke og skuldre, eller hvordan du bruker pulsmåleren du kan låne i resepsjonen?

Les også: Her er ekspertenes beste treningstips

38 prosent tør ikke spørre om hjelp

KK.no hadde nylig en avstemning for dere lesere, der vi stilte spørsmålet «Har du spurt instruktøren om hjelp i en gruppetime?».

Hele 38 prosent av dere svarte da «Nei, aldri – tør ikke», mens kun 2 prosent svarte «Ja, hele tiden».

Ifølge trimdronning Kari Jaquesson har imidlertid også instruktøren et ansvar for å hjelpe til under treningen og sørge for at du som trener gjør øvelsene riktig.

- Mange går for raskt gjennom øvelsene, og det blir gjerne for dårlig veiledning og for lite instruksjon, rett og slett, har Jaquesson tidligere uttalt til KK.no.

Hun oppfordrer derfor til å spørre instruktøren hvis du er usikker på om du gjør øvelsen eller treningen riktig.

Det samme gjør Fredrik Sjöberg, Nordisk produktsjef for gruppetrening i SATS (EKSTERN LINK).

Les også: Superøvelsene jenter dropper

Ingen spørsmål er for dumme

KK.no møtte Sjöberg, som har undervist gruppetreningstimer siden 1994, under SATS convention på Idrettshøgskolen i Oslo forrige helg. Og han innrømmet at det antagelig er en del av medlemmene som kanskje ikke tør å spørre instruktøren om ting de lurer på.

- Ja, det er nok en del som kanskje synes det er litt flaut å ta kontakt med instruktørene eller veilederne før, under eller etter timen. Men vi oppfordrer alle som har spørsmål til å ta kontakt med oss. Der er derfor vi er her, sier han til KK.no.

Ifølge Sjöberg finnes det ingen spørsmål som er for dumme, eller rare.

- Det er ingen spørsmål som er for rare. Det er faktisk veldig viktig å få svar på ting du lurer på underveis i treningen. Dette kan hjelpe deg med å gjøre øvelsene riktig, treningen mer effektiv og få mer ut av timen, forklarer han.

I SATS skal de ansatte være tilgjengelige for kundene, og det er en del av instruktørens jobb å hjelpe medlemmene best mulig.

- Noen instruktører må kanskje bli bedre på å være tilgjengelige for kundene. Det handler mye om å vise åpenhet og velvillighet. Dette er en del av jobben vår, og vi skal være forberedt på alle typer spørsmål. Instruktørene synes bare det er hyggelig og morsomt å kunne hjelpe, sier han.

Les også: Treningen som fikk terningkast seks

TRIMDRONNINGENS TIPS: Hele Norges trimdronning, Kari Jaquesson, mener også instruktørene har et ansvar for å hjelpe deg som trener, og anbefaler at du spør, dersom det er noe du lurer på.  Foto: Per Ervland
TRIMDRONNINGENS TIPS: Hele Norges trimdronning, Kari Jaquesson, mener også instruktørene har et ansvar for å hjelpe deg som trener, og anbefaler at du spør, dersom det er noe du lurer på. Foto: Per Ervland Vis mer
GJØR TRENINGEN BEDRE: Instruktørene på senteret der du trener kan hjelpe deg til å forbedre treningen og gjøre øvelsene på riktig måte.
GJØR TRENINGEN BEDRE: Instruktørene på senteret der du trener kan hjelpe deg til å forbedre treningen og gjøre øvelsene på riktig måte. Vis mer
INGEN SPØRSMÅL ER FOR DUMME: Fredrik Sjöberg, Nordisk produktsjef for gruppetrening i SATS, mener det ikke finnes noen spørsmål som er for dumme eller rare å spørre instruktøren eller treningsveilederen om.  Foto: Adéle C. Blystad
INGEN SPØRSMÅL ER FOR DUMME: Fredrik Sjöberg, Nordisk produktsjef for gruppetrening i SATS, mener det ikke finnes noen spørsmål som er for dumme eller rare å spørre instruktøren eller treningsveilederen om. Foto: Adéle C. Blystad Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer