Blodsukker

For høyt blodsukker kan svekke hjernen

Kan også være med på å øke risikoen for demens, viser forskning.

HOLD BLODSUKKERET DITT STABILT: En ny studie viser nemlig at blodsukkernivåer bare litt over normalt kan være skadelig for hjernen senere i livet.  Foto: Thinkstock.com
HOLD BLODSUKKERET DITT STABILT: En ny studie viser nemlig at blodsukkernivåer bare litt over normalt kan være skadelig for hjernen senere i livet. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
En ny studie viser at personer med et blodsukkernivå som bare ligger litt over normalt, kan være like utsatt for skader på hjernen som personer med svært høye nivåer, skriver HuffingtonPost.com.

LES OGSÅ: Skuffet over nye og usunne matvarer

Kan føre til demens

– Disse funnene tyder på at blodsukkernivåene påvirker hjernehelsen, selv for personer som ikke har diabetes, sier forskeren Nicolas Cherbuin i forbindelse med studien.

Forskerne fra det Nasjonale Universitetet i Australia fant ut at personer med blodsukkernivåer som var bare var litt høye innenfor den normale skalaen, hadde større risiko for skadelige effekter på hjernen. Slik "krymping" av hjernen kan blant annet føre til demens.

I studien var det 249 deltakere mellom 60 og 64 år som alle hadde blodsukkernivåer under 6.1, som er den normale fastende grensen. Personer som har over 10.0 blir ansett som diabetikere, skriver forskerne.

LES OGSÅ: Så enkelt blir middagen litt sunnere

Kan endre betydningen av normalt blodsukkernivå

Blant deltakerne måtte de også ta hensyn til andre faktorer som spiller inn på resultatene som røyking, alkohol, alder og blodtrykk. Etter en scanning av hjernen til deltakerne både i starten av studien og fire år etterpå, kunne de se forskjellen.

Blant annet så de at høye blodsukkernivåer innenfor den normale skalaen var ansvarlig for 6 til 10 prosent av tapet av hjernens volum.

– Dette funnet kan bidra til en revurdering av det begrepet vi kjenner som «normalt blodsukkernivå», i tillegg til definisjonen av diabetes, skriver forskerne.

Huffington Post viser til seks ulike matvarer og faktorer som kan være med på å senke blodsukkernivået ditt på: Det er mørk sjokolade, rosiner, havregrøt, bevegelse hvert 20. minutt, latter og en halvtime spurt/høyt aktivitetsnivå en gang i uken.

LES OGSÅ: Dette er like ille som nikotin

Tok utgangspunkt i en tidligere studie

Studien er publisert rett etter en annen studie som så nærmere på sammenhengen mellom metabolsk syndrom (fellesbetegnelse for en samling av risikofaktorer for hjerte- og karsykdom og diabetes type 2, med utgangspunkt i vekt og arvelige egenskaper - Det Norske Leksikon) og skade på hjernen.

Forskerne hadde med 49 ungdommer som hadde metabolsk syndrom, og 62 ungdommer som ikke hadde det. Deretter testet de hukommelsen og læreevner.

De kunne blant annet se at tenåringene med metabolsk syndrom hadde redusert hjernevolum i forhold til de andre.

LES OGSÅ: Fruktose kan svekke hjernen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer