VIKTIGE TIMER: Det kan være skadelig for kroppen din å ikke få nok søvn. Uttrykket «skjønnhetssøvn» eksisterer av en grunn, for det er faktisk sånn at vi ser bedre ut om vi er godt uthvilt. En ny studie viser at du til og med kan få færre rynker om du sover nok.
VIKTIGE TIMER: Det kan være skadelig for kroppen din å ikke få nok søvn. Uttrykket «skjønnhetssøvn» eksisterer av en grunn, for det er faktisk sånn at vi ser bedre ut om vi er godt uthvilt. En ny studie viser at du til og med kan få færre rynker om du sover nok. Vis mer

Rynker

For lite søvn gir deg rynker

Under fem timer om natten er verst.

Det er ikke uten grunn at man har kalt det «skjønnhetssøvn» i en årrekke, og kanskje kan du faktisk sove deg vakker.

En ny studie viser nemlig at de ofte sårt etterlengtede timene med søvn kan være avgjørende for enda en ting – rynkene dine.

Fra før vet vi jo at for lite søvn faktisk kan føre til en tidligere død. Det kan også gjøre deg ukonsentrert og mer utsatt for ulykker, samtidig som det rett og slett er ubehagelig å være trøtt. Ja, og for lite søvn kan gjøre forholdet ditt dårligere.

LES OGSÅ: Farlig å sove for lite?

TRIKS FOR GOD SØVN: Stå opp til omtrent samme tid hver dag. Selv om du kom deg sent i seng kvelden før, og selv om du har hatt vanskelig for å sove. Det virker nok nådeløst, men om kvelden vil du være trøtt, kanskje trøtt nok til å sove natten gjennom. Når du har klart å holde ut slik i mange nok dager får du regulert rytmen inni deg så du blir søvnig og våken til de riktige tidene. Foto: Panther Media
TRIKS FOR GOD SØVN: Stå opp til omtrent samme tid hver dag. Selv om du kom deg sent i seng kvelden før, og selv om du har hatt vanskelig for å sove. Det virker nok nådeløst, men om kvelden vil du være trøtt, kanskje trøtt nok til å sove natten gjennom. Når du har klart å holde ut slik i mange nok dager får du regulert rytmen inni deg så du blir søvnig og våken til de riktige tidene. Foto: Panther Media Vis mer

Mer søvn = færre rynker?

Ifølge Prevention.com viser altså en ny studie at søvnen også påvirker huden vår.

Det er Estée Lauder i samarbeid med UH Case Medical Center som har studert hvordan søvn – eller mangel derpå – påvirker huden til 60 kvinner.

De som sov fem timer hver natt i en måned hadde dobbelt så mange rynker og kviser som de som sov i sju timer hver natt.

LES OGSÅ: Seks til åtte timer søvn er perfekt

Kvinnene som sov i bare fem timer opplevde også at det tok lenger tid å komme seg etter at huden ble solbrent.

Resultatene ble presentert i mai, på The International Investigative Dermatology-møtet i Edinburgh i Skotland.

(Saken fortsetter under bildet.)


LES OGSÅ: Derfor du sove nok

FOR SEX OG SØVN: La soverommet være reservert for søvn og sex. Sex kan imidlertid både fremme og hemme søvntrangen. Menn sover som regel godt etter sex, mens kvinnene ofte kan kvikne til. Ikke bruk soverommet som hobbyrom, kontor eller tv-stue. Foto: Illustrasjonsfoto - Fotolia
FOR SEX OG SØVN: La soverommet være reservert for søvn og sex. Sex kan imidlertid både fremme og hemme søvntrangen. Menn sover som regel godt etter sex, mens kvinnene ofte kan kvikne til. Ikke bruk soverommet som hobbyrom, kontor eller tv-stue. Foto: Illustrasjonsfoto - Fotolia Vis mer

Dette kan du gjøre for å sove bedre:

 • Begrens søvnen til én - maksimalt to - perioder i døgnet.
 • Stå opp til omtrent samme tid hver dag. Selv om du kom deg sent i seng kvelden før, og selv om du har hatt vanskelig for å sove. Det virker nok nådeløst, men om kvelden vil du være trøtt, kanskje trøtt nok til å sove natten gjennom. Når du har klart å holde ut slik i mange nok dager får du regulert rytmen inni deg så du blir søvnig og våken til de riktige tidene.
 • Mosjoner litt hver dag, men ikke like før du skal legge deg.
 • Sørg for mørke og ro på soverommet.
 • Spis litt, men ikke for mye kveldsmat.
 • Unngå kaffe, te og cola de siste fire timene før sengetid.
 • Ikke bruk alkohol som sovemiddel.
 • Vent med å gå i seng til du er trøtt. Slapp av før du skal sove.
 • La soverommet være reservert for søvn og sex. Sex kan imidlertid både fremme og hemme søvntrangen. Menn sover som regel godt etter sex, mens kvinnene ofte kan kvikne til. Ikke bruk soverommet som hobbyrom, kontor eller tv-stue.
 • Unngå regelmessig bruk av sovemidler.
 • Prøv å lese i en virkelig kjedelig bok. Slukk lyset når du merker at øyelokkene blir tunge. Hvis du ikke har sovnet i løpet av en halv time skal du stå opp igjen. Sett deg i en stol, les litt, slapp av, og legg deg igjen etter en halv times tid.
 • Dersom partneren snorker, er det bedre å sove hver for seg enn å lide av kronisk søvnmangel!

 • LES OGSÅ: Får du ikke sove?

  (Saken fortsetter under bildet.)


  For lite søvn gir deg rynker

  Kartlegg hvordan du sover

  Utfylling av søvndagbok i en til to uker er en god og enkel måte å kartlegge søvnen din på.

  Søvndagboken finner du her

  Noen spørsmål svarer du på om kvelden før sengetid, de andre rett etter at du har stått opp.

  Kvalitet på dagen: Bruk skalaen i søvndagboken til å angi hvordan du fungerte i løpet av dagen.
  Blund: Alle søvnperioder utenom nattesøvnen noteres, også om blundene var ufrivillige. Hvis du for eksempel sovnet foran fjernsynet i 10 minutter, ønsker vi at du noterer dette.
  Hjelp til å sove: Ta med alle former for sovemidler, også de uten resept. Alkohol-inntak spesielt brukt som sovemiddel noteres også.
  Sengetid: Dette er tiden du går til sengs og faktisk skrur av lysene. Hvis du legger deg kl. 22.45, men skrur av lysene først kl. 23.15, skal begge tidspunktene noteres.
  Innsovningtid: Gi ditt beste anslag over hvor lang tid du tok på å sovne etter at du hadde skrudd av lyset.
  Antall oppvåkninger: Dette er antall nattlige oppvåkninger som du husker.
  Varigheten av oppvåkningene: Angi så godt du kan hvor lenge du var våken i hver av de nattlige oppvåkningene. Hvis dette er umulig, angi cirka hvor lenge du tror du var våken totalt sett i løpet av natten. Ta ikke med tiden det tok fra du våknet til du stod opp, siden det går fram av de neste spørsmålene.
  Våkenhet om morgenen: Her noteres tidspunktet du våknet opp om morgenen uten å få sove igjen. Hvis du våknet kl. 04.00 og ikke sovnet etterpå, noteres dette tidspunktet. Hvis du imidlertid våknet 04.00, men sov en kort periode (f.eks. fra 06.00 til 06.20), noteres 06.20.
  Tidspunkt du stod opp: Her noteres det tidspunktet du stod opp for godt den morgenen.
  Søvnkvalitet: Bruk skalaen i søvndagboken til å angi hvordan du opplevde kvaliteten på nattesøvnen.  Delta i konkurranse:

  Saker spesielt utvalgt for deg:

  Flere populære saker: