<strong>IKKE OVERDRIV INNTAKET:</strong> Det anbefales at proteininntaket utgjør ti til 20 prosent av energiinntaket ditt.Trener du mye, trenger du mer, men husk at du ikke bør få i deg for mye. For mye - som kroppen ikke får brukt, lagres som fett. Foto: Getty Images/Comstock Images
IKKE OVERDRIV INNTAKET: Det anbefales at proteininntaket utgjør ti til 20 prosent av energiinntaket ditt.Trener du mye, trenger du mer, men husk at du ikke bør få i deg for mye. For mye - som kroppen ikke får brukt, lagres som fett. Foto: Getty Images/Comstock Images Vis mer

Protein

For mye protein kan gjøre deg tjukk

Proteiner blir også lagret som fett, dersom kroppen ikke får brukt det opp. Så mye trenger du, egentlig

Publisert
Sist oppdatert
At proteiner er viktige for kropp og helse er en kjent sak. Årsaken til dette er at disse næringsstoffene (som er bygget opp av aminosyrer) er med på å reparere og vedlikeholde kropp og celler.

Ja, proteiner er faktisk aktive i alle livsprosesser i kroppen. Blant annet flytter næringsstoffene molekyler fra ett sted til et annet, ødelegger giftstoffer, og reparerer bein og muskler. I tillegg kan protein brukes som energi, men de spiller vanligvis liten rolle som energikilde i forhold til karbohydrat og fett.

For deg som trener er proteiner også ekstra viktig, da de er med på å styrke, reparere og bygge opp musklene dine.

Som om ikke dét var nok, så er proteinrike matvarer også tregere å fordøye, noe som gjør at du føler deg mett lenger. I tillegg brenner kroppen flere kalorier når den fordøyer protein, enn når den fordøyer karbohydrater, og av disse grunner har proteinrik mat blitt en favoritt blant de som vil ned i vekt.

LES OGSÅ: Ikke slank deg med proteinpulver

Ikke spis for mye

Likevel er det ikke slik at du kan spise ubegrensede mengder proteiner. Og uansett hvor magre proteinkildene du får i deg er, så er de ikke gunstige for kroppen i større doser.

- En god del nordmenn får faktisk i seg for mye proteiner og dermed legger de på seg. Det holder å få i seg litt proteiner (kjøtt, ost, egg, bønner, linser) til alle måltider. Da får du faktisk mer enn nok, har treningsekspert Jill Jahrmann tidligere uttalt til KK.no.

Proteinkildene på tallerkenen din bør faktisk ikke tilsvare mer enn én håndflate.

I likhet med karbohydrater og fett, inneholder proteiner også kalorier, og spiser du for mye, altså mer enn kroppen klarer å forbrenne, vil det bli lagret og omdannet til fett.

Hvis proteinene du får i deg kommer fra rødt kjøtt eller andre animalske kilder, kan det i tillegg være rikt på mettet fett, som kan føre til høyt kolesterol eller hjerte- og karsykdommer. For mye protein kan også føre til problemer for personer med dårlig helsetilstand - som nyresykdommer eller diabetes.

LES OGSÅ: Slik tar du vare på musklene dine

Så mye bør du få i deg

Det anbefales at proteininntaket utgjør ti til 20 prosent av energiinntaket ditt. En voksen person trenger dermed en daglig tilførsel på omtrent 0,8 g protein per kg kroppsvekt.

Dette tilsvarer cirka åtte til ti prosent av energiinntaket. Ettersom de fleste matvarer har et proteininnhold som er høyere enn 10 energiprosent er det vanskelig å sette sammen et kosthold med mindre enn 10 energiprosent protein.

Ifølge KK.nos trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe kommer det anbefalte proteininntaket også an på hvor fysisk aktiv du er.

- Dersom du ikke trener, bør du få i deg 0,8 gram per kilo kroppsvekt. Trener du mye bør du få i deg 1,2 til 1,7 fram per kilo kroppsvekt, har hun tidligere uttalt.

Veier du 65 kilo og ikke trener bør du altså få i deg cirka 52 gram protein per dag. Veier du det samme og trener mye bør du få i deg mellom 78 og 110,5 gram protein hver dag.

Sistnevnte person kan altså spise cirka én porsjon (200 gram) torsk, ett glass melk, to skiver ost og 200 gram kyllingfilet. Da har du fått i deg omtrent det du trenger (102 gram).

LES OGSÅ: Dette bør du spise rett etter trening

De beste proteinkildene

Matvarer som er spesielt rike på protein, er fisk, kjøtt, melk, ost og egg. Vegetabilske matvarer som korn, bønner og nøtter er også viktige proteinkilder.

Dersom du lurer på hvor mye protein du får i deg gjennom ulike produkter, har Helsedirektoratet utarbeidet en liten liste:

 • Ett glass melk – uavhengig av melketype (2 dl) eller to skiver ost (20 g) bidrar med 6-7 g protein.
 • Én skive brød (40 g) bidrar med 3-4 g protein.
 • En porsjon torsk (200 g) bidrar med 36 g protein.

  LES OGSÅ: Dette er den beste restitusjonsdrikken

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer