Sukker

For mye sukker kan føre til kreft

Påvirker langt mer enn midjemålet og tennene dine.

PASS PÅ SUKKERET: Store mengder sukker vil ikke bare gi deg hull i tennene eller få magent til å ese, men det kan øke risikoen for kreft i bukspyttkjertelen.  Foto: Thinkstock.com
PASS PÅ SUKKERET: Store mengder sukker vil ikke bare gi deg hull i tennene eller få magent til å ese, men det kan øke risikoen for kreft i bukspyttkjertelen. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vet du hvor mye sukker du får i deg hver dag?

En tidligere studie utført av forskere i USA har faktisk vist at enkelte personer får i seg opp mot 46 spiseskjeer hver eneste dag.

Selv om sukker kan bidra med energi til kroppen, kan for mye sukker i kosten være skadelig og en uheldig effekt kan være kreft i bukspyttkjertelen, skriver LiveStrong.com (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Velger du den sunneste frukten?

Kan føre til kreft i bukspyttkjertelen

En tidligere studie fra 2002 viste at et kosthold med en stor glykemisk belastning kan øke risikoen for kreft i bukspyttkjertelen hos spesielt kvinner som har en underliggende grad av insulinrestistens.

En annen studie som ble publisert i «American Journal of Clinical Nutrition» i 2006 viste lignende resultater, der de konluderte med at matvarer med et høyt sukkerinnhold som blant annet brus kan øke risikoen.


Øker blodsukkernivåene

Men det er ikke den eneste negative effekten sukker kan ha på kroppen din. Et stort inntak av matvarer med en høy glykemisk indeks som loff, kan øke blodsukkeret ditt.

Den glykemiske indeksen forteller deg hvordan maten du spiser påvirker blodsukkeret ditt. Hvis du spiser mat som inneholder mye sukker kan dette i det lange løp føre til at cellene blir resistente mot insulin, som er assosiert med type 2 diabetes.

Blodsukkeret som forblir høyt over lengre perioder - spesielt for diabetikere - kan gjøre at blodårene snevrer seg inn og kan i verste fall føre til koma. Ifølge Franklin Institute Online kan for mye sukker i verste fall påvirke konsentrasjonsevnen, hukommelsen og læreevnen.

LES OGSÅ: Dette bør du spise mer av nå

Overvekt

Ikke overraskende kan også for mye sukker bidra til overvekt. Dette skyldes at sukker fra kosten blir omgjort til fett, og desto mer sukker du spiser, desto mer fett blir lagret i kroppen.

I tillegg vil matvarer med en høy glykemisk indeks ofte føre til at hjernen føler seg sulten etter mer sukker. Dette er er blant annet en av grunnene til at fruktose og sukker er tilsatt i drikke, fast food og bearbeidet mat.

En tidligere studie publisert i «Pharmacology, Biochemistry and Behavior» har i tillegg vist at det overflødige fettet fra sukkeret ofte legger seg rundt magen.

Pass på tennene

Sist men ikke minst, vil for mye sukker påvirke tennene dine. Bakteriene som ligger i munnen vil ofte leve av sukrosen som forårsaker tannråte.

Matvarer som inneholder sukrose og som til stadighet er i kontakt med tennene vil føre til mer plakk i munnen.

LES OGSÅ: Ikke spis for mye av dette

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer