Vann

For mye vann er skadelig

Er du blant dem som drikker vann hele dagen? Det kan være en dårlig vane.

Foto: Image Source
Foto: Image Source Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Tre liter vann, åtte timer søvn og fem frukter om dagen har vært helsemantraet. Drikker du mye vann vil du få myk hud, lavere vekt og færre rynker, kan vi ofte lese. Dermed har vannflaska blitt en del av inventaret i veska, og vannkjøleren er naturlig del av kontorlandskapet. Trendy detox-kurer skal rense både hud og organer, og med litervis av vann skal giftstoffene skylles ut av kroppen.
 • Detoxkuren du har godt av
 • Smooth start
 • Kroppstrikset kjendisene elsker
 • Dropp detoxen

  Men forskere advarer mot at vi faktisk kan drikke for mye vann. Detox-kurene innebærer ofte at all ferdigmat og bearbeidet mat kuttes ut fra kostholdet, og erstattes med rå grønnsaker og frukt. Mange glemmer da å få i seg salt på andre måter. Dette kan være farlig, advarer leger. - Ideen om at vi trenger en detox-kur med mellom fire og seks liter vann daglig er en urban myte, sier Catherine Collins, ernæringsekspert ved St. Georges Hospital i London til Daily Mail.
 • Så usunt drikker du
 • Hold hjernen i form
 • Skader og dødsfall

  I Storbritannia har flere personer fått alvorlige skader etter å ha drukket for mye vann, skriver Daily Mail. En kvinne skal ha fått epileptiske anfall og mulig varig hjerneskade etter å ha brukt en diett som går ut på å drikke fire liter vann om dagen, samtidig som saltinntaket ble drastisk redusert. Overdreven vanndrikking skal også ha forårsaket et dødsfall, skriver Daily Mail.

  Et par liter

  Så hvor mye er da for mye? Kroppen består av mellom 55 og 78 prosent vann, avhengig av vekt. En tommelfingerregel er at kroppen trenger mellom to og to og en halv liter vann om dagen, dersom du er i normal aktivitet.

  Vanlig blant partydopbrukere

  Farene med å drikke for mye vann fikk først oppmerksomhet under rave-bølgen på 90-tallet, da dansere på ectacy helte i seg vann for å slukke tørsten som svettinga og dopet forårsaket. Skadene oppstår når kroppen ikke klarer å ta unna alt vannet. Både celler og organer vil da svelle ut. Dette går hardest ut over hjernen, som ligger beskyttet bak hodeskallen. Dersom hjernen sveller med seks prosent, vil den presse mot hodeskallen. Dette kan føre til koma, kramper og hjerneskader.

  Se på urinen

  Men for lite vann er heller ikke bra. - Er urinen mørk, er dette et tegn på at du drikker for lite. Et absolutt minimum er en liter om dagen. Dette med tanke på at vi daglig puster ut en desiliter, svetter ut en halv liter og tisser en halv liter vann om dagen, sier nyrespesialist David Oliveira. Han påpeker at det ikke er nødvendig å drikke all væsken vi får i oss. Mye kommer også inn i kroppen fra frukt, grønnsaker og annen tilberedt mat. All mat inneholder nemlig vann. Agurk inneholder hele 96 prosent vann, epler inneholder 85 prosent vann, og selv kokt pasta inneholder 72 prosent vann.
 • Maten som brenner fett
 • Slankerådene som faktisk funker
 • Sunn i full fart
 • 7 triks som holder deg frisk
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer