VIL BARE SOVE: Er du en av dem som ikke orker annet enn å sove når hodet treffer puten? Da kan morgensex være noe for deg!  Foto: Dmitriy Melnikov - Fotolia
VIL BARE SOVE: Er du en av dem som ikke orker annet enn å sove når hodet treffer puten? Da kan morgensex være noe for deg! Foto: Dmitriy Melnikov - Fotolia Vis mer

For Sliten Til Sex

For trøtt til å ha sex om kvelden?

Da kan morgensex være løsningen!

Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: «Ikke i kveld, jeg er så fryktelig trøtt og sliten». Føler du deg truffet av dette utsagnet? 

Mange kan nok kjenne litt på denne følelsen i blant.

LES OGSÅ: Har du lyst på sex oftere enn ham?

Mange har redusert sexlyst om kvelden 

Ulla Aasland, som er sexolog og rådgiver, forteller at det er mange par her til lands som ikke orker å ha sex når de går til sengs om kvelden. 

- Det kan det være flere årsaker til at man ikke orker å ha sex. Den vanligste er at man er trøtt og sliten etter en lang dag med for eksempel jobb, utdanning, barn, hushold og plikter- alle disse faktorene kan være medvirkere til redusert sexlyst. 

- Lever man i en stressende hverdag kan det også påvirke kommunikasjonen mellom dere. Kommuniserer dere med hverandre i en stressende og kanskje til og med ukoselig tone gjennom dagen, vil dette også kunne føre til at man legger seg uten noen form for intimitet. 

<strong>TRØTT OG SLITEN:</strong> Mange par har en stressende hverdag som krever mye energi. Dette gjør at de ikke orker å ha sex når kvelden kommer.  Foto: WavebreakMediaMicro - Fotolia
TRØTT OG SLITEN: Mange par har en stressende hverdag som krever mye energi. Dette gjør at de ikke orker å ha sex når kvelden kommer. Foto: WavebreakMediaMicro - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Dette gjør lite sex med kroppen

Ha herlig sex før dere står opp 

Dersom du og partneren din er av typen som ikke orker å ha sex om kvelden, mener Aasland at morgensex kan være et godt alternativ. 

- Sett alarmen på litt tidligere enn vanlig, og ha deilig morgensex. Det å våkne litt tidligere for å kose seg med partneren vil garantert gi et større utbytte enn det å sove en halvtime ekstra.

- Det å ha sex avsluttet med orgasme vil ikke bare gi en fin opplevelse der og da, det vil også gi et kjempekick og en god følelse utover dagen. 

Når vi har sex produseres det nemlig en rekke hormoner, derav blant annet endorfiner, testosteron og oxytocin. 

<strong>MORGENSEX:</strong> Det å ha sex om morgenen gir dere en utrolig god start på dagen, samtidig som det setter hormonene i sving.  Foto: WavebreakMediaMicro - Fotolia
MORGENSEX: Det å ha sex om morgenen gir dere en utrolig god start på dagen, samtidig som det setter hormonene i sving. Foto: WavebreakMediaMicro - Fotolia Vis mer

- Endorfiner og testosteron øker lysten til å bli tatt på enda mer, noe som er viktig med tanke på vedlikehold av et aktivt sexliv. Oxytocin gjør at man føler seg lystig og full av ny energi. I tillegg setter det i gang blodpumpa, noe som igjen gir fin glød i huden og bidrar til forbrenning av kalorier – hvem vil vel ikke starte dagen slik?

Men ifølge Siril Jensen, som er sexologisk rådgiver, kan morgensex også ha noen ulemper

- En bakdel med sex om morgenen er at man ofte blir svært søvnig i etterkant av orgasme. Under orgasme frigjøres hormonet prolaktin i hjernen. Dette finnes naturlig i kroppen hele tiden, men nivået er høyere når man sover.

- Det kan tyde på en forbindelse mellom prolaktin og søvn - og søvnigheten etter orgasme kan forklares slik, har hun tidligere fortalt.
 
LES OGSÅ: Har du sex kun for husfredens skyld?

Sett av tid til å ha sex 

<strong>EKSPERTEN:</strong> Ulla Aasland.  Foto: Privat
EKSPERTEN: Ulla Aasland. Foto: Privat Vis mer

Men det er ikke til å stikke under en stol at en stor andel av oss ikke er i stand til å gjøre noe annet enn å grynte på nesa når alarmen ringer om morgenen.

Så hva med dem?

- Det er svært individuelt når det fungerer å ha sex, og derfor er morgensex noe som ikke passer for alle. Dersom man er sliten om kvelden og trøtt om morgenen er det viktig å sette av tid til å være kjærlige med hverandre gjennom dagen. 


- Ta en felles dusj, gå en tur sammen og utforsk naturen, vær oppfinnsomme! Småbarnsforeldre kan benytte sjansen under barne-tv, eller når barna hviler. Det er alltid rom for sex, det handler kun om prioriteringer, har Jensen fortalt. 

Aasland mener i likhet med Jensen at det er viktig å sette av tid til sex. 

- Det er veldig viktig å sette av tid til partneren og til å ha sex, hvis ikke vil seksuell lyst og begjær til partner forsvinne. Har man lite sex vil sexlysten bli mindre og til slutt forsvinne. Forholdet og lysten må kontinuerlig jobbes med og gis næring, forteller hun. 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer