Søvn

Fordelen med å være nattugle

Ny studie antyder at folk som liker å være oppe om natten er smartere.

LAKENSKREKK?: Liker du å holde deg våken langt uti de små timer? Da er du en nattugle! Foto: Thinkstock
LAKENSKREKK?: Liker du å holde deg våken langt uti de små timer? Da er du en nattugle! Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du av typen som liker å sitte oppe langt uti de små timer, og som helst ikke står opp før sola står høyt på himmelen?

Da er du en typisk nattugle - morgenfuglens rake motsetning.

Og mens morgenfuglen gjerne blir sett på som en person som er arbeidsom og effektiv, blir nattuglen gjerne sett på som det motsatte. Dessuten er morgenfugler som oftest sprekere enn nattuglene.Nattugler mer intelligente

Men nå kan alle dere nattugler heve hodet, for en ny studie indikerer at nattugler ofte er mer intelligente enn morgenfugler, og i større grad får prestisjefulle jobber og høyere lønn, skriver Independent.co.uk.

Rundt 1000 personer deltok i studien ved universitetet i Madrid, og måtte gjennomgå flere tester som målte både intelligens og skoleferdigheter. Rundt 25 prosent viste seg å være morgenfugler, 32 prosent var nattugler, mens resten var en mellomting.

LES OGSÅ: Morgentrøtt? Ikke trykk på slumre-knappen

Gode på å resonnere

Nattuglene fikk beste resultater når induktiv generalisering ble målt. Dette er en måte å resonnere seg fram til en sannsynlig konklusjon på et problem, og regnes som et godt generelt mål på å vurdere intelligens. Er du god på induktiv generalisering er du antagelig også en som vil klare akademiske studier bra.

Samtidig har tidligere forskning vist at folk som er flinke til dette, også gjerne er skarpe og kreative, og får prestisjefulle, høytlønnede jobber.

Når det er sagt, betyr ikke dette at livet bir lysere - annen forskning har nemlig vist at morgenfugler er lykkeligere enn nattuglene

LES OGSÅ: Denne teen får deg til å våkne

Klarer å tenke lateralt

Studien fra Madrid er gjort på tenåringer, men tidligere studier på voksne har indikert det samme. En studie av rekrutter i luftforsvaret i USA viste at nattuglene blant dem var mye flinkere til å tenke lateralt, det vil si å bruke høyrehjernen til kreativ problemløsning - altså man tenker «ut av boksen» for å komme fram til en løsning på et problem.

Faktisk var nattuglene bedre til dette enn morgenfuglene, selv når de ble bedt om å løse problemer på morgenkvisten!

En annen studie ved University of Southampton fant at nattuglene generelt hadde høyere lønn og ikke-manuelle jobber enn andre.

Likevel kan det godt være at morgenfuglene blant oss har bedre akademiske resultater. Samme studie fra University of Southampton viste at nattuglene hadde i gjennomsnit 8 prosent lavere score på sine karakterer enn morgenfuglene, men det tror forskere har med at skolen starter tidlig om morgenen, noe nattuglene ikke er så komfortable med.

Interessert i å lese mer om temaet? Sjekk denne forskningsartikkelen: Why night owls are more intelligent


LES OGSÅ: Tips til den morgegretne

NATTUGLE: Blant kjente nattugler finne vi Barack Obama, Charles Darwin, Margareth Thatcher og Martha Stewart. Foto: All Over Press
NATTUGLE: Blant kjente nattugler finne vi Barack Obama, Charles Darwin, Margareth Thatcher og Martha Stewart. Foto: All Over Press Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer