Helse & Livsstil

Fordelene ved å bli mor

Kroppen forandrer seg under en graviditet. Mange av dem er til det gode.

Fordelene ved å bli mor
Publisert
Sist oppdatert
REDUSERT KREFTRISIKOJo flere barn du får og jo lenger du ammer dem, desto mindre fare er det for at du skal få brystkreft. Studier viser at for hvert år med amming, minskes risikoen for brystkreft med 4,3 prosent. For hvert barn du føder, synker den med ytterligere 7 prosent.STERKERE BEINKvinner som har født, har betydelig lavere risiko enn andre for å brekke lårhalsen senere i livet. Også her gjelder regelen at jo flere graviditetet du har vært gjennom, desto bedre. Risikoen for brudd faller med 9 prosent for hvert barn.STERKERE KROPPUnder svangerskapet øker oksygenopptaket med opptil 30 prosent. Hjertet blir større fordi det må pumpe mer blod. Dette varer i noen måneder etter fødselen. Dermed kan du bli sprekere enn noensinne hvis du er i god form i forkant og fortsetter å trene under svangerskapet.HØYERE SMERTERTERSKELFødsel kan heve smerteterskelen slik at du senere lettere kan leve med ubehag og plager.Ingenting vil noensinne kunne måle seg med smertene du opplever over tid i forbindelse med en fødsel, uansett om den forløper raskt og greit i forhold til gjennomsnittet.UNDERLIVET ER DET SAMMEMange kvinner er redd skjeden forandrer seg etter en fødsel, for at den skal bli åpnere eller deformert etter klipping eller revning. Forandringene tilbake etter et halvt års tid, ifølge gynekolog Josef Ekgren ved Majorstuaklinikken. Han tror ikke at menn bryr seg om eventuelle endringer. - En kvinne som har tre-fire barn er en like inspirerende elskerinne som en som ikke har født barn.ØDELEGGER IKKE FASONGENDen store, kroppslige forandringen skjer under graviditeten, ikke under ammingen. Da erstattes en del av fettvevet i brystene med kjertelvev. Forandringene er hormonelt betinget, og skjer enten du ammer eller ikke. Mange som har ammet i månedsvis på ett bryst, har helt like bryster etterpå. I tillegg ser det ut til at fettet rundt hofter og lår forsvinner lettere når du ammer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer