Forelskelse

Forelskelse eller lyst?

Det er ikke nødvendigvis en og samme ting.

FORELSKELSE? Kjenner du forskjellen på en forelskelse og fysisk tiltrekning? Foto: Ilja Hendel
FORELSKELSE? Kjenner du forskjellen på en forelskelse og fysisk tiltrekning? Foto: Ilja Hendel Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Du husker kanskje tiden i tidlig tenårene der forelskelsene oppsto like ofte som intrigene i skolegården. Den gangen da forelskelse kun handlet om hvorvidt han var søt eller ikke.

Alt var så enkelt da man var små.

Som voksne er følelsene litt mer kompliserte. Vi opplever selvsagt fortsatt å ha veldig lyst på en person, men siden slike følelser ofte er veldig intense er det kanskje lett å forveksle det med forelskelse. 

Så hvordan vet man om man er forelsket eller bare opplever en veldig sterk fysisk tiltrekning?

LES OGSÅ: Dette gjør forelskelse med deg

Lyst kan oppstå uten forelskelse

Ifølge spesialist i sexologisk rådgivning Siv Gamnes er lyst og forelskelse i utgangspunktet litt av det samme, derfor er det kanskje ikke så rart at man kan bli litt forvirret. 

LYST: Seksuell lyst handler om hva vi tiltrekkes av, uavhengig av om du er forelsket eller ikke. Foto: Scanpix/NTB
LYST: Seksuell lyst handler om hva vi tiltrekkes av, uavhengig av om du er forelsket eller ikke. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Reaksjonen som både lyst og forelskelse skaper i kroppen kan være ganske lik hverandre, og det er lett å blande disse to sammen. Særlig dersom man er ung og ikke har så mye erfaring, eller ikke har blitt ordentlig kjent med seg selv, sier hun til KK.no.

Men det er likevel noen forskjeller.

– Seksuell lyst handler om hormoner, seksuell tenning og hva vi tiltrekkes av, og dette er uavhengig av om vi er forelsket eller ikke. Vi kan tross alt ha lyst på et menneske selv om vi ikke er forelsket, forteller hun.

Lyst kan utløses av alle våre sanser; det kan være noe du lukter, noe du ser, en berøring eller en sang. Rett og slett alt man personlig forbinder med sex.

Mer enn bare utseende

Mens lyst hovedsakelig handler om det fysiske, handler forelskelse om langt mer enn bare kropp og utseende. 

LES OGSÅ: Derfor vil du ha han du ikke kan få

STIKKER DYPT: Selv om en forelskelse også kan innebære fysisk tiltrekning, handler det også om flere andre ting. Foto: Frank May /NTB scanpix
STIKKER DYPT: Selv om en forelskelse også kan innebære fysisk tiltrekning, handler det også om flere andre ting. Foto: Frank May /NTB scanpix Vis mer

– Hva som fremkaller en forelskelse kan variere veldig, men det dreier seg som regel om mer enn bare en fysisk tiltrekning. Her er det også snakk om personlige egenskaper og likheter som har satt følelsene i gang, sier hun og legger til:

– Når det er sagt er det jo også slik at forelskelse ofte har med seg lyst på kjøpet. For vi har jo som regel lyst på den personen vi er forelsket i.

Dersom du føler deg svært betatt av noen du egentlig ikke kjenner så godt kan man derfor trygt anta at dette ikke nødvendigvis er en forelskelse, men en sterk fysisk tiltrekning. Men denne tiltrekningen kan selvsagt føre til en forelskelse etter hvert som man blir kjent.

Seksuell lyst er mer tillatt hos menn

Det er en ganske vanlig oppfatning at kvinner forelsker seg raskere enn menn. Vi har tross alt alle en venninne eller to som stadig vekk er kjempeforelska i en kar den ene måneden, og en ny kar i den neste. Og dette er kanskje ikke noe vi hører like ofte fra menn.

Dette kan selvsagt skyldes at vi kvinner, oftere enn menn, feiltolker en fysisk tiltrekning som en forelskelse.

– Det henger kanskje sammen med at det ikke er like «tillatt» for jenter å ha lyst på sex uten å være forelsket, mens menn er mer drevet av testosteronet og sin seksuelle tenning. Heldigvis ser vi jo at flere og flere jenter tør å følge lysten sin i dag, sier Gamnes.

LES OGSÅ: Vi har mer sex i 30 årene

DREVET AV LYST: Menn er kanskje flinkere til å følge sin seksuelle lyst enn kvinner. Noe som kan henge sammen med at kvinner ikke føler at det er like greit å ha sex uten følelser. Foto: Scanpix/NTB
DREVET AV LYST: Menn er kanskje flinkere til å følge sin seksuelle lyst enn kvinner. Noe som kan henge sammen med at kvinner ikke føler at det er like greit å ha sex uten følelser. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Når det kommer til sex har likevel hormoner litt å si. Ved en orgasme frigjøres hormonet oxytocin i kroppen, og dette kan påvirke våre følelser en del.

– Oxytocin kalles gjerne for et kjærlighetshormon siden det gir en følelse av nærhet og godhet, og er med på å knytte bånd. Dette er for eksempel det samme hormonet som utløses ved amming eller etter en fødsel.

Når du har et høyt nivå av kjærlighetshormonet i kroppen vil du føle deg avslappet og harmonisk, og kjenne et ønske om å være nær partneren din. Og hvem vet, kanskje blir du til og med forelsket.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer