Stress

Forholdet kan gjøre deg syk

Stress på hjemmebane er farligere enn jobbstress.

Forholdet kan gjøre deg syk
Publisert
Sist oppdatert
Å leve i et dårlig forhold er farligere for helsen enn å slite på jobben. En svensk studie viser at kvinner som opplever hjemmestress har større risiko for å bli langtidssykmeldte enn sine medsøstre som stresser på jobben.

- Stress i privatlivet har vært et tabubelagt område. Nå viser det seg at stress hjemme er en like stor - om ikke større - risikofaktor som jobbstress, sier Kristina Orth-Gomér, professor i samfunnsmedisin ved Karolinska Institutet i Stockholm, til kk.no.

SYK AV MANNEN: Orth-Gomér har ledet den tiårige studien av til sammen 584 svenske kvinner mellom 30 og 65 år. Halvparten av kvinnene hadde hjertesykdom, mens resten var hjertefriske.

- Intervjuer av kvinnene viste at deres forhold til mannen er den aller viktigste årsaken til stress. For de med hjertesykdom var dette den viktigste årsaken til tilbakefall, sier Orth-Gomér.

Forskerne fant at kvinner som sliter på hjemmebane hadde fire ganger så høy risiko for å bli langtidssykmeldt sammenlignet med ustressede kvinner. Jobbstress førte «kun» til en tredobling av risikoen for å rammes av sykdommer som depresjoner, utbrenthet og hjerteproblemer.

De med aller høyest risiko for å bli syke var kvinner som opplever stress både hjemme og på jobb. I denne gruppen var hele fire av fem langtidssykemeldte.


RISIKOFAKTORER: Tre faktorer skilte seg ut som spesielt risikofylte:

 • Mannen din blir syk
 • Han misbruker alkohol
 • Han er utro

  - Hva slags forhold du er i, har svært stor betydning for helsen din, sier Kristina Orth-Gomér til kk.no.

  Hun understreker at den svenske studien kun omfattet kvinner, og at hun derfor ikke kan si noe om menns reaksjoner på hjemmestress.


  LES MER HER: Er du stresset? Faresignaler og tips

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer