Stress

Forholdet kan gjøre deg syk

Stress på hjemmebane er farligere enn jobbstress.

Forholdet kan gjøre deg syk
Publisert
Sist oppdatert
Å leve i et dårlig forhold er farligere for helsen enn å slite på jobben. En svensk studie viser at kvinner som opplever hjemmestress har større risiko for å bli langtidssykmeldte enn sine medsøstre som stresser på jobben.- Stress i privatlivet har vært et tabubelagt område. Nå viser det seg at stress hjemme er en like stor - om ikke større - risikofaktor som jobbstress, sier Kristina Orth-Gomér, professor i samfunnsmedisin ved Karolinska Institutet i Stockholm, til kk.no.SYK AV MANNEN: Orth-Gomér har ledet den tiårige studien av til sammen 584 svenske kvinner mellom 30 og 65 år. Halvparten av kvinnene hadde hjertesykdom, mens resten var hjertefriske.- Intervjuer av kvinnene viste at deres forhold til mannen er den aller viktigste årsaken til stress. For de med hjertesykdom var dette den viktigste årsaken til tilbakefall, sier Orth-Gomér.Forskerne fant at kvinner som sliter på hjemmebane hadde fire ganger så høy risiko for å bli langtidssykmeldt sammenlignet med ustressede kvinner. Jobbstress førte «kun» til en tredobling av risikoen for å rammes av sykdommer som depresjoner, utbrenthet og hjerteproblemer. De med aller høyest risiko for å bli syke var kvinner som opplever stress både hjemme og på jobb. I denne gruppen var hele fire av fem langtidssykemeldte.RISIKOFAKTORER: Tre faktorer skilte seg ut som spesielt risikofylte:
 • Mannen din blir syk
 • Han misbruker alkohol
 • Han er utro- Hva slags forhold du er i, har svært stor betydning for helsen din, sier Kristina Orth-Gomér til kk.no.Hun understreker at den svenske studien kun omfattet kvinner, og at hun derfor ikke kan si noe om menns reaksjoner på hjemmestress.LES MER HER: Er du stresset? Faresignaler og tips

 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer