Livsstil

Forklaringen på hvorfor gutta ofte ønsker seg yngre damer

De største forskjellene på menn og kvinner er... Ja, svaret får du her!

FORSKJELLER: Mens menn er mer tilbøyelige til å drive med risikosport, og mer systematiske, er kvinner mer forsiktige og mer empatiske enn menn, ifølge professor Leif Edward Ottesen Kennair.   Foto: Scanpix
FORSKJELLER: Mens menn er mer tilbøyelige til å drive med risikosport, og mer systematiske, er kvinner mer forsiktige og mer empatiske enn menn, ifølge professor Leif Edward Ottesen Kennair. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det er forskjeller på kvinner og menn, selv om de er færre og mindre enn vi tidligere har trodd. Visste du for eksempel at den mannlige hjernen er større enn den kvinnelige?

Dette betyr imidlertid ikke at menn er smartere. Intelligens følger nemlig ikke hjernestørrelse, ifølge Forskning.no. Albert Einstein skal for eksempel visstnok ha hatt en relativt liten hjerne. 

LES OGSÅ: Dette skjer med hjernen når du er deprimert

Menn dør oftere i ulykker

Andre forskjeller, og hvorfor det er slik, finner vi svar på i evolusjonen. 

KVINNER MER FORSIKTIGE: Kvinner er gjerne mer forsiktige enn menn, blant annet i trafikken. Mens menn oftere dør som følge av risikoatferd har kvinner høyere risiko for å utvikle depresjon.  Foto: Scanpix
KVINNER MER FORSIKTIGE: Kvinner er gjerne mer forsiktige enn menn, blant annet i trafikken. Mens menn oftere dør som følge av risikoatferd har kvinner høyere risiko for å utvikle depresjon. Foto: Scanpix Vis mer

Krangler du og partneren din mye uten å egentlig komme noen vei? Måten vi kommuniserer med hverandre på er et eksempel på forskjeller mellom kjønnene. Andre forskjeller er at kvinner tenker og grubler mer enn menn. 

- Kvinner ser ut til å gruble mer enn menn, og får bekymringsangst og depresjon i større grad som følge, forteller Leif Edward Ottesen Kennair, som er professor i evolusjonspsykologi ved NTNU.

- Men menn er uforsiktige, og dør oftere som følge av risikoatferd. Så kjønnsforskjeller finnes og i noen tilfeller er de vesentlige også for helse og liv. Andre ganger er de altså mye mindre, og ubetydelige.

- Noen ganger er kanskje ikke gjennomsnittsforskjellen stor, men man kan likevel finne relevante effekter i halen av fordelingen – altså i ekstreme lave eller høye skårer på et psykologisk trekk eller evne, forklarer han. 

LES OGSÅ: Er du usunt opptatt av kjæresten? 

Kvinner har mer empati - menn er systematiske

Du har sikkert hørt at kvinner skal være mer empatiske enn menn. Dette er også konklusjonen i den engelske forskeren Simon Baron-Cohens forskning på temaet. Menn derimot er mer systematiske. 
 
- Det vil kunne ha konsekvenser for kommunikasjon omkring problemer, sier Kennair.

- Det er samtidig viktig å huske at gruppeforskjeller er én ting og individuelle forskjeller en annen. For eksempel vil mannlige psykologer forhåpentligvis skåre over kvinners snitt i empati. 

KOMMUNISERER FORSKJELLIG: Mens kvinner gjerne er mer opptatt av følelser, er menn gjerne mer løsningsorienterte og systematiske.  Foto: Scanpix
KOMMUNISERER FORSKJELLIG: Mens kvinner gjerne er mer opptatt av følelser, er menn gjerne mer løsningsorienterte og systematiske. Foto: Scanpix Vis mer

Psykolog og sexolog Anders Lindskog, har tidligere forklart KK.no at en vanlig grunn til konflikt mellom par er at kvinnen ofte er ute etter å snakke om sine følelser rundt en situasjon eller hendelse, mens mannen systematisk fanger opp informasjonen han blir gitt for å finne en løsning på problemet. 

- En mann vil ikke vite hva dette dreier seg om. Han vil samle opp alle detaljene i hodet til det ikke er plass til mer og han skriker «kom til poenget!», har han sagt. 

LES OGSÅ: Slik snakker dere bedre sammen

Kvinner vil være lavest, menn vil være eldst

Når vi velger partner ser vi også etter forskjellige ting. Det er en relativt vanlig forståelse at menn skal være mye mer opptatt av utseende enn kvinner. Her er det mulig vi må se litt på valgene vi tar selv også. 

- Det er kanskje ikke så oppsiktsvekkende med kjønnsforskjeller i partnervalg. Når vi vurderer partner av motsatt kjønn så ser vi blant annet etter testosteron eller østrogen markører, fordi disse trekkene nettopp har evolvert fordi de formidler noe om partnerkvaliteter, sier Kennair. 
 
- Høyde er jo et godt eksempel. Kvinner er ofte frustrert over vekten menn legger på utseende til kvinner, men svært mange kvinner krever at han skal være høyere enn henne. 

LES OGSÅ: Slik takler du hverdagsirritasjonene

Hvorfor drømmer han om en yngre kvinne? 

Har du lurt på hvorfor det virker som om de fleste menn gjerne vil ha yngre kvinner, mens vi kvinner jo godt kan se etter en eldre mann? Også har du kanskje konkludert med at menn eldes bedre enn kvinner? Så enkelt er det (heldigvis) ikke. Dette handler faktisk ikke om alder, eller utseendefokus. 

- Det er stabil interesse på tvers av land og kulturer at fra hennes side skal han være litt eldre, mens han ønsker at hun skal ha så høy reproduktiv verdi som mulig aldersmessig, sier Kennair.

- Dette er en mye mer presis måte å formulere det at hun ofte er yngre – fordi det er ikke hele poenget, sier Kennair.

YNGRE KVINNER OG HØYERE MENN: Vi har forskjellige preferanser når det kommer til valg av partner.  Foto: Scanpix
YNGRE KVINNER OG HØYERE MENN: Vi har forskjellige preferanser når det kommer til valg av partner. Foto: Scanpix Vis mer

- Gutter under 21 år er interessert i eldre jenter, så er de interessert i like gamle, og deretter begynner menn å se etter stadig yngre kvinner sammenlignet med egen alder.

LES OGSÅ: Hvor mye har aldersforskjell å si? 

Kvinner sjalu på emosjonell utroskap, menn på seksuell utroskap

Det er også forskjeller i hva som trigger sjalusi hos oss, ifølge Kennair. Mens kvinner blir mer sjalu på grunn av emosjonelt utroskap, blir menn mer sjalusi når det er snakk om seksuell utroskap.

LIKE OFTE UTRO: Menn og kvinner er omtrent like mye utro, men hvilken type utroskap som oftest plager oss mest er forskjellige mellom kjønnene.  Foto: Scanpix
LIKE OFTE UTRO: Menn og kvinner er omtrent like mye utro, men hvilken type utroskap som oftest plager oss mest er forskjellige mellom kjønnene. Foto: Scanpix Vis mer

Igjen er det evolusjonen som kan gi oss svaret. Mannen trenger å vite at barna han forsørger er hans – dermed er han interessert i å vite hvem hun har sex med. Kvinnen trenger en mann som vil bli og investere i barna. 

- I et slik scenario er det nærmest umulig at man ikke utvikler forsøk på å sikre parforholdet og prøver å unngå spesifikke trusler. Menn som under slike omstendigheter var uinteressert i hvem hun hadde sex med ville ikke bli våre forfedre. Kvinner som var uinteressert i om hun fikk investering eller ikke i barna ville også redusere sin evolusjonære suksess, forklarer Kennair. 

- Det er derfor vi må anta at kvinner blir mer opprørt over tanken på at han vil forlate henne eller investere i en annen og ikke henne enn menn blir. Han derimot antar vi blir mer opprørt av at hun har sex med andre enn det hun blir. Det er det vi finner, og forskjellen er faktisk større i Norge enn i andre land man har undersøkt dette. Sannsynligvis på grunn av at investering fra far er forventet i større grad her.

LES OGSÅ: Få bukt med sjalusien

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer