Helse & Livsstil

Forsker skaper fedme-kontrovers

Omkvedet er kjent: vil du ned i vekt, er det bare å spise mindre. Nå hevder amerikansk forsker at fedme er styrt av genene, og at slanking kan vise seg å være en nærmest umulig oppgave for den som er «programmert» til fedme.

Forsker skaper fedme-kontrovers
Publisert
Sist oppdatert
Den amerikanske forskeren Barbara Hansen utløste debatt da hun denne uken presenterte sin nyeste forskning på en vitenskapskonferanse i St. Louis i USA. Etter 20 års forskning på 300 rhesusaper, har Hansen nemlig kommet frem til at fedme i stor grad er styrt av gener, og at det derfor blir mye vanskeligere å gå ned i vekt for den som er genetisk disponert for dette helseproblemet.

Apene ble satt på diett, og det daglige kaloriinntaket ble senket med 25-50%. Som forventet førte dette til at apene gikk ned i vekt, og forbedrede verdier ble målt med tanke på blodfett, blodsukker, blodtrykk og insulinnivå. Men når apene fikk spise som de ville igjen, varierte det sterkt hvor mye de la på seg etter at dietten ble avsluttet.

Mest interessant og kontroversielt var likevel et senere forsøk, hvor alle apene ble satt på helt lik diett. Noen av dem forble slanke, mens andre la på seg i varierende grad. Noen av de apene som gikk opp i vekt, utviklet også diabetes II.
- Utviklingen av fedme var altså ikke avhengig av hvor mye vedkommende spiste, det var heller genetisk betinget, sier Barbara Hansen til Svenska Dagbladet.

Hansen mener at prisen å betale for en slank kropp er langt høyere for mennesker som er genetisk disponert for fedme. Alle kan gå ned i vekt, men genene styrer hvor mye man må ofre for å holde vekten nede.
- Enkelte kan holde seg til lavkalorimat hvis de ofrer veldig mye. Men flertallet klarer ikke det. Derfor mislykkes de aller fleste med slankeforsøkene sine, uansett om det gjelder mosjon eller omlegging av kostholdet, sier den kontroversielle forskene til Svenska Dagbladet.

Hva tro du? Diskutér i vårt diskusjonsforum.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer