Stoffskifte:

Forskjellen på høyt og lavt stoffskifte

Det ene er vanligere, det andre er farligere.

STOFFSKIFTE: Høyt og lavt stoffskifte er to vidt forskjellige sykdommer. Tilstandene skyldes at kroppen enten produserer for mye, eller for lite av skjoldbruskkjertelhormonene T3 og T4. Foto: NTB Scanpix
STOFFSKIFTE: Høyt og lavt stoffskifte er to vidt forskjellige sykdommer. Tilstandene skyldes at kroppen enten produserer for mye, eller for lite av skjoldbruskkjertelhormonene T3 og T4. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har garantert både hørt og lest om stoffskiftesykdommer, og det er kanskje ikke så rart, dette rammer nemlig omkring 100.000 personer her til lands. Og det er særlig kvinner som er utsatt.

Men dette er ikke bare snakk om én sykdom. Noen rammes av høyt stoffskifte (hypertyreose), mens andre sliter med et lavt stoffskifte (hypotyreose), og selv om noen av symptomene kan være like er dette likevel to vidt forskjellige ting.

Begge disse tilstandene er hormonsykdommer, og skyldes at kroppen enten produserer for mye, eller for lite av skjoldbruskkjertelhormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3).

Disse hormonene regulerer funksjonen i alle cellene i kroppen, og er de to viktigste hormonene skjoldbruskkjertelen produserer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer