Stoffskifte:

Forskjellen på høyt og lavt stoffskifte

Det ene er vanligere, det andre er farligere.

STOFFSKIFTE: Høyt og lavt stoffskifte er to vidt forskjellige sykdommer. Tilstandene skyldes at kroppen enten produserer for mye, eller for lite av skjoldbruskkjertelhormonene T3 og T4. Foto: NTB Scanpix
STOFFSKIFTE: Høyt og lavt stoffskifte er to vidt forskjellige sykdommer. Tilstandene skyldes at kroppen enten produserer for mye, eller for lite av skjoldbruskkjertelhormonene T3 og T4. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har garantert både hørt og lest om stoffskiftesykdommer, og det er kanskje ikke så rart, dette rammer nemlig omkring 100.000 personer her til lands. Og det er særlig kvinner som er utsatt.

Men dette er ikke bare snakk om én sykdom. Noen rammes av høyt stoffskifte (hypertyreose), mens andre sliter med et lavt stoffskifte (hypotyreose), og selv om noen av symptomene kan være like er dette likevel to vidt forskjellige ting.

Begge disse tilstandene er hormonsykdommer, og skyldes at kroppen enten produserer for mye, eller for lite av skjoldbruskkjertelhormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3).

Disse hormonene regulerer funksjonen i alle cellene i kroppen, og er de to viktigste hormonene skjoldbruskkjertelen produserer.

– Høyt stoffskifte er mindre vanlig enn lavt stoffskifte. Likevel er høyt stoffskifte ikke en uvanlig tilstand – cirka tre prosent av den kvinnelige delen av befolkningen har den. Ved lavt stoffskifte går alt tregt, ved høyt stoffskifte går ting for fort, har lege ved Balderklinikken, Lars Omdal tidligere fortalt til KK.no.

Og nettopp her ligger altså hovedforskjellen mellom de to stoffskiftesykdommene.

LES OGSÅ: Kan du ha en hormonsykdom?

TYNN: Med symptomer som diaré og rastløshet er det ikke uvanlig at kvinner med høyt stoffskifte også går ned i vekt. Foto: Scanpix/NTB
TYNN: Med symptomer som diaré og rastløshet er det ikke uvanlig at kvinner med høyt stoffskifte også går ned i vekt. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Kroppen går på høygir

Ved høyt stoffskifte produserer altså kjertelen for mye av hormonene T3 og T4, noe som resulterer i at kroppen går på høygir. Dette har med adrenalinaktivitet å gjøre, og fører til at alle kroppens funksjoner går raskere.

Thora Tønneberg Mathisen, som har vært aktiv i Stoffskifteforbundet i over 20 år, forteller til KK.no at det kan være flere årsaker til hvorfor man utvikler høyt stoffskifte, men symptomene er likevel nokså like.

– Mennesker med høyt stoffskifte vil ofte føle seg svært varme, urolige og rastløse til det punktet der de ikke klarer å sitte stille. I tillegg til diaré, tørste, og irritabilitet er også vekttap, hjertebank og høyt pulstrykk svært karakteristiske tegn på høyt stoffskifte, sier hun.

Høyt stoffskifte har gjerne flere symptomer som er det stikk motsatte av lavt stoffskifte, men det er også noen symptomer som kan være like for begge tilstandene.

– Menstruasjonsforstyrrelser, nedsatt libido, slapphet, håravfall og søvnproblemer er typiske eksempler på symptomer som kan oppstå både hos de med høyt, og de med lavt stoffskifte, forklarer hun.

Lavt stoffskifte er det vanligste

Høyt og lavt stoffskifte kalles gjerne kvinnesykdommer fordi flere kvinner rammes, og lavt stoffskifte er langt mer utbredt.

Faktisk har opp mot 10 prosent av den kvinnelige delen av befolkningen lavt stoffskifte.

LES OGSÅ: Derfor går du ikke ned i vekt

Lavt stoffskifte kan for eksempel skyldes en betennelse som over tid har ødelagt kjertelen slik at den skrumper inn, eller det kan være at man har vært nødt til å fjerne kjertelen på grunn av kreft. Her handler det i hovedsak om at kroppen får for lite, eller mangler hormonene T3 og T4.

ENERGILØS: Slapphet, lite energi, dårlig konsentrasjon og vektøkning er vanlige symptomer på lavt stoffskifte. Foto: NTB Scanpix
ENERGILØS: Slapphet, lite energi, dårlig konsentrasjon og vektøkning er vanlige symptomer på lavt stoffskifte. Foto: NTB Scanpix Vis mer

– Dette får alt i kroppen til å gå i sneglefart, og man har mer enn nok med å gjøre én ting om gangen. Ofte vil man ha lett for å fryse, føle seg veldig slapp og trøtt med konsentrasjonsvansker, hukommelsesproblemer og økt søvnbehov, forteller Mathisen.

Selv har hun også slitt med lavt stoffskifte i årevis og har god erfaring med hva sykdommen kan gjøre med kroppen.

– Vektøkning er et veldig karakteristisk symptom, men det er heller ikke uvanlig å oppleve forstoppelse og oppblåsthet, langsom puls, nedsatte kognitive funksjoner og muskelstølhet og smerter, legger hun til.

Høyt stoffskifte er verre for hjertet

Disse sykdommene kan ha svært mange ulike symptomer, men det er likevel ikke slik at alle har alle symptomene.

– Mange går lenge udiagnostisert og umedisinert siden dette ofte er snakk om allmennsymptomer – det kan være så mangt. Og hvor lenge du går ubehandlet sier noe om hvor bra du kan bli. Dersom man får en tidlig diagnose og god behandling kan noe være reversibelt, sier hun.

KONTROLL: Selv om lavt stoffskifte er mest vanlig, er høyt stoffskifte mer belastende for hjertet. Foto: Scanpix/NTB
KONTROLL: Selv om lavt stoffskifte er mest vanlig, er høyt stoffskifte mer belastende for hjertet. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Selv om lavt stoffskifte er langt mer vanlig enn høyt, kan sistnevnte derimot få mer alvorlige følger dersom man går lenge uten å få behandling og medisiner, og man i tillegg har en høy grad av sykdommen.

– Høyt stoffskifte er farligere enn lavt. Siden alt går på høygir går det mer ut over hjerte- og karsystemet, og er en større belastning på hjertet.

- I tillegg kan du med tiden også utvikle osteoporose (beinskjørhet), forteller Mathisen og legger til:

– Jeg tror dette kan være noe av grunnen til at høyt stoffskifte ofte blir raskere diagnostisert, i tillegg til at symptomer som hyperaktivitet og skjelvinger er mer uttalte. De med lavt stoffskifte ses ofte bare som slappe og trøtte, derfor blir det nok ikke like raskt oppdaget.

LES OGSÅ: Dette vitaminet gir økt forbrenning av fett

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer