FRÅTSER DU?: Vet du hva som egentlig skjer når du overspiser?  Her får du svar! Foto: Image Source
FRÅTSER DU?: Vet du hva som egentlig skjer når du overspiser? Her får du svar! Foto: Image Source Vis mer

Metthetsfølelse

Forspist deg? Neida, magen blir ikke større

Det skal mer til enn en fråtsehelg for at magesekken utvides.

Publisert
Sist oppdatert
Magesekken er et fascinerende organ. Det er her maten havner når du svelger unna, og det er fra magesekken det sendes signaler til hjernen om at nok er nok.

Du vet kanskje at det tar omtrent 20 minutter fra magen er full til metthetssignalene når hjernen? Det er derfor viktig at du spiser på riktig måte.

Ta deg alltid god tid til å spise, og tygg maten din godt.

Men det er ikke til å unngå at du går på en smell innimellom, og spiser deg stappmett. Det er fort gjort at helgen blir full av god mat, eller at du spiser langt mer enn vanlig på ferie. Det kan føles riktig ubehagelig å ha forspist seg, men er ikke farlig.

Magesekken har nemlig en utrolig evne til å utvide seg. Når magesekken er tom, rommer den ikke mer enn 0,5 dl. Når du spiser utvider den seg, og da kan den romme opptil 1,5 liter!Musklene strekker seg

Det er musklene på utsiden av magesekken som tøyer seg og trekker seg sammen igjen når vi spiser, og etterhvert blir maten sendt videre inn i tarmsystemet. Innsiden av magesekken består av celler som produserer magesyre. Det er denne som bryter ned maten slik at tarmene kan trekke ut næringsstoffer.

Musklene i magesekken er sterke. Men hva skjer om du til stadighet overspiser, og fyller magen med mer enn de 1,5 literne den kan romme uten at det kjennes ubehagelig? Jo, da vil faktisk magesekken ikke klare å trekke seg sammen til den knyttnevestørrelsen den skal ha når den er tom (og altså rommer 0,5 dl).

Muskelfibrene vil strekkes så mye at de får rifter og skades, og dermed vil magesekken bli større permanent. Det er derfor overspisere kan spise uhorvelige mengder mat uten problemer. Magesekken er blitt tøyd ut såpass at den fint kan romme opptil tre liter - dobbelt så mye som normalt.

Men da snakker vi om at man spiser seg overmett over ganske lang tid, faktisk i seks måneder i strekk, ifølge gastroenterologist Anton Emmanuel ved University College Hospital i Storbritannia. Så altså - det er de færreste av oss som bør bekymre oss for dette.

Likevel, det kan skje om du går på en langvarig matsmell som varer i et halvt års tid. Og hvis magesekken utvides, betyr det at det skal mer til å fylle den nok til at metthetssignalene sendes til hjernen. Dermed blir det en ond sirkel der overspiseren fortsetter å spise mer enn nødvendig, fordi metthetsfølelsen ikke stopper henne.

Det skal også nevnes at å spise for lite heller ikke er bra. Da får ikke magesekken strukket og utvidet seg slik den skal.

Emmanuel advarer derfor mot jojo-slanking, og anbefaler at du spiser normalt, kjenner etter på metthetsfølelsen, og dermed gir magesekken muligheten til å utvide seg og trekke seg sammen på normal måte, slik den er skapt for.

<strong>FORT GJORT:</strong> Vi har alle overspist innimellom, og det er ikke skadelig, så lenge det ikke pågår over lang tid.  Foto: Colourbox
FORT GJORT: Vi har alle overspist innimellom, og det er ikke skadelig, så lenge det ikke pågår over lang tid. Foto: Colourbox Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer