Helse & Livsstil

Først til ulykken

I år vil 8500 av oss komme først til en bilulykke. Reglene for hva vi skal gjøre, er ikke de samme som før. Bli oppdatert.

Publisert
Sist oppdatert1. RING 113.
Der får du veiledning om alt du kan og bør gjøre videre.

2. UNNGÅ FLERE ULYKKER
Dette gjør du oftest ved å sikre stedet med varseltrekant. Husk også å skru av
tenning og eventuelle lys i ulykkesbilen for å sikre mot brann.

3. FRIE LUFTVEIER.
Ta tak bak pasientens nakke og løft hodet forsiktig opp i normal, oppreist stilling. Hodet skal ikke bøyes bakover. Skyv haken fram for å sikre frie luftveier. Er personen bevisstløs,
bør du holde hodet slik til ambulanse kommer. Er det mye blod eller oppkast i munnen, fjerner du dette med fingrene. Kontroller at personen begynner å puste. Hvis det ikke skjer, må du ta henne forsiktig ut av bilen og starte hjerte-lunge-redning. Se punkt 8.

4. DEKK TIL.
Selv på varme sommerdager trenger skadde personer ekstra varme fra tepper, jakker eller liknende. Vinterstid er dette ekstremt viktig. Varmetap kan nemlig gjøre blødninger mer alvorlige, og skjelving fører til at man forbruker enorme mengder energi. Ikke dra bevisstløse personer ut av bilen med mindre det brenner eller du har fått beskjed fra alarmsentralen. På bakken er det enda kaldere, og hvis noen må ligge der, trenger de teppe, bobleplast eller liknende både over og under seg.

5. STANS BLØDNINGER.
Som en hovedregel skal enhver blødning stanses, og de største først. Bruk lighter eller noe annet hardt til å lage trykkbandasje. Press gjenstanden mot såret og legg bandasje eller en opprevet stoffbit stramt rundt. Har du ingenting hardt tilgjengelig, kan fingrene dine gjøre nytten mens du venter på ambulanse. Bruk gummihansker e.l. hvis du har. Hvis skaden er i armer eller bein, forsøk å heve det blødende stedet over hjertehøyde, hvis det er praktisk mulig.

6. PUST?
Fotgjengere eller andre skadde som er utenfor bilen, undersøkes der de ligger. Begynn gjerne med å si «Hallo! Kan du høre meg?» eller liknende. Hvis personen er bevisstløs, legger du øret inntil hennes munn for å sjekke pusten. Se mot magen om den hever og senker seg. Er du i tvil, legger du en hånd på for å kjenne. Sjekk om det er oppkast eller annet i munnen som må ut. Finner du ut at personen puster, går du til punkt 7. Hvis ikke, til punkt 8.

7. PUSTER = STABILT SIDELEIE.
Bevisstløse personer som puster, kan legges i stabilt sideleie. Øv gjerne på dette på forhånd. Et barn på seks år skal kunne snu en voksen mann hvis grepet tas riktig. Framgangsmåten er enkel: Legg den ene armen under hodet, dra og bøy samme kne opp, før du drar forsiktig i skulder og kne slik at kroppen følger med over. Legg hodet litt bakover for å sikre at luftveiene holder seg åpne.

8. PUSTER IKKE = GJENOPPLIVNING.
Har du funnet ut at personen ikke puster, må du forsøke hjerte-lunge-redning. Begynn med å skyve hodet forsiktig bakover, hold for nesen og legg din munn over hennes. Sjekk
at brystet hever seg. Bruk beskyttelsesmaske hvis du har, men husk at uansett er smittefaren for eksempel for hiv ekstremt liten. Blås to ganger før du gir 15 faste trykk mot hjertet med strake armer. (Samme behandling gjelder barn, men da må du blåse og trykke mer forsiktig.) Brystkompresjon bør helst gjøres på bar hud så du er sikker på at du treffer midt mellom brystvortene. Gjenta to innblåsninger og 15 trykk helt til ambulansen kommer.

Alltid beredt
● I bilen bør du ha førstehjelpsskrin, et teppe, en lommelykt og eventuelt en liten brannslokker. Det er også en fordel å kjøre med oppladet mobiltelefon.
● Ha nødnumrene til sykebil, politi og brannvesen lett tilgjengelig, gjerne klistret på telefonen (113, 112 og 110).
● Er du redd for smitte ved munn-til-munn-behandling, så kjøp også et par beskyttelsesmasker. Ha en i bilen, en hjemme, i lommeboka e.l.
● Mot brannskader finnes det egne produkter, som for eksempel brannbandasjer. Disse kan være gode å ha både i hus og bil.
● Vil du lære mer om førstehjelp, finnes det mye bra informasjon på nettet. Prøv for eksempel www.rodekors.no eller www.luftambulansen.no/forstehjelpipraksis/ Her kan du skrive ut informasjon om alt fra giftstoffer barn kan ha fått i seg til hvordan du kan hjelpe noen med hjertestans.
● Har du små barn i huset, bør du henge giftinformasjon på innsiden av en skapdør e.l. Giftinformasjonen (tlf. 22 59 13 00) kan kontaktes 24 timer i døgnet.
● På www.shdir.no finner du detaljert informasjon om giftige kjemikalier, planter, sopp m.m. Velg «Giftinformasjon» under menyen «Tema a-å».

Sørg for frie luftveier. Se punkt 3.
Sørg for frie luftveier. Se punkt 3. Vis mer
Bevisstløse pasienter som puster, kan legges i stabilt sideleie. Se punkt 7.
Bevisstløse pasienter som puster, kan legges i stabilt sideleie. Se punkt 7. Vis mer
Hvis personen ikke puster, må du starte gjenoppliving. Se punkt 8.
Hvis personen ikke puster, må du starte gjenoppliving. Se punkt 8. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer