Nærsynt

Førstefødte blir oftere nærsynte

Forskere mener at foreldrene kan ha «skylden»​.

FØRSTEFØDTE: Forskning viser at den førstefødte i familien har ti prosent større risiko for å bli nærsynt enn sine søsken.  Foto: pololia - Fotolia
FØRSTEFØDTE: Forskning viser at den førstefødte i familien har ti prosent større risiko for å bli nærsynt enn sine søsken. Foto: pololia - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Statistisk sett har den førstefødte i en familie høyere utdanningsnivå enn sine søsken, noe forskere mener kan skyldes at foreldrene i noen tilfeller gir vedkommende større støtte og stimulans enn de andre barna. 

En fersk studie, som ble utført ved Universitetet i Cardiff, og er publisert i tidsskriftet JAMA Ophthalmology (les mer her), tyder også på at dette kan resultere i noe helt annet hos førstefødte. 

De britiske forskerne har nemlig kommet frem til at det er ti prosent større sannsynlighet for at det førstefødte barnet i familien blir nærsynt, melder forskning.no

LES OGSÅ: Mat kan forebygge øyesykdom

Foreldrene kan ha skylden 

Hva som utløser nærsynthet er foreløpig ikke kjent, men mange mener blant annet at arv og hvor mange timer man tilbringer foran skjermer og bøker kan være avgjørende faktorer. 

Etter at forsker Jerry Guggenheim og kollegene hans hadde undersøkt nærsynthet blant det britiske folk, satt de tallene de hadde kommet frem til opp mot blant annet alder, kjønn, sosial- og økonomisk status og fødselsvekt. 

Ut fra resultatet, som viste at førstefødte hadde ti prosent større sjanse for å bli nærsynte, kunne de tillate seg å spekulere i hva det er som kan ha forårsaket dette.

De viser blant annet til studier hvor foreldre melder at de har brukt mer tid og energi på det første barnets utdanning, enn de gjør på senere fødte barn. 

Dette kan bety at de førstefødte har brukt mer tid på å lese og derfor har vært mer utsatt for å utvikle nærsynthet.

NÆRSYNT: Foreldre bruker ofte mer tid og energi på det første barnets utdanning- Dette gjør at barnet tilbringer mer tid foran bøker og skjermer, noe som kan være en utløsende faktor for nærsynthet.  Foto: Sergey Nivens - Fotolia
NÆRSYNT: Foreldre bruker ofte mer tid og energi på det første barnets utdanning- Dette gjør at barnet tilbringer mer tid foran bøker og skjermer, noe som kan være en utløsende faktor for nærsynthet. Foto: Sergey Nivens - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Så ofte bør du sjekke synet

Flere har blitt nærsynte 

Forskning har så langt ikke kunnet påvise at omfattende skjermbruk fører til øyeskader eller øyesykdommer. Det betyr imidlertid ikke at synet og kroppen ikke påvirkes. Ifølge Nhi.no (Norsk Helseinformatikk) er i dag mellom 35 og 50 prosent av oss nordmenn nærsynte.  

- Det kan se ut til at flere blir nærsynte, har Hanne-Mari Schiøtz Thorud, som er førsteamanuensis og fysiolog, og forsker på plager knyttet til skjermbruk, tidligere fortalt. 

Sammen med kollega Magne Helland, ved Institutt for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, regnes hun for å være blant dem i Norge med mest kunnskap om konsekvensene av økt skjermbruk.

Thorud og Helland forteller at mange sliter med plager på grunn av mye skjermbruk.

- Mange opplever for eksempel tretthetsfølelse i og rundt øynene, problemer med å fokusere, en følelse av tørre øyne og dobbeltsyn, forteller Helland.

Mye tid foran skjerm, kan også føre til konsentrasjonsvansker og hodepine.

- Det er dessuten en klar sammenheng mellom øyeplager og muskel- og skjelettplager, forteller Thorud.    

DATABRILLER: Dersom du har en kontorjobb og i tillegg bruker en del tid på nettbrett og mobil, så er sjansen stor for at du kan trenge en databrille. Foto: katarinagondova - Fotolia
DATABRILLER: Dersom du har en kontorjobb og i tillegg bruker en del tid på nettbrett og mobil, så er sjansen stor for at du kan trenge en databrille. Foto: katarinagondova - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Finn riktig brille til ditt fjes

Stadig flere trenger briller 

Ifølge de to forskerne er det all grunn til å være bevisst på konsekvensene, spesielt hvis du sitter mye foran skjerm på jobb, og i tillegg bruker nettbrett og mobil en del.

- Sitter du åtte timer foran skjermen vil du få plager, blant annet fordi du overbelaster synssystemet ditt, forklarer Thorud.

Ifølge henne har den økende skjermbruken, bidratt til at stadig flere trenger briller tidligere.

- Nesten alle over 45 år trenger briller for å se godt på nært hold, og mange kan også ha behov for en egen databrille, sier Thorud.

Hun mener derfor at alle som sitter mye foran skjerm, bør sørge for å ta en synstest.

Lurer du på om du trenger databriller, finnes det flere tegn du kan være oppmerksom på. Krogh Optikk lister på sine nettsider opp seks tegn som til sammen tydelig indikerer at du trenger databriller:

  • Røde og tørre øyne som svir eller klør etter en lang dag ved dataskjermen.
  • Du må myse for å fokusere på skjermen.
  • Du må lene deg fram mot eller fra skjermen for å se bedre.
  • Du får ofte hodepine og kan oppleve at teksten på skjermen er utydelig.
  • Du merker at du får konsentrasjonsproblemer når du blir sliten.
  • Du blir stiv og anspent i skuldrene og nakken mot slutten av dagen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer