Nærsynt

Førstefødte blir oftere nærsynte

Forskere mener at foreldrene kan ha «skylden»​.

FØRSTEFØDTE: Forskning viser at den førstefødte i familien har ti prosent større risiko for å bli nærsynt enn sine søsken.  Foto: pololia - Fotolia
FØRSTEFØDTE: Forskning viser at den førstefødte i familien har ti prosent større risiko for å bli nærsynt enn sine søsken. Foto: pololia - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Statistisk sett har den førstefødte i en familie høyere utdanningsnivå enn sine søsken, noe forskere mener kan skyldes at foreldrene i noen tilfeller gir vedkommende større støtte og stimulans enn de andre barna. 

En fersk studie, som ble utført ved Universitetet i Cardiff, og er publisert i tidsskriftet JAMA Ophthalmology (les mer her), tyder også på at dette kan resultere i noe helt annet hos førstefødte. 

De britiske forskerne har nemlig kommet frem til at det er ti prosent større sannsynlighet for at det førstefødte barnet i familien blir nærsynt, melder forskning.no. 

LES OGSÅ: Mat kan forebygge øyesykdom

Foreldrene kan ha skylden 

Hva som utløser nærsynthet er foreløpig ikke kjent, men mange mener blant annet at arv og hvor mange timer man tilbringer foran skjermer og bøker kan være avgjørende faktorer. 

Etter at forsker Jerry Guggenheim og kollegene hans hadde undersøkt nærsynthet blant det britiske folk, satt de tallene de hadde kommet frem til opp mot blant annet alder, kjønn, sosial- og økonomisk status og fødselsvekt. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer