Førstehjelp

Førstehjelpen du bør kunne nå

Mye stress og fet mat kan få konsekvenser.

ILLEBEFINNENDE: Vet du hva du skal gjøre i en nødsituasjon? Her er førstehjelpen du bør kunne i jula. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
ILLEBEFINNENDE: Vet du hva du skal gjøre i en nødsituasjon? Her er førstehjelpen du bør kunne i jula. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Vi har alle lært grunnleggende førstehjelp på skolen, og kanskje til og med gjennom jobben. Om vi husker alt vi har lært er en annen sak.

Når og hvor en nødsituasjon kan oppstå er heller ikke noe du kan forutse og planlegge utfallet av. Det kan skje med hvem som helst, og ofte når du minst venter det. Som for eksempel under julemiddagen.

Og når uhellet først er ute, er det ikke uvanlig å reagere med sjokk og panikk. 

Rask førstehjelp kan utgjøre forskjellen mellom liv og død. Derfor er det viktig å friske opp førstehjelpskunnskapene med jevne mellomrom, slik at du kan være best mulig forberedt til å hjelpe. 

LES OGSÅ: Overbevist om at du er alvorlig syk?

Stress og fet mat

På tross av at julen skal handle om ro, hygge og avslapning, er det ofte det stikk motsatte som er mest gjeldende. Stress. Vi stresser oss gjennom hele desember med forberedelser, juleshopping og arbeid, og som vi allerede vet kan langvarig stress gjøre oss syke. 

Særlig forsiktig bør du være dersom du allerede har problemer med hjertet.

ETTERVIRKNINGER: Stress og anstrengelser i førjulstida kan være utløsende årsaker til hjerteproblemer i høytiden. Men også maten vi spiser kan spille en rolle. Foto: REX/Juice/All Over Press
ETTERVIRKNINGER: Stress og anstrengelser i førjulstida kan være utløsende årsaker til hjerteproblemer i høytiden. Men også maten vi spiser kan spille en rolle. Foto: REX/Juice/All Over Press Vis mer

– Ja, på vinteren, og spesielt i julen, kan antallet hjertetilfeller øke. Ofte ser man tegn på hjerteinfarkt på grunn av mye stress, julehandel og snømåking. Stresset går rett og slett på helsa løs, særlig hos mennesker som har hjerteproblemer fra før, sier førstehjelpsinstruktør og paramedic ved seksjon Asker, Thor-Raymond Oldernes, til KK.no.

Men det er ikke bare stress og anstrengelser som kan være utløsende årsaker til hjerteproblemer i høytiden. Også maten vi spiser kan spille en rolle.

– I moderate mengder er det greit, men et høyt inntak av tungt fordøyelig mat over flere dager kan medføre problemer. Både for hjertet og for galleblæren.

Frie luftveier og brystkompresjoner

Skulle det oppstå mistanke om at noe alvorlig er på gang, uansett om det kan være et hjerteinfarkt eller et hjerneslag, er det en god regel å alltid ringe 113 for øyeblikkelig hjelp. 

Det er først når det går så langt at det blir hjertestans at du virkelig må trå til med dine førstehjelpskunnskaper, mens du venter på ambulansen.

– Typiske tegn på en hjertestans er at du ikke får kontakt med pasienten, og at han ikke puster. Noen ganger kan det også være uregelmessig pust, eller at vedkommende puster med gispninger, forklarer han.

LES OGSÅ: Ville du kjent igjen et slag?

RING AMBULANSE: Ved mistanke om noe alvorlig bør du alltid ringe 113 for å få øyeblikkelig hjelp. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
RING AMBULANSE: Ved mistanke om noe alvorlig bør du alltid ringe 113 for å få øyeblikkelig hjelp. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer

Da gjelder det å starte hjerte-, og lungeredning (HLR) umiddelbart, for hvert eneste minutt er dyrebart. Før du starter er det viktig at du sørger for frie luftveier.

– Uten frie luftveier vil du ikke kunne blåse inn i lungene. Da kan lufta gå ned i magen, og du risikerer at mageinnholdet kommer opp. Av samme grunn skal du heller ikke blåse for hardt.

Slik utfører du HLR

Ring 113 og start hjerte- og lungeredning umiddelbart.

HLR: Før du starter hjerte-, og lungeredning er det viktig at du sørger for frie luftveier. Deretter starter du med 30 kompresjoner og 2 innblåsninger. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
HLR: Før du starter hjerte-, og lungeredning er det viktig at du sørger for frie luftveier. Deretter starter du med 30 kompresjoner og 2 innblåsninger. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer

Sørg for frie luftveier: Legg to fingre under kjeven, og legg den andre hånden på pannen. Løft frem kjeven og dra hodet godt tilbake. Når kjeven skyves frem vil tungen flyttes, slik at den ikke blokkerer luftveiene. Sjekk at det ikke er noen fremmedlegemer i svelget.

Start med kompresjoner: Regelen er 30 kompresjoner og 2 innblåsninger, og start alltid med kompresjonene. Dette skal være harde, regelmessige trykk, cirka 5 til 6 centimeter ned i brystet. Og regelen sier 100 kompresjoner i minuttet – dette tilsvarer to per sekund.

2 innblåsninger: Innblåsningene skal være svake til moderate, ikke blås for hardt. Bruk ikke mer enn ett sekund per innblåsning. Dersom du bruker for lang tid på innblåsningene, eller ikke får det helt til, er det bedre å fokusere på kompresjonene. Dette er det viktigste.

Kompresjonene vil som regel ikke kunne starte et hjerte, men de vil sørge for å opprettholde sirkulasjonen fram til ambulansen kommer frem. Og dette kan utgjøre forskjellen mellom liv og død.

– Du kan ikke ta livet av noen ved å starte hjerte-, og lungeredning, det verste som kan skje er at du knekker et ribbein på vedkommende, sier Oldernes. 

Allergiske reaksjoner

Hjerteproblemer er likevel ikke de eneste farene du står overfor i julen. Og igjen er det maten du spiser som kan skape problemer. Enten ved at du setter noe fast i halsen, eller i form av allergiske reaksjoner.

Mange plages av allergi, og på vinteren er det som regel matallergier som er utløseren, både hos barn og hos voksne.

– Ved en allergisk reaksjon er det viktig å få hurtig hjelp. Pasienten bør holde seg i ro, og du bør ringe 113. Ved alvorlige allergiske reaksjoner – anafylaktisk sjokk, trenger man en adrenalininjeksjon i form av en EpiPen, forklarer han.

Har du en alvorlig allergi er det derfor smart å ha en EpiPen tilgjengelig. Men selv om du har dette påpeker han at du likevel bør ringe etter ambulanse.

– Effekten av en EpiPen varer ikke så lenge, og du kan risikere at symptomene kommer tilbake. Derfor bør ambulanse alltid kontaktes uansett.

LES OGSÅ: Juleallergiene du bør være klar over

HEIMLICH: Har noen satt fast en matbit i halsen bør du slå fem slag mellom skulderbladene. Dersom det ikke virker fortsetter du med fem bukstøt. Foto: (c) B. Boissonnet/BSIP/Corbis/All Over Press
HEIMLICH: Har noen satt fast en matbit i halsen bør du slå fem slag mellom skulderbladene. Dersom det ikke virker fortsetter du med fem bukstøt. Foto: (c) B. Boissonnet/BSIP/Corbis/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Blir du ikke kvitt vinter-hosten?

Mat i halsen

Et annet mulig skrekk-scenario er å sette fast mat i halsen. Dette kan virke dramatisk, og ofte føre til panikk hos den som opplever det. Da er det viktig at de som er til stede vet hva de skal gjøre.

– Det er fort gjort å sette et fremmedlegeme i halsen, særlig dersom man er stressa eller spiser for fort. Og dette er ikke et problem som er forbeholdt julen, det skjer hele året rundt. Derfor bør man alltid kunne trå til med førstehjelp.

Dette gjør du:

  • Start med fem slag mellom skulderbladene. Hos voksne bør dette være harde slag. Hvis ikke dette hjelper går du over til neste mulighet.
  • Fem bukstøt, også kjent som Heimlichs manøver. Ha knyttet hånd og plasser den i mellomgulvet, rett under ribbeina, med tommelen inn mot brystet. Legg den andre hånden over den knyttede hånden. Støt hardt inn og opp, slik at du skaper et trykk som sender maten opp.
  • Dersom disse ikke virker, eller pasienten faller om, må du ringe 113 og iverksette øyeblikkelig hjelp. Start derfor med brystkompresjoner.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer