Skader

Førstehjelpen du VIRKELIG bør kunne

Skriv ut og heng opp - dette kan forhindre varige mén og redde liv hos personer i nødsituasjoner.

LIVREDDENDE: BLÅ og 30:2 er blant de viktigste tingene å huske på når det gjelder førstehjelp. Flere tips og råd til hvordan du skal håndtere en nødsituasjon får du lenger nede i saken.
LIVREDDENDE: BLÅ og 30:2 er blant de viktigste tingene å huske på når det gjelder førstehjelp. Flere tips og råd til hvordan du skal håndtere en nødsituasjon får du lenger nede i saken. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Førstehjelp er egentlig noe vi hører og lærer om allerede fra barnsben av. Likevel er det skremmende få av oss som faktisk husker, eller vet, hvordan vi skal utføre livreddende førstehjelp dersom en akutt situasjon oppstår.

Uansett om det er noen som faller om på skitur i fjellet (få tips til førstehjelp ved skiskader her), ved siden av deg på gaten, , eller du er førstemann på åstedet etter en alvorlig bilulykke, er det svært greit å kunne de mest grunnleggende tingene.

Det å havne i en alvorlig situasjon uten at kvalifisert helsepersonell er i nærheten kan nemlig være en enorm påkjenning, og det er naturlig å bli både stresset og redd.

Da kan det også være greit å føle seg trygg på hvordan du skal kunne gi rask hjelp, som faktisk kan bety forskjell på liv og død, forhindre varige mén, lindre smerter og minske rekonvalesenstid for personen det gjelder.

I denne artikkelen legger vi vekt på livreddende førstehjelp - tiltakene som er nødvendige for å sikre pasientens livsviktige funksjoner, som åndedrett og blodsirkulasjon.

I tillegg gir vi deg en liten guide til mobil-apps du kan laste ned, som faktisk gir deg grunnleggende kunnskap i førstehjelp (OBS: Husk at noen apper ikke fungerer uten nett-tilgang, derfor er grunnleggende kunnskap om førstehjelp svært viktig!).

LES OGSÅ: Hva gjør du når ulykken er ute?

FØRSTEHJELP PÅ MOBILEN: Du kan også lære deg førstehjelp gjennom ulike apps som er tilgjengelige til iPhone og Android-telefoner.
FØRSTEHJELP PÅ MOBILEN: Du kan også lære deg førstehjelp gjennom ulike apps som er tilgjengelige til iPhone og Android-telefoner. Vis mer

Førstehjelp på mobilen


Det beste du kan gjøre er å lære deg førstehjelp i praksis, eller gå et førstehjelpskurs. Havner du plutselig i en situasjon uten den nødvendige erfaringen eller grunnkunnskapen kan faktisk mobiltelefonen din hjelpe deg godt på vei.

I tråd med den teknologiske utviklingen vi har sett innen iPhone, androids og mobil-apps, så har det også blitt lansert flere apps du kan bruke til å lære deg basiskunnskaper om førstehjelp.

Her er disse:

Snøgg
Snøgg - Førstehjelpsviseren er en gratis app i iTunes for deg som har iPhone.

Her får du forklart hvordan du skal utføre for eksempel hjerte-lunge-redning, hva du gjør ved brannskader, bevisstløshet og blokkerte luftveier.

Teksten som forklarer hva du skal gjøre, er på både norsk og engelsk. I tillegg kan du se enkle skisser.

First Aid guide
En annen variant for Android-telefoner er First Aid guide, som er gratis i Android Market.

Her finner du omfattende råd om hva du skal gjøre om alt fra et uhell i sikringsskapet til hvordan identifisere et hjerneslag eller gjøre noe med dehydrering.

Røde Kors mobil førstehjelp
Denne førstehjelpsguide er også gratis å laste ned med iPhone.

Den er et samarbeid mellom Røde Kors og helse- og omsorgsforetaket Aleris.

Det finnes også en rekke andre apps, søk i Android Market, iTunes eller din appbutikk, så finner du en førstehjelpsapp som passer for deg.

LES OGSÅ: Førstehjelp mot stress

Slik skal førstehjelpen gjennomføres

Lommelegen.no har laget en fem-trinns guide til enkel førstehjelp du bør kunne. Her får du både beskrivelser på hvordan du bør gå frem i en eventuell nødsituasjon, og hvilke tiltak du bør ta.

Trinn 1: Gjør deg klar til innsats

Det å plutselig havne i en nødsituasjon kan gjøre den mest velkontrollerte person panisk og redd. Ifølge ekspertene på Lommelegen.no er imidlertid dette helt naturlig – alle blir redde.

Det viktigste er imidlertid at du ikke rømmer fra da hele. Da overlater du nemlig et hjelpeløst menneske til seg selv, og det vil du helst ikke. Dersom du er redd for å gjøre feil, ikke vær det. Den eneste feilen du kan gjøre er faktisk å gjøre ingenting, og førstehjelp består som regel av å bruke sunt vett og enkle praktiske håndgrep.

Ekspertene på Lommelegen anbefaler deg å gjøre følgende når en nødsituasjon oppstår:

Pust og hold deg rolig:
Sett av et øyeblikk til deg selv. Hold de ytre inntrykkene på avstand, gjerne ved å lukke øynene noen sekunder. Minn deg selv om at det den syke eller skadde trenger, er noen enkle tiltak. De enkle tiltakene kan du. Og de enkle tiltakene kan redde et liv. Hent fram din indre ro, helt bevisst. Si til deg selv: «Dette skal jeg klare».

Jobb sammen:
Du oppnår bedre resultater når du jobber sammen med andre. I en førstehjelpssituasjon er det mange oppgaver som skal løses, og det er størst sjanse for å løse dem på en god måte hvis dere er flere sammen. Få med deg dem som står rundt deg! Hvis det ikke er noen i nærheten, rop «hjelp» så kraftig du kan.

Ikke vær redd for å ta ledelsen i arbeidet. Hold motet oppe blant alle som deltar. Gi ros og oppmuntring. Spre ro rundt deg. Fortell de andre: «Dette skal vi klare». Bytt på det arbeidet som er tungt.

Trinn 2: Få overblikk

Det neste skrittet på veien er at du får overblikk over situasjonen. Ifølge Lommelegen.no bør du prøve å se hele situasjonen under ett, i et «fugleperspektiv». Ikke fokuser bare på de sterkeste inntrykkene, men forsøk å få et godt overblikk. Spør deg selv: «Hva har hendt?».

Det siste man ønsker i en akuttsituasjon, er at skadene blir verre eller at andre kommer i fare. For å unngå det, må du finne ut hvordan du kan forebygge videre skader. Spør deg selv: «Hva kan skje videre?» og «Hva kan gå galt?».

Dette er også viktig:
 • Ikke utsett deg selv eller andre for fare
 • Få de skadde i sikkerhet
 • Sikre skadestedet

  SJEKK PUST OG PULS: Husker du BLÅ er du godt på vei. BLÅ står for bevissthet, luftveier og åndedrett. Altså - sjekk om pasienten er bevisst, har tette luftveier og om han/hun puster.
  SJEKK PUST OG PULS: Husker du BLÅ er du godt på vei. BLÅ står for bevissthet, luftveier og åndedrett. Altså - sjekk om pasienten er bevisst, har tette luftveier og om han/hun puster. Vis mer
  30:2: 30 står for antall brystkompresjoner du skal utføre, 2 for hvor mange innblåsninger. Brystkompresjonene skal være 4-5 cm dype med en takt på 100 kompresjoner i minuttet.
  30:2: 30 står for antall brystkompresjoner du skal utføre, 2 for hvor mange innblåsninger. Brystkompresjonene skal være 4-5 cm dype med en takt på 100 kompresjoner i minuttet. Vis mer
  ETTER BRYSTKOMPRESJON: Innblåsninger følger ETTER brystkompresjon. Hver innblåsning skal ta cirka ett sekund og avsluttes når brystkassen hever seg.
  ETTER BRYSTKOMPRESJON: Innblåsninger følger ETTER brystkompresjon. Hver innblåsning skal ta cirka ett sekund og avsluttes når brystkassen hever seg. Vis mer

  Trinn 3: Hjerte- lunge redning


  Du har helt sikkert hørt om hjerte- lungeredning, og vet sånn generelt hvordan du skal utføre det.

  Ifølge Lommelegen.no er et enkelt triks for å huske de viktigste tingene å pugge BLÅ – som står for Bevissthet, Luftveier og Åndedrett (pusting) og 30:2 (som står for antall brystkompresjoner og innblåsninger du gir i hjerte-lungeredningen).

  Dette er essensielle funksjoner for kroppen; de er helt nødvendige for at vi skal være i live. Vi må være ved bevissthet, ha åpne luftveier og puste normalt. Hvis BLÅ ikke er ok, er livet truet. Personer uten BLÅ kalles livløse.

  30:2 : En livløs person er ikke død, men hvis ikke noen straks tar over pustingen og hjertefunksjonen hans eller hennes, vil vedkommende dø i løpet av noen minutter.

  Hvis du kommer til en person som virker alvorlig syk eller skadet, bør du alltid tenke BLÅ 30:2 for å huske hva du skal sjekke og gjøre.

  Her er Lommelegen.nos huskeregel:

  B - Bevissthet? Er den syke eller skadde bevisst? Sjekk det ved å rope til ham og ved å riste forsiktig i skuldrene til vedkommende. Reagerer han?

  Ja: Overvåk pusten i ett minutt. Undersøk for skader.

  Nei: Rop «hjelp» så kraftig du klarer. Noen kan høre deg! Gå så videre til L.

  L - Luftveier! Skaff frie luftveier! Luftveiene må være åpne for at det skal kunne komme luft til lungene. Du sørger for frie luftveier ved et enkelt grep:
 • Snu den skadde på ryggen
 • Bøy hodet forsiktig bakover
 • Løft haken fram ved hjelp av to fingre under hakespissen


 • Å - Åndedrett? Puster den skadde normalt? Se, hør og føl etter åndedrett i inntil ti sekunder. På en og samme tid skal du se, høre og føle etter åndedrett: Beveger brystkassen seg opp og ned? Hører du normale pustelyder? Føler du pust mot kinnet ditt?

  Ja: Overvåk i ett minutt for å se at han fortsetter å puste. Legg deretter i sideleie. Ring 113. Overvåk. Undersøk for skader.

  Nei: Ring straks 113. Start straks hjerte-lungeredning 30:2

  Slik skal du utføre hjerte-lungeredning på voksne (kilde Norskluftambulanse.no):

  1. Sjekk om personen reagerer på tilrop og forsiktig risting. Hvis ingen reaksjon: Rop på hjelp!

  2. Legg personen på ryggen og åpne luftveiene. Lytt og kjenn etter pust.

  Løft haken frem med to fingre og bøy hodet lett bakover med den andre hånden. Sjekk om personen puster normalt - se, lytt og føl etter normal pust i inntil 10 sekunder.

  Legg personen i sideleie hvis pusten er normal etter ett minutt. Fortsett nøye observasjon av pusten.

  3. Hvis personen ikke puster normalt eller slutter å puste: Ring 113 og skaff hjelp.
  Hvis mulig få noen andre til å ringe 113, for øyeblikkelig å starte hjerte-lungeredning.

  4. Start hjerte-lungeredning umiddelbart med 30 brystkompresjoner.
  Plasser hendene midt på brystet. Brystkompresjonene skal være 4-5 cm dype med en takt på 100 kompresjoner i minuttet.

  Ved mistanke om kvelning/drukning start hjerte-lungeredning med 5 innblåsninger. Fortsett deretter med 30 brystkompresjoner og 2 innblåsninger.

  5. 2 innblåsninger etterfølger brystkompresjonene.
  Legg en hånd på pannen og klem sammen nesevingene. Bøy hodet lett bakover. Legg to fingre under haken og løft kjeven frem. Dekk hele personens munn med din munn, slik at det ikke lekker luft ut på sidene. Hver innblåsning skal ta ca. ett sekund og avsluttes når brystkassen hever seg. Unngå å blåse for kraftig.

  Fortsett med 30 brystkompresjoner og 2 innblåsninger til profesjonell hjelp kommer.

  Teknikken er slitsom. Dersom det er flere til stede, bør man bytte på hvert tredje minutt for at kvaliteten på hjerte-lungeredningen skal bli best mulig. Det er viktig at byttet ikke fører til opphold i hjerte-lungeredningen.

  Hvis du ikke kan blåse munn-til-munn
  Dersom du ikke kan eller er villig til å utføre vanlig hjerte-lungeredning med både brystkompresjoner og munn-til-munn innblåsninger, bør du gi brystkompresjoner til hjelpen kommer. Dette kan være en aktuell problemstilling der det er åpenbar smittefare. I alle andre tilfeller bør du forsøke å gi vanlig hjerte-lungeredning med innblåsninger.

  Viktig: Lytt på de råd og veiledninger som gis av operatøren på medisinsk nødtelefon 113. Hold kontakten til annen hjelp er ankommet.

  Mer info om hjerte-lungeredning på barn fra ett år og oppover, samt hjerte-lungeredning på barn under ett år finner du på Norskluftambulanse.no (ekstern lenke).

  Trinn 4: Annen hjelp

  BLÅ er imidlertid ikke det eneste du bør huske når det gjelder førstehjelp. Også annen hjelp er viktig, men dette bør gjennomføres først etter at BLÅ er kontrollert på alle skadde.

  Ifølge Lommelegen.no bør du gjøre følgende:

  Stans blødning
  En trafikkskadd person kan blø fra sår eller flenger. Trykk mot det blødende stedet. Løft den skadde kroppsdelen. Legg eventuelt på trykkbandasje.

  Sjokkleie
  Hvis den skadde blør mye eller har kald, klam hud, er det fare for at han skal utvikle sirkulasjonssvikt (sjokk). Legg ham i sjokkleie med beina opp.

  Hvis en bevisstløs legges i sjokkleie, må en hjelper hele tiden passe på at luftveiene er åpne ved å holde hodet til den skadde bøyd litt bakover og haka løftet.

  Hold pasienten varm
  Dekk den skadde godt til. Legg klær eller tepper over og under. Beskytt mot vind og fuktighet.

  Gi omsorg
  Vær hos den skadde hele tiden. Snakk beroligende, gi trøst og omsorg. Fortell hva som har skjedd, og hva som skal skje videre.

  Overvåk situasjonen
  Tilstanden til den skadde kan forverre seg. Kontroller BLÅ hvert femte minutt. Ring 113 på nytt hvis situasjonen forverrer seg.

  Trinn 5: Avslutt  Kan du førstehjelp?
  Ambulanse eller hjelpemannskap har ankommet stedet og situasjonen ser ut til å være under «kontroll». Du bør imidlertid sørge for at det ikke skjer tidstap eller farlige misforståelser når du overleverer ansvaret for pasienten til hjelpemannskap.

  Gode råd:
 • Vis vei for ambulansen: Hvis dere er flere hjelpere, bør noen ha som oppgave å stå i nærmeste veikryss eller på steder det er lett å kjøre feil.

 • Vis vei for ambulansehelikopteret: Hvis det skal brukes ambulansehelikopter, må 113 vite hvordan værforholdene og sikten er der dere er. Ambulansehelikopteret trenger et flatt område på 30 x 30 meter for å lande. Det må ikke være høyspentledninger, master eller andre hindringer i nærheten. Fjern løse gjenstander fra bakken, de kan virvles opp når helikopteret lander. Stå i utkanten av landingsplassen med vinden i ryggen og hold begge armene i været. Flyveren vil se hvor du mener han bør lande, og fra hvilken vei vinden kommer. Han kan likevel komme til å velge en annen landingsplass, så vær oppmerksom. Under selve landingen skal du gå unna og sette deg på huk med ryggen mot helikopteret. Hold deg for ørene. Et helikopter blåser sand, stein og løse gjenstander av gårde med orkan styrke når det lander, og det bråker kraftig.

 • Gi en god rapport: Fortell hvem du er, hva som har skjedd, hva dere tror feiler den syke eller skadde og hva dere har gjort. Hva har dere gjort når det gjelder BLÅ?

  Mer info om førstehjelp og skader finner du på Lommelegen.no.

  Deler av denne artikkelen har vært publisert på KK.no tidligere, men er hentet frem til nytte for nye lesere!

  Ja, jeg kan det mest generelle
   
  (48%)
  Nja, jeg kan litt
   
  (24%)
  Ja, jeg kan alt
   
  (19%)
  Absolutt ikke
   
  (5%)
  Nei, jeg tror ikke det
   
  (4%)

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer