TRØTT I TRYNET: Det ligger i genene at du aldri spretter opp av deg selv klokka halv syv om morgenen. Foto: All Over Press
TRØTT I TRYNET: Det ligger i genene at du aldri spretter opp av deg selv klokka halv syv om morgenen. Foto: All Over Press Vis mer

Søvn

Fortsatt trøtt etter 8 timer? Les dette

Derfor må noen av oss ha mer søvn enn andre.

Publisert
Sovegris, murmeldyr, slappfisk. Det er lite nåde å spore for dem som sover mye, er den siste som står opp i helgene, og alltid er forsinket på jobb. Det må være et tegn på latskap, eller?

Mellom 7 og 8 timers søvn er normalt, får vi høre. Men faktisk er det noen av oss som trenger mer søvn. Både 9 og 10 timer kan være nødvendig for å fungere normalt.

Nå viser forskning fra Ludwig Maximilians University i München at det ikke er et tegn på latskap, men genetisk betinget at noen må ha mer søvn enn andre.

Tips til deg som sliter med å få sove

Flere enn 4000 personer fra syv europeiske land deltok i undersøkelsen, og registrerte sine søvnvaner. Deretter ble dette analysert, sammen med genetisk informasjon fra deltakerne. Da ble det klart at personene som hadde to kopier av den ene versjonen av genet ABCC9 trengte mye mer søvn enn personer som hadde to kopier av den andre versjonen av samme gen, skriver Healthcanal.com

Personene med den andre typen av ABCC9-genet, var av typen som spretter opp om morgenen, og fint klarer seg med 5-6 timers søvn.

ABCC9 er et gen som påvirker reguleringen av cellenes energi, for å forklare noe komplisert på en veldig enkel måte.

Så varmt bør det være på soverommet

Fra nattugle til lerkefugl?

Forskerene som sto bak studien har funnet at genet ABCC9 er et gammelt gen som mange arter har, og de har allerede lykkes i å endre søvnmønsteret til bananfluer ved å bytte den ene typen ABCC9-gen med den andre. Om det betyr at murmeldyrene blant oss en gang i fremtiden kan få byttet ut gentypen som gjør oss til sovegriser, er uvisst.

Spørsmålet er om noen egentlig har lyst til det, for det heter jo "den som sover synder ikke" ...

Trøtt om vinteren

Vi må nevne at alle og enhver kan føle seg trøtt nå om vinteren. Det erhelt naturlig, for selv om vi har ulikt behov for søvn, styres vi alle av dagslys. Nå når dagene er korte, føler vi oss trøttere enn om sommeren, og trenger kanskje litt mer søvn.

Hvis du er en av dem som virkelig sliter med å komme deg opp mørke vintermorgener, kan du prøve en demringslampe, som etterligner dagslyset og gradvis vekker deg med et kunstig morgengry.

ENERGIBUNT: Det sies at Prince overlever på 5 timers søvn. Ham om det ... Foto: Wikimedia Commons
ENERGIBUNT: Det sies at Prince overlever på 5 timers søvn. Ham om det ... Foto: Wikimedia Commons Vis mer
FALSK DAGGRY: En demringsklokke kan gjøre det lettere å stå opp om vinteren. Foto: Lumie
FALSK DAGGRY: En demringsklokke kan gjøre det lettere å stå opp om vinteren. Foto: Lumie Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer