Kosthold

Forvirret over alle kostholdsrådene?

Sjekk hvilke ting ernæringsekspertene faktisk er enige om.

DETTE ER DE ENIGE OM: Det er litt av en jungel av kostholsråd der ute, men NOE er ekspertene enige om! Foto: All Over Press
DETTE ER DE ENIGE OM: Det er litt av en jungel av kostholsråd der ute, men NOE er ekspertene enige om! Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvilke sunne saker bør du egentlig prioritere å ha på kjøkkenet? Mens enkelte mener at du skal styre unna karbohydrater, er det andre som hevder at slike dietter er bortkastet. Så, hva skal du følge?Til tross for at det finnes mange ulike meninger, er det faktisk flere ting ekspertene er enige om. Bare se her!LES OGSÅ: Sannheten om flaskevann Spis mer fisk!Jeanette Roede sier:– Fisk har et høyt innhold av mange nødvendige næringsstoffer, og er en god kilde for protein, selen og jod. Fet fisk og tran er de viktigste kildene for omega-3-fettsyrer og D-vitamin. Fiskefett er sunnere enn fett fra meieriprodukter og kjøtt.Fedon Lindberg sier:– Du burde spise mer fisk enn kjøtt, fordi det inneholder proteiner av høy kvalitet. Fisk er en god kilde for D-vitamin og selen, og er viktig for å beskytte mot kreft. Omega-3-fettsyrer er viktig for hjerte, ledd, hjernen og fordøyelsen, og har en betennelsesdempende effekt. Helsedirektoratet sier:– Det anbefales å spise 300–450 gram ren fisk i uken, minst halvparten fet fisk. Det finnes overbevisende dokumentasjon for at inntak av fisk, fiskeolje og lange, flerumettede omega-3-fettsyrer (EPA, DHA) reduserer risiko for død av hjertesykdom.LES OGSÅ: Rett deg opp nå!Spis mindre hvitt mel!Jeanette Roede sier: – Dette rådet er først og fremst for å få oss til å velge mer fullkornmel og fiberrike brød og kornvarer. Vi har et for lavt fiberinntak, og veien å gå for å få opp fiberinntaket er å begrense inntak av hvitt mel. Fedon Lindberg sier: – Det viktigste er færre raske karbohydrater, og da er mel generelt et problem, ikke kun hvitt. Brød bør inneholde mye kjerner fra korn, frø og nøtter og mindre mel. I tillegg bør man kutte ned på pasta, poteter og ris. Helsedirektoratet sier:– Spis grove kornprodukter hver dag. Velg kornprodukter med høyt innhold av fiber og fullkorn, og lavt innhold av fett, sukker og salt. De grove kornproduktene bør til sammen gi 70–90 gram sammalt mel eller fullkorn per dag.Spis mer proteiner!Jeanette Roede sier: – Proteiner er kroppens viktigste byggemateriale. Vi spiser i utgangspunktet en passe mengde med proteiner, men fordi proteiner gir god metthet som varer, kan et økt inntak være gunstig for dem som ønsker å passe vekten.Fedon Lindberg sier: – Proteiner inneholder de essensielle næringsstoffene man trenger for en god helse. Proteiner er også spesielt viktig når man ønsker å kontrollere vekten eller gå ned i vekt.Helsedirektoratet sier:– Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter, men begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt. Magre kjøttprodukter er viktige for å sikre et tilstrekkelig inntak av en rekke næringsstoffer for de fleste, men det er en sammenheng mellom inntak av bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt og økt risiko for kreft i tykk- og endetarm. Du bør derfor ikke spise mer enn 500 gram rødt kjøtt og bearbeidede produkter av rødt per uke. LES OGSÅ: Redd for å overspise i ferien?Spis mindre fett! Jeanette Roede sier: – Før var rådet ikke å spise for mye fett, men vi trenger en del fett, så nå er rådet å erstatte mye av det mettede fettet med umettet fett. For mye mettet fett øker kolesterolet, som igjen øker faren for hjerteinfarkt. Fedon Lindberg sier:– Alt fett er ikke problematisk. Transfett, som er kunstig framstilt fett, øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Både animalsk fett og plante- og fiskefett har vist positive effekter på helsen, spesielt hvis dyrene er blitt fôret med sunt fett selv. Enumettet fett i raps- og olivenolje har en dokumentert positiv effekt. Helsedirektoratet sier:– Bytt ut mettede fettsyrer med mer gunstige umettede fettsyrer. En tommelfingerregel er at jo mykere margarinen og smøret er ved kjøleskapstemperatur, desto mer umettet fett inneholder de. Eksempler på oljer med lite mettede fettsyrer og mye umettede fettsyrer er: rapsolje, solsikkeolje, olivenolje og soyaolje. Spis mindre sukker!Jeanette Roede sier: – Du bør begrense inntaket av sukker for å sikre inntaket av viktige næringsstoffer som kostfiber, vitaminer og mineraler. For mye kan øke det samlede energiinntaket og risikoen for overvekt. Fedon Lindberg sier:– Sukker er unødvendige, tomme kalorier, som vi ikke trenger. Det stjeler vitaminer og mineraler fra kroppen, og belaster blodsukkeret mye. For mye sukker gir risiko for overvekt, kreft, betennelser og diabetes. Jeg mener at det daglige inntaker bør være så lite sukker som mulig!Helsedirektoratet sier:– Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags. Tilsatt sukker bør begrenses til mindre enn 10 prosent av det totale energiinntaket. Tilsatt sukker bidrar ikke, eller i svært liten grad, med næringsstoffer i kostholdet, kun med energi. LES OGSÅ: Gjør søndagsturen til en kalorikillerBeveg deg mer!Jeanette Roede sier:– Det finnes nesten ikke en ting i kroppen aktivitet ikke er bra for. Fysisk aktivitet gir økt forbrenning, reduserer risiko for livsstilssykdommer som diabetes, høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer, enkelte kreftformer og fedme. I tillegg gir det mindre risiko for belastningsskader, tydeligere sult og metthetsfølelse, gjør deg sterkere, gir økt overskudd, bedre konsentrasjon og bedre humør!Fedon Lindberg sier: – Effekten er litt avhengig av vekten, men generelt gir bedre kondisjon mindre risiko for diabetes, og økt styrke gir økt forbrenning, bedre balanse og bedre vilkår for beinbygningen.Helsedirektoratet sier: – All bevegelse er bra både for kropp og sjel. Små grep i hverdagen kan gjøre stor forskjell for helsen. Ta for eksempel trappene i stedet for heisen, gå en kveldstur eller dra i svømmehallen. Bruk minst 30 minutter hver dag til fysisk aktivitet tilsvarende hurtig gange. For å vedlikeholde vekten etter vektreduksjon anbefales 60–90 minutter moderat fysisk aktivitet de fleste dager i uken.Spis mer grønnsaker!Jeanette Roede sier:– Frukt og grønt reduserer risiko for sykdom. Det er en sammenheng mellom inntaket av grønnsaker, frukt og bær og redusert risiko for hjerte- og karsykdommer og flere vanlige kreftformer. Grønnsaker gir oss en viktig tilførsel av vitaminer og antioksidanter, i tillegg til en betydelig mengde mineraler og kostfiber. Fedon Lindberg sier: – Foruten de stivelsesrike grønnsakene som poteter og lignende bør man doble eller tredoble grønnsakinntaket. Norge er fremdeles på sisteplass i Europa når det kommer til grønnsakspising. Grønnsaker inneholder i tillegg til vitaminer og mineraler 4000 stoffer som er viktige for helsen vår.Helsedirektoratet sier:– Ut fra en helhetlig vurdering anbefales det at alle bør spise minst 500 gram grønnsaker, frukt og bær hver dag. Vi anbefaler at omkring halvparten er grønnsaker, og omkring halvparten frukt og bær. Kort oppsummert bør du altså få i deg mer: fisk, proteiner og grønnsaker, samt mindre: hvitt mel, fett og sukker.LES OGSÅ: Mineralene du ikke bør ta sammen

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer